Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem

Asiuniaa 21:03, 12 maj 2016

ana_art napisał(a)

tutaj dwa lata temu była vertigo, surfinia i bakopa. Sadzonki były dość duże ale tutajj już są pewnie gdzieś miesięczne

Chyba podpatrzę to połączenie lub to z ub. roku. Mam w szkółce rubrum ale małą i nie wiem kiedy będzie fajny efekt w donicy.Z kolei purple majesty nie będzie miało takiej fontanny liści i kłosów.
Ana zajrzyj do mnie mam dwie odmiany traw do zidentyfikowania.
blyxa 22:03, 12 maj 2016

Madzenka napisał(a)

Twój ogród to dla mnie polskie Keukenhof .

To właśnie sobie pomyślałam oglądając zdjęcia. Ślicznie!
BE_A 13:44, 13 maj 2016

Ana małe pytanko odnośnie bukszpanów w przedogródku. To jest zwykła odmiana czy jakieś miniaturowe? Wyglądają obłędnie.
Iwk4 14:16, 13 maj 2016

Cudne zestawienie kolorów przy szpalerze z cisa. Ana, nie doczytałam, jakie tulipany tam posadziłaś?
Rok temu namawiałaś mnie na cisy. Powoli zaczynam myśleć o takim ekranie choć przy jednej części płotu. M na razie się nie zgadza, no ale cóż
Co ile sadzić cisy na ekran ?
Madzenka 09:02, 14 maj 2016

Czy zdjęcia tulipanów dzisiaj będą? U mnie niestety już po...
AlKa 15:53, 14 maj 2016

U mnie też tulipanki się kończą a szczególnie desz wczoraj i dzis je położył. To sobie na twoje popatrze a co
ane3ka 19:02, 14 maj 2016

Witaj Aneto! Na forum zaglądam bardzo sporadycznie, ale jak już jestem, to zwykle zaglądam zza płota do ciebie. Czas tulipanów to chyba dla ogrodnika jeden z piękniejszych okresów. Niestety moje tulipany bardzo mnie w tym roku rozczarowały. Postanowiłam im zrobić eksperyment i nie wykopywać ich. Niestety zemściły się i tak jak były sadzone po 30-40szt w jednje kępie, tak w tym roku zakwitły 5-8szt. Queen of night strzeliła takiego focha, że pojawił się jeden absolutnie rachityczny tulipan. Nawet liście nie były za bogate. Poza pozostawieniem ich na lato w ziemi, postępowałam jak być powinno. Zostały ogłowione po przekwicie a liście wyschły. Tak mnie zmierziły, że zaczęłam się zastanawiać czym je zastąpić, żeby wiosną kwitło coś, ale żeby nie latać z tym jak przysłowiowy kot z pęcherzem. Wydaje mi się jednak, że bez nich żyć się nie da!Szczególnie jak się patrzy na takie zdjęcia jak Twoje
Kiedyś męczyłam Cię o to czy wykopujesz tulipany czy nie. Czytam, że niektóre z Twoich tulipanów mają po 3, 4 lata i kwitną z różną intensywnością. Czyli jest nadzieja (oby nie okazała się matką głupich...).
W tym roku chcę pozbyć się swoich cebul, kupić nowe i już nie sadzić w kępach, pościskane, ale nieco luźniej. Zależy mi też, żeby w miarę zasychania liści pojawiały się inne kwiaty i wypełniały miejsce po tulipanach. Jak u Ciebie to wygląda? Czym "zarastasz" przekwitłe tulipany?
Alicja169 20:37, 14 maj 2016

Witaj Aniu. Po raz pierwszy obejrzałam Twoją wizytówkę, i jestem pod wrażeniem jak pięknie skomponowałaś swój raj.
Nie zdołam nadrobić tych tysięcy stron Twojego wątku, ale na pewno będę tu zaglądać. Przejrzałam kilka pierwszych stron, ale wszystkiego nie dam rady .
Chyba mylącą masz nazwę wątku bo ani tu nie widać ugoru, ani też małości twego kwietnego raju.
Na wizytówce zaintereasowały mnie te wielkie trawy - koło białej pergoli, koło domu i w wielu innych miejscach. Co to są za trawy?
Wątek oznaczony, szkoda że nie wcześniej
ana_art 21:34, 14 maj 2016

beata_dudczak napisał(a)
Ana małe pytanko odnośnie bukszpanów w przedogródku. To jest zwykła odmiana czy jakieś miniaturowe? Wyglądają obłędnie.
witaj
najzwyklejsze
ana_art 21:36, 14 maj 2016

Iwk4 napisał(a)
Cudne zestawienie kolorów przy szpalerze z cisa. Ana, nie doczytałam, jakie tulipany tam posadziłaś?
Rok temu namawiałaś mnie na cisy. Powoli zaczynam myśleć o takim ekranie choć przy jednej części płotu. M na razie się nie zgadza, no ale cóż
Co ile sadzić cisy na ekran ?
ja sadziłam tak żeby się delikatnie stykały, kupowałam kopane dość duże, więc ciężko odpowiedzieć, zależy jakiej wielkości kupisz, u mnie chyba na metr sadziłam 3szt jeśli się nie mylę