Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Pokaż wątki Pokaż posty

Rododendronowy ogród II.

agatanowa 22:48, 26 kwi 2014

Bogdzia napisał(a)

Jestem pewna ze bedziesz zadowolona tylko posadz jak należy bo to najważniejsze.

Dam im co najmniej po worku 80 L kwasnego torfu, a na te duże po 2 worki plus moze domieszam trochę przekompostowanej kory. Posadzę trochę wyżej niż poziom (tak na pół donicy wyzej), wyniose trochę rabatę. Niczym nie wysciółkuję. Miejsce półcieniste. Taki plan.
hanka_andrus 23:09, 26 kwi 2014

Przeleciałam po stronach, uff, bez czytania.
Widok z okna niezapomniany. Ukłony i szacunek dla Was.
Czy będzie kiedyś tu luźniej? Chyba nie.
Gratulacje.
ana_art 23:36, 26 kwi 2014

Bożenko czy będzie wielkim nadużyciem gdy spytam jaki byś poleciła fioletowy rh o wysokości do 1,8 i ciemno-różowy do 1,5m wysokości? Bo że Percy jako najjaśniejszy i najniższy będzie to już pewne.
Wiem, że mogłabym sobie wyszukać i nie zawracać Ci głowy, ale biorąc pod uwagę opisy w necie czasami różnie z nimi bywa, a Tobie ufam na słowo

i jeszcze jedno pytanie. jako, że walczymy gremialnie z opuchlakami zastanawia mnie czy masz z nimi jakiś duży problem? Kasik pisze, że jakiś właściciel ogrodu z RH odkąd zrobił oprysk środkiem rolniczym na stonkę nie ma problemu.
rozajerycha 01:20, 27 kwi 2014

Bożenko niezła z Ciebie aktorka,nie dostałaś angażu do kolejnej roli ...?
Buziak siarczysty
paniprzyroda 07:08, 27 kwi 2014

Pięknie wyglądają buki w świeżej zieleni. Ciepło i deszcz zrobiły swoje, drzewom błyskawicznie rozwinęły się liście. Przymrozki mogłyby wiele szkody narobić, ale uniknąć ich nie ma jak... Pozdrawiam niedzielnie
Bogdzia 07:21, 27 kwi 2014

agatanowa napisał(a)

Dam im co najmniej po worku 80 L kwasnego torfu, a na te duże po 2 worki plus moze domieszam trochę przekompostowanej kory. Posadzę trochę wyżej niż poziom (tak na pół donicy wyzej), wyniose trochę rabatę. Niczym nie wysciółkuję. Miejsce półcieniste. Taki plan.

Agata jeśli tyle torfu na nie przeznaczasz to ja bym Ci radziła zebyś przekopała z torfem cały placyk pod nie przeznaczony tak na głębokośc ok 60cm, nie syp zbyt dużo torfu do dołka , powinno byc mniej więcej pół na pół z ziemią bo ziemia łatwiej oddaje rh wode a torf albo ją zabiera albo jesli był wczesniej odwodniony to kiesko chłonie i mogą w zbyt dużej ilości torfu usychac. Wiem że pisze dziwne rzeczy ale sprawdzone u mnie i znajomych. Jeśli cała rabata rododendronowa bedzie z torfem to korzenie bedą bez przeszkód mogły sie rozrastac i rh bedzie zdrowo rósł, a jesli miałby to byc tylko dołek ( gdy rh sadzisz daleko od siebie) to 60-80l w zupełności wystarczy.
Bogdzia 07:22, 27 kwi 2014

hanka_andrus napisał(a)
Przeleciałam po stronach, uff, bez czytania.
Widok z okna niezapomniany. Ukłony i szacunek dla Was.
Czy będzie kiedyś tu luźniej? Chyba nie.
Gratulacje.

Już od dzis będzie luźniej bo w Mai nowy odcinek. Pozdrawiam Cię Haniu serdecznie . Mam nadzieje ze i ja częściej bede wchodzic do Was.
Bogdzia 07:28, 27 kwi 2014

ana_art napisał(a)
Bożenko czy będzie wielkim nadużyciem gdy spytam jaki byś poleciła fioletowy rh o wysokości do 1,8 i ciemno-różowy do 1,5m wysokości? Bo że Percy jako najjaśniejszy i najniższy będzie to już pewne.
Wiem, że mogłabym sobie wyszukać i nie zawracać Ci głowy, ale biorąc pod uwagę opisy w necie czasami różnie z nimi bywa, a Tobie ufam na słowo

i jeszcze jedno pytanie. jako, że walczymy gremialnie z opuchlakami zastanawia mnie czy masz z nimi jakiś duży problem? Kasik pisze, że jakiś właściciel ogrodu z RH odkąd zrobił oprysk środkiem rolniczym na stonkę nie ma problemu.

Ana nie upilnujesz tak ich wysokości by np było między nimi 30cm róznicy wzrostu. Czy Ty je chcesz posadzic jeden za drugim? , tak mi się wydaje z tego co piszesz , tak byłoby ładnie jak już bedą duże ale mnie by było zal tej częsci krzaka którą bedzie zasłaniał rh rosnacy z przodu bo to bedzie ok pół krzaka i one wyłysieją tam gdzie nie bedzie dochodzic słońce. Ja Ci polecam Haagę lub inny różowy z serii królewskich (wybierz w internecie) i chyba Catawbiense Grandiflorum lub Alfreda lub Kazimierz Odnowiciel z fioletów.
Bogdzia 07:30, 27 kwi 2014

rozajerycha napisał(a)
Bożenko niezła z Ciebie aktorka,nie dostałaś angażu do kolejnej roli ...?
Buziak siarczysty

No widzisz Marta chyba sie na mnie nie poznali i nic mi nie zaproponowali , mam teraz powód do zmartwieniaMam nadzieje ze wiesz ze to zarty.Buziaki .
Bogdzia 07:34, 27 kwi 2014

paniprzyroda napisał(a)
Pięknie wyglądają buki w świeżej zieleni. Ciepło i deszcz zrobiły swoje, drzewom błyskawicznie rozwinęły się liście. Przymrozki mogłyby wiele szkody narobić, ale uniknąć ich nie ma jak... Pozdrawiam niedzielnie

Ta zieleń jest cudna, przymrozków boję sie okropnie , cały ogród by ucierpiał bo jednak wegetacja jest wczesniejsza w tym roku. Miłej niedzieli Mariolko. Drozda Tobie i innym zostawiam, ma gniazdo w ogrodzie i śpiewa jakos inaczej niż jego rodzina.

Miłej niedzieli wszystkim życzę i ide na Maję.