Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

Pokaż wątki Pokaż posty

Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

ren133 14:53, 06 lut 2016

Czyli z tymi opryskami to jeszcze trzeba poczekać
Sebek 15:04, 06 lut 2016

Mazan napisał(a)
Czytam, przeglądam i ... Nie wierzę, co dziewczyny wyrabiają. Jednak do tego trzeba mieć fantazję. Opryski wykonujemy nie wg kalendarza ustalonego na podstawie średniej wieloletniej, ale posługując się takim grafikiem trzeba na bieżąco opracowywać w zależności od tego, co mamy w ogrodzie, czyli kalendarz fenologiczny. Nasz własny. A pod uwagę bierzemy:
- temperaturę,
- wilgotność,
- gatunki roślin,
- patogeny.
Po ustaleniu zależności mamy 'czarno na białym' czym należy się zainteresować i dobrać odpowiedni preparat. To tak pokrótce. Środki olejowe stosujemy w temp.12* C lub wyższej, gdyż olej powinien być płynny, natomiast miedzian, dithane czy topsin wykazują skuteczność w temp. 5 - 7* C dlatego są stosowane również w terminach wcześniejszych.

Pozdrawiam

Miedzianem pokropilem tydzień temu, bo u mnie właśnie temperatury w dzień były mniej więcej takie. Tylko nigdy nie wiem czy brać pod uwagę średnia temperaturę za dnia i w nocy? Powiedzmy, że w dzień jest 10 stopni, a w nocy około zera - to dobry czas na opryski miedzianem?
I czy z Promanalem tez liczymy taką średnią?

Oczywiście pytam jak pryskac zgodnie "ze sztuką" , bo intuicyjnie zawsze to robiłem i działało
gusiarz 15:10, 06 lut 2016

O... mądre rzeczy na tapecie. Ja nawet w tym roku zapomniałam, i chyba nie będę pryskać wiosną wcale. No... róże prysnę
Pozdrawiam gorąco Polinko
Madzenka 15:14, 06 lut 2016

Piękna wiosnę dzisiaj mamy. Jesli pogda sie utrzyma to za tydzien chyba tez zrobie oprysk miedzianem
Czekam na dlasze postepy prac
Mazan 15:40, 06 lut 2016

Miedzian jest coraz częściej stosowany jako 2 w 1, czyli środek ochronny ale też jako uzupełnienie niedoboru miedzi, co spotykam w uprawie niektórych warzyw, a wykorzystywanych jako rośliny ozdobne - pomidory, ostre papryki. Temperatury zawsze należy przyjmować jako średnią dobową, z tym że ujemne nocą bardzo uwrażliwiają roślinę - przemarzanie, co skutkuje atakiem grzybów pleśniowych. Wymienione preparaty ograniczają ich występowanie w okresie, gdy roślina fizjologicznie nie jest przygotowana /brak w najmłodszych przyrostach krzemu, a w najstarszych - dolnych - wapnia/. U roślin jest to wyraźnie rozdzielone, dlatego tak łatwo o infekcje na najmłodszych przyrostach.
Dla Promanalu też należy tę średnią przyjmować, a wyższa minimalna może zapewnić brak dłuższych nocnych spadków i wyższą skuteczność zabiegu przy dużej ruchliwości wiosennego pokolenia szkodnika.

Sebek, intuicja poparta wiedzą to - jak mawiał mój nauczyciel - skuteczność bliska 100%.

Pozdrawiam
Sebek 16:08, 06 lut 2016

Dziękuję
nawigatorka 16:11, 06 lut 2016

Brawo Poli.u mnie tez cieplo i slonce.az milo.
polinka 19:05, 06 lut 2016

Juzia napisał(a)

Ze mnie się śmiejesz?
polinka 19:06, 06 lut 2016

Sebek napisał(a)
Farriaty!

Spragnieni pracy po prostu
polinka 19:06, 06 lut 2016

bleebla napisał(a)
nie wierzę

Taka przyjemna pogoda, żal nie wykorzystać