Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Madzenka 21:30, 14 maj 2016

nawigatorka napisał(a)
A fotki z gory to w czerwcu dobrze pamiętam?milej soboty

Wszystko świetnie zawsze pamiętasz
A j anie pamiętałam, zę jakieś irysy posadziłam przed tarasem.... dzisiaj zobaczyłam... myślałam,ze to przekwitłe iryski reticulta
Madzenka 21:31, 14 maj 2016

lojalna_ napisał(a)
Mnie deszcz omija chyba wieczorem podlewanie mnie czeka. Wykreca mi mi młode liście i grabow i bukow hm

Oj dzisiaj latałam ze szlaufem bo przecież nawóz sypałam w czwartek na rabaty a wczoraj przesadzałam swiecznice...

Pokazałaś te zdjecia?
Madzenka 21:33, 14 maj 2016

ana_art napisał(a)
doglebowo coś dawałaś? i powiedz co , może też profilaktykę zastosuję

edit.
nie wiem co z trawami ale moje największe 5 letnie rozplenice też śpią... milczą gracki pod płotem przy pergoli i te przy hortensjach... ML przy brzozach, o FC nawet nie wspominam... evergoldy przy róży też chyba martwe...
chociaż jeszcze cierpliwie poczekam bo w tym roku dziwnie wszystko rusza...

No niestety kilka definitywnie padło, najbardziej mi szkoda frosted culrs, tyle lat u mnie rosły, dzieliłam je tyle razy...miały być w czosnkach hair w tym roku... a będą same czosnki... i jeden FC
Madzenka 21:35, 14 maj 2016

inag napisał(a)
U Ciebie zawsze można się czegoś nowego dowiedzieć Dla mnie temat róż to prawie nowość i jestem zupełnym amatorem w ich uprawie. W razie czego będę pukała po pomoc
Jak patrzę na Twoje czosnki to dochodzę do wniosku, że moje jakieś skrzywione rosną. Te które pokazałaś są jak odrysowane od linijki. Ale czemu się dziwić, masz tak dopieszczony ogród, że nawet łodygi czosnków boją się wychylić żeby nie odstawać od reszty otoczenia
Pozdrowienia!!!

Moje czosnki mają miejsce i rosną prosto, krzywią się tylko jeśli coś im stoi na przeszkodzie, znaczy się zarasta. Ale jeśli nic im nie przeszkadza tu musisz mieć chore cebule...
nawigatorka 21:35, 14 maj 2016

Madzenka napisał(a)

Dzisiaj zrobiłam im fotki. 3 szt na 8 dopiero ruszają. Podelwałam je znów intensywnie...
na force wygladajabjakby wszystkie poza dwoma lisci nie mialy.
Moze one tak maja?
Luki 21:36, 14 maj 2016

Marzenko już na tym zdjęciu widać jak nowe graby szczelnie zasłonią Ci widok przez bramę, to było bardzo dobre posunięcie z zamianą
Madzenka 21:37, 14 maj 2016

Kasya napisał(a)

Myślisz ze to zły rok dla traw ? Bo u mnie pierwszy.
Myślisz ze warto kupować te odmiany które padły ?

Nigdy nie miałam żadnych szkód w trawach, wszystko dobrze rosło. Feralna była tylko zima 2011/2012 najpierw do połowy stycznia ciepło a potem nadeszły straszne mrozy przez ponad miesiąc bez śniegu. Wtedy niemal wszystko co posadziłam w 2011 padło... Przez piec lat nie miałam żadnych ubytków, chyba ze sama coś nakombinowałam, np przesadzałam i zapomniałam podlać.... Więc chyba ten rok nieciekawy

Ale juz wiemy że najwrażliwsze frosted curls i rozplenice, potem wybrane odmiany miskantów
Madzenka 21:40, 14 maj 2016

lindsay80 napisał(a)
Ja wczoraj mszyce odkryłam na molinii kupionej w Janinie, ależ było moje zdziwienie, ale już popryskalam herbatka tymiankową. Co z ambrowcem o którym u mnie pisalaś?

Zamiera mi połowa jednego ambrowca, jedna łodyga zwiędła a połowa w ogóle nie ruszyła. wczoraj dostał po liściach środkiem na robale a w korzenie środkiem przeciwgrzybiczym. Za tydzień powtórzę czymś innym

Oto on

I zdrowiutki sąsiad obok

a tu na rabacie dziura w środku...
Do połowy przewodnika ma liscie wiec daję mu jeszcze szansę

Madzenka 21:42, 14 maj 2016

nawigatorka napisał(a)
na force wygladajabjakby wszystkie poza dwoma lisci nie mialy.
Moze one tak maja?

Wszystkie ruszają , dzisiaj je dokładnie obejrzałam. Ale mam na nich pajęczynki, wiec też po gałęziach confidorem dostały...
Madzenka 21:43, 14 maj 2016

Luki napisał(a)
Marzenko już na tym zdjęciu widać jak nowe graby szczelnie zasłonią Ci widok przez bramę, to było bardzo dobre posunięcie z zamianą

Mam taką nadzieję
Dla Ciebie moje buczki, które miały zasłonic lewą stronę... ale zmuszona byłam przyciąc do 2,2 m....