Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

Pokaż wątki Pokaż posty

Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

polinka 19:08, 06 lut 2016

Sebek napisał(a)

Ja robiłem tydzień temu - na moje ryzyko
Ale Madzenka napisała, że w fazie pekajacych pakow pryskamy miedzianem

U mnie wszystko już pęka. Jedne i drugie graby nabrzmiałe. W pon. oprysk miedzianem planuję.
polinka 19:11, 06 lut 2016

Mazan napisał(a)
Czytam, przeglądam i ... Nie wierzę, co dziewczyny wyrabiają. Jednak do tego trzeba mieć fantazję. Opryski wykonujemy nie wg kalendarza ustalonego na podstawie średniej wieloletniej, ale posługując się takim grafikiem trzeba na bieżąco opracowywać w zależności od tego, co mamy w ogrodzie, czyli kalendarz fenologiczny. Nasz własny. A pod uwagę bierzemy:
- temperaturę,
- wilgotność,
- gatunki roślin,
- patogeny.
Po ustaleniu zależności mamy 'czarno na białym' czym należy się zainteresować i dobrać odpowiedni preparat. To tak pokrótce. Środki olejowe stosujemy w temp.12* C lub wyższej, gdyż olej powinien być płynny, natomiast miedzian, dithane czy topsin wykazują skuteczność w temp. 5 - 7* C dlatego są stosowane również w terminach wcześniejszych.

Pozdrawiam

Walerek, czuję w Twoim głosie uśmiech przez łzy. Podejrzewam, że nie pochwalasz moich szaleństw ogrodowych w lutym ale nie mam innego wyjścia a po drugie sam przyznasz, że od kilku dni mamy pogodę przedwiosenną a dzisiaj wręcz wiosenną
polinka 19:12, 06 lut 2016

ren133 napisał(a)
Czyli z tymi opryskami to jeszcze trzeba poczekać

Na Promanal na pewno.
polinka 19:14, 06 lut 2016

gusiarz napisał(a)
O... mądre rzeczy na tapecie. Ja nawet w tym roku zapomniałam, i chyba nie będę pryskać wiosną wcale. No... róże prysnę
Pozdrawiam gorąco Polinko

Cześć Aguś z mojego kochanego kwadratowego Mam nadzieję, że zdjęcia jakieś nowe pokazałaś??

U mnie tylko oprysk miedzianem i póżniej olejowym, i na tym kończę opryski
polinka 19:15, 06 lut 2016

Madzenka napisał(a)
Piękna wiosnę dzisiaj mamy. Jesli pogda sie utrzyma to za tydzien chyba tez zrobie oprysk miedzianem
Czekam na dlasze postepy prac

Piękna, wspaniała sobota! Ciekawa jestem czy stokrotki były na giełdzie?

polinka 19:18, 06 lut 2016

Mazan napisał(a)
Miedzian jest coraz częściej stosowany jako 2 w 1, czyli środek ochronny ale też jako uzupełnienie niedoboru miedzi, co spotykam w uprawie niektórych warzyw, a wykorzystywanych jako rośliny ozdobne - pomidory, ostre papryki. Temperatury zawsze należy przyjmować jako średnią dobową, z tym że ujemne nocą bardzo uwrażliwiają roślinę - przemarzanie, co skutkuje atakiem grzybów pleśniowych. Wymienione preparaty ograniczają ich występowanie w okresie, gdy roślina fizjologicznie nie jest przygotowana /brak w najmłodszych przyrostach krzemu, a w najstarszych - dolnych - wapnia/. U roślin jest to wyraźnie rozdzielone, dlatego tak łatwo o infekcje na najmłodszych przyrostach.
Dla Promanalu też należy tę średnią przyjmować, a wyższa minimalna może zapewnić brak dłuższych nocnych spadków i wyższą skuteczność zabiegu przy dużej ruchliwości wiosennego pokolenia szkodnika.

Sebek, intuicja poparta wiedzą to - jak mawiał mój nauczyciel - skuteczność bliska 100%.

Pozdrawiam

To na olejowe środki mamy jeszcze dużo czasu Zanim średnia dobowa skoczy do 12 st. to będzie koniec marca.
polinka 19:19, 06 lut 2016

nawigatorka napisał(a)
Brawo Poli.u mnie tez cieplo i slonce.az milo.

Z rana deszcz, pózniej słońce przyjemnie prażyło, rozbieraliśmy się by na końcu powrócić do czapek
polinka 19:23, 06 lut 2016

Plan sobotni wykonany

Płot postawiony, siatka założona

Wiem, że beton nie powala swoją urodą ale posadzę bluszcz, który będzie miał za zadanie zasłonić betony i siatkę.

Następne zdjęcia ukażą się dopiero jak wszystko zrobimy w warzywniku. Wstyd pokazywać taki bałagan.

Iwk4 19:47, 06 lut 2016

Żaden wstyd, jeśli coś się zmienia. Wstyd by był, gdyby ktoś uważał, ze taki bałagan naczęłąm podwójnie, potrójnie lubić mój dom, mój ogród i kocham Ogrodowisko

Polinko, ten płot nie jest taki zły. Mi się podoba. Beton fajnie wygląda z zasady
leon60 20:06, 06 lut 2016

No proszę jest i płotek pogody to Ci zazdroszczę u mnie ponuro, wietrznie i zimno..