Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ana_art"

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 21:42, 14 maj 2016

Do góry
Alicja169 napisał(a)
Witaj Aniu. Po raz pierwszy obejrzałam Twoją wizytówkę, i jestem pod wrażeniem jak pięknie skomponowałaś swój raj.
Nie zdołam nadrobić tych tysięcy stron Twojego wątku, ale na pewno będę tu zaglądać. Przejrzałam kilka pierwszych stron, ale wszystkiego nie dam rady .
Chyba mylącą masz nazwę wątku bo ani tu nie widać ugoru, ani też małości twego kwietnego raju.
Na wizytówce zaintereasowały mnie te wielkie trawy - koło białej pergoli, koło domu i w wielu innych miejscach. Co to są za trawy?
Wątek oznaczony, szkoda że nie wcześniej

Witaj
wątek powstał gdy zaczynałam przygodę z ogrodem i tak sobie trwa
Trawy o które pytasz to miskant Gracilimus - taki najwyższy zielony, jest jeszcze Variegata i Morning Light
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 21:39, 14 maj 2016

Do góry
ane3ka napisał(a)
Witaj Aneto! Na forum zaglądam bardzo sporadycznie, ale jak już jestem, to zwykle zaglądam zza płota do ciebie. Czas tulipanów to chyba dla ogrodnika jeden z piękniejszych okresów. Niestety moje tulipany bardzo mnie w tym roku rozczarowały. Postanowiłam im zrobić eksperyment i nie wykopywać ich. Niestety zemściły się i tak jak były sadzone po 30-40szt w jednje kępie, tak w tym roku zakwitły 5-8szt. Queen of night strzeliła takiego focha, że pojawił się jeden absolutnie rachityczny tulipan. Nawet liście nie były za bogate. Poza pozostawieniem ich na lato w ziemi, postępowałam jak być powinno. Zostały ogłowione po przekwicie a liście wyschły. Tak mnie zmierziły, że zaczęłam się zastanawiać czym je zastąpić, żeby wiosną kwitło coś, ale żeby nie latać z tym jak przysłowiowy kot z pęcherzem. Wydaje mi się jednak, że bez nich żyć się nie da!Szczególnie jak się patrzy na takie zdjęcia jak Twoje
Kiedyś męczyłam Cię o to czy wykopujesz tulipany czy nie. Czytam, że niektóre z Twoich tulipanów mają po 3, 4 lata i kwitną z różną intensywnością. Czyli jest nadzieja (oby nie okazała się matką głupich...).
W tym roku chcę pozbyć się swoich cebul, kupić nowe i już nie sadzić w kępach, pościskane, ale nieco luźniej. Zależy mi też, żeby w miarę zasychania liści pojawiały się inne kwiaty i wypełniały miejsce po tulipanach. Jak u Ciebie to wygląda? Czym "zarastasz" przekwitłe tulipany?

cześć, najprościej będzie jak przejrzysz wizytówkę z lata jeśli nie wykpujesz tulipanów i ie sadzisz nowych zawsze masz loterię albo, albo
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 21:37, 14 maj 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)
Czy zdjęcia tulipanów dzisiaj będą? U mnie niestety już po...
większość już pzekwitła, więc pozbawiłam je głów, a po dzisiejszym dniu pewnie już nie wiele zostanie... zobaczymy jutro
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 21:36, 14 maj 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Cudne zestawienie kolorów przy szpalerze z cisa. Ana, nie doczytałam, jakie tulipany tam posadziłaś?
Rok temu namawiałaś mnie na cisy. Powoli zaczynam myśleć o takim ekranie choć przy jednej części płotu. M na razie się nie zgadza, no ale cóż
Co ile sadzić cisy na ekran ?
ja sadziłam tak żeby się delikatnie stykały, kupowałam kopane dość duże, więc ciężko odpowiedzieć, zależy jakiej wielkości kupisz, u mnie chyba na metr sadziłam 3szt jeśli się nie mylę
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 21:34, 14 maj 2016

Do góry
beata_dudczak napisał(a)
Ana małe pytanko odnośnie bukszpanów w przedogródku. To jest zwykła odmiana czy jakieś miniaturowe? Wyglądają obłędnie.
witaj
najzwyklejsze
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 21:33, 14 maj 2016

Do góry
ana_art napisał(a)
doglebowo coś dawałaś? i powiedz co , może też profilaktykę zastosuję

edit.
nie wiem co z trawami ale moje największe 5 letnie rozplenice też śpią... milczą gracki pod płotem przy pergoli i te przy hortensjach... ML przy brzozach, o FC nawet nie wspominam... evergoldy przy róży też chyba martwe...
chociaż jeszcze cierpliwie poczekam bo w tym roku dziwnie wszystko rusza...

No niestety kilka definitywnie padło, najbardziej mi szkoda frosted culrs, tyle lat u mnie rosły, dzieliłam je tyle razy...miały być w czosnkach hair w tym roku... a będą same czosnki... i jeden FC
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 08:18, 14 maj 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)

Żadne z tych ja z prowincji nie z Warszawy
Na bukach nie mam zdobniczki, oglądałam je ,ale profilaktycznie wczoraj dostały chemię systemiczną...
doglebowo coś dawałaś? i powiedz co , może też profilaktykę zastosuję

edit.
nie wiem co z trawami ale moje największe 5 letnie rozplenice też śpią... milczą gracki pod płotem przy pergoli i te przy hortensjach... ML przy brzozach, o FC nawet nie wspominam... evergoldy przy róży też chyba martwe...
chociaż jeszcze cierpliwie poczekam bo w tym roku dziwnie wszystko rusza...
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 19:16, 13 maj 2016

Do góry
a jednak to nie takie miałam...
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 19:12, 13 maj 2016

Do góry
ana_art napisał(a)
hahaha a ja że Marzena się nie poddaje w walce o rh

Na razie żyją 2 cunninhams white kupione w ubiegłym roku:0
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 19:04, 13 maj 2016

Do góry
Magda70 napisał(a)

a już myślałam, że następnego rh chcesz ukatrupić
hahaha a ja że Marzena się nie poddaje w walce o rh
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 19:02, 13 maj 2016

Do góry
ana_art napisał(a)
działaj szybko bo mi w tamtym roku w dwie noce zezarły wszystkie liście na orlikach

Już wczoraj straszną chemią opryskałam... nie lubię tego ale na każdym krzaku miałam po kilka takich kokonów
Udało Ci się zidentyfikowac co to było?
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 19:01, 13 maj 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)
I jestem wściekła bo mi cos zaatakowało wszytskie roze. Nie jest to nimułka tylko pełno maluteńkich gąsienic i posklejane sa liscie róz. Wszystkie najlepsze są zaatakowane... Czy moje róze zakwitna... Cyz je trafiło...okaże sie za miesiac...

Zrobiłam im wprawdzie szołer ale czy je trafi?
działaj szybko bo mi w tamtym roku w dwie noce zezarły wszystkie liście na orlikach
Asi ogródek pod świerkami 21:10, 12 maj 2016

Do góry
ana_art napisał(a)
ta o którą pytasz czy to fc to tak, tej czerwonej nie znam

Dzięki. Zamówiłam bronco a przysłali mi FC
Asi ogródek pod świerkami 21:07, 12 maj 2016

Do góry
ta o którą pytasz czy to fc to tak, tej czerwonej nie znam
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 21:03, 12 maj 2016

Do góry
ana_art napisał(a)

tutaj dwa lata temu była vertigo, surfinia i bakopa. Sadzonki były dość duże ale tutajj już są pewnie gdzieś miesięczne

Chyba podpatrzę to połączenie lub to z ub. roku. Mam w szkółce rubrum ale małą i nie wiem kiedy będzie fajny efekt w donicy.Z kolei purple majesty nie będzie miało takiej fontanny liści i kłosów.
Ana zajrzyj do mnie mam dwie odmiany traw do zidentyfikowania.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 20:54, 12 maj 2016

Do góry
Kasya napisał(a)
te tulipany to caly czas w tych samych miejscac ? czy w roznych ?
rozwiń bo nie wiem co masz na myśli.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 20:54, 12 maj 2016

Do góry
Asiuniaa napisał(a)

Ana juz dawno zainspirowały mnie Twoje donice a raczej ich nasadzenia. Powiedz mi jaki masz wymiar tych doniC? Ja mam coś podobnego i nabyłam rozplenicę purple majesty z czym ją połączyć? Tym masz tu rubrum tak? Czy kupiłaś ja już taką podpędzona czy maleństwo? Surfinia różowa milion balls i bacop?

tutaj dwa lata temu była vertigo, surfinia i bakopa. Sadzonki były dość duże ale tutajj już są pewnie gdzieś miesięczne
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 19:02, 12 maj 2016

Do góry
ana_art napisał(a)
ML urosło ponad metr od ubiegłego roku, nie widać zza niego mojego ptaka, muszę mu znaleźć inne miejsce

i rozplenica, wiem że będę ją miała w donicach zawsze

Ana juz dawno zainspirowały mnie Twoje donice a raczej ich nasadzenia. Powiedz mi jaki masz wymiar tych doniC? Ja mam coś podobnego i nabyłam rozplenicę purple majesty z czym ją połączyć? Tym masz tu rubrum tak? Czy kupiłaś ja już taką podpędzona czy maleństwo? Surfinia różowa milion balls i bacop?
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 18:53, 12 maj 2016

Do góry
ana_art napisał(a)

Ana przepiękna ta rzeka. Zresztą wszystkie są niesamowite. Bezsprzecznie jesteś Królową Tulipanową
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 21:46, 11 maj 2016

Do góry
Anias napisał(a)
Piękny kolor!!!!

Ana mam pytanko czy miedzy kamykami a trawą tutaj przy kostce masz jakiś ekoborder? I tutaj gdzie bukszpany a potem trawa? Strasznie trawa wchodzi mi na kamyczki a robić kanciki tam to masakra.

nie mam tutaj ecobordów na granicy trawa kamień, tylko tam gdzie kamyk łączy się z rabatą Wycinanie kantów przy kamykach jest męczące to fakt ...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies