Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Kuba 07:52, 14 maj 2016

kolejny szkodnik na różach z którego istnienia nie zdawałam sobie sprawy walcz Dzielna Kobieto, mnie "zwykła" mszyca załamuje ale Ty pokonasz wszystkie zło w ogrodzie
czekam na dzisiejsze zdjęcia, mam nadzieję że pogoda dopisze
nawigatorka 08:02, 14 maj 2016

A fotki z gory to w czerwcu dobrze pamiętam?milej soboty
lojalna_ 08:08, 14 maj 2016

Mnie deszcz omija chyba wieczorem podlewanie mnie czeka. Wykreca mi mi młode liście i grabow i bukow hm
ana_art 08:18, 14 maj 2016

Madzenka napisał(a)

Żadne z tych ja z prowincji nie z Warszawy
Na bukach nie mam zdobniczki, oglądałam je ,ale profilaktycznie wczoraj dostały chemię systemiczną...
doglebowo coś dawałaś? i powiedz co , może też profilaktykę zastosuję

edit.
nie wiem co z trawami ale moje największe 5 letnie rozplenice też śpią... milczą gracki pod płotem przy pergoli i te przy hortensjach... ML przy brzozach, o FC nawet nie wspominam... evergoldy przy róży też chyba martwe...
chociaż jeszcze cierpliwie poczekam bo w tym roku dziwnie wszystko rusza...
malkul 08:26, 14 maj 2016

tez ciekawam bo zdobniczka bukowa co rok daje mi w kość
Anda 08:35, 14 maj 2016

Madzenka napisał(a)
Dziadostwo na moich różach . Tak wygladają niemal wszystkie róże. Opryskałam
straszna chemią - Confidorem
Może to bruzdownica???

Te fotki nie dawały mi spokoju i znalazłam w książce Woessnera co to jest. Po niemiecku to Rosenwickler, jego larwa w tym przypadku. Wszystko co posklejane trzeba powycinać i zniszczyć, i pryskać chemia niestety. Nie znalazłam tłumaczenia tak na szybko.

U mnie też jest trochę posklejanych liści. Łatwo o epidemię więc muszę sie tym zająć.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
leon60 08:35, 14 maj 2016

tfu tfu na razie zdobniczki nie mam
Margo 11:26, 14 maj 2016

Na zdobniczkę też ciekawa jestem co zastosowałaś? U mnie jeden buk zawsze ma lokatorów, teraz też już się pojawiły .
Z traw u mnie nie odbiły 2 z 5 miskantów Variegata i niestety wszystkie carexy Bronz Form są martwe, wyciągam bez problemu źdźbła . No i FC bez znaków życia, I jeden evergold też wygnił...
Szkoda ...
ren133 12:29, 14 maj 2016

Madzenka napisał(a)
Oj tak i lawendy własnie jestem po wymianie kolejnych 20 szt

W oczekiwaniu na deszcz wycielam z jednej rabaty wszytskie tulipany i przesadziłam świecznice czekoladowe na rożanke. Czekałam na deszcz, seidziłam an tarasie... Oj chyba juz bardzo dawno tak długo nie siedziałam
Niech pada, moze jeszcse jakieś trawy sie obudzą.... Bo jak na arzie to amazon mist wyglądaja tragicznie, zyją ale straszą na rabacie... Jedne evergold wybpgnił i bede miała dziurę wśród traw... Frosted curls na rabacie po 4 latach został 1 reszta wygnila.... A hammeln i little wcią nie ruszaja....ale i tak lubie rozplenice. To był jakiś wredny rok dla tarw, najwyzej kupie nowe, ładniejsze

Marzenka
Ale liście tulipanom zostawiłaś jeszcze czy wszystko ciachnęłaś?
A pokazalabyś zdjęcia swoich AM? Bo nie wiem czy moje się kwalifikują na dalsze życie Moje rozplenice spisalam już na straty Szukam Hameln albo Little Boy ... ale u mnie znaleźć coś takiego graniczy z cudem ... to samo z zieloną hakone ... nigdzie nie mają
A jaką odmianę lawendy kupiłaś?
Madzenka 14:10, 14 maj 2016

Melduje ze pierwsz bitwa ze zwojką wygrana. Poszłam dzisiaj poobrywać posklejane liście.... I znalazłam dwa... Poszły sobie...... jednak srodek systemiczny dziala, czyli dziala nie tylko kontaktowo ale tez krązy w sokach rosliny.... Młode jędrne listki roz widocznie juz zwojce nie smakują