Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem

ana_art 21:37, 14 maj 2016

Madzenka napisał(a)
Czy zdjęcia tulipanów dzisiaj będą? U mnie niestety już po...
większość już pzekwitła, więc pozbawiłam je głów, a po dzisiejszym dniu pewnie już nie wiele zostanie... zobaczymy jutro
ana_art 21:39, 14 maj 2016

ane3ka napisał(a)
Witaj Aneto! Na forum zaglądam bardzo sporadycznie, ale jak już jestem, to zwykle zaglądam zza płota do ciebie. Czas tulipanów to chyba dla ogrodnika jeden z piękniejszych okresów. Niestety moje tulipany bardzo mnie w tym roku rozczarowały. Postanowiłam im zrobić eksperyment i nie wykopywać ich. Niestety zemściły się i tak jak były sadzone po 30-40szt w jednje kępie, tak w tym roku zakwitły 5-8szt. Queen of night strzeliła takiego focha, że pojawił się jeden absolutnie rachityczny tulipan. Nawet liście nie były za bogate. Poza pozostawieniem ich na lato w ziemi, postępowałam jak być powinno. Zostały ogłowione po przekwicie a liście wyschły. Tak mnie zmierziły, że zaczęłam się zastanawiać czym je zastąpić, żeby wiosną kwitło coś, ale żeby nie latać z tym jak przysłowiowy kot z pęcherzem. Wydaje mi się jednak, że bez nich żyć się nie da!Szczególnie jak się patrzy na takie zdjęcia jak Twoje
Kiedyś męczyłam Cię o to czy wykopujesz tulipany czy nie. Czytam, że niektóre z Twoich tulipanów mają po 3, 4 lata i kwitną z różną intensywnością. Czyli jest nadzieja (oby nie okazała się matką głupich...).
W tym roku chcę pozbyć się swoich cebul, kupić nowe i już nie sadzić w kępach, pościskane, ale nieco luźniej. Zależy mi też, żeby w miarę zasychania liści pojawiały się inne kwiaty i wypełniały miejsce po tulipanach. Jak u Ciebie to wygląda? Czym "zarastasz" przekwitłe tulipany?

cześć, najprościej będzie jak przejrzysz wizytówkę z lata jeśli nie wykpujesz tulipanów i ie sadzisz nowych zawsze masz loterię albo, albo
ana_art 21:42, 14 maj 2016

Alicja169 napisał(a)
Witaj Aniu. Po raz pierwszy obejrzałam Twoją wizytówkę, i jestem pod wrażeniem jak pięknie skomponowałaś swój raj.
Nie zdołam nadrobić tych tysięcy stron Twojego wątku, ale na pewno będę tu zaglądać. Przejrzałam kilka pierwszych stron, ale wszystkiego nie dam rady .
Chyba mylącą masz nazwę wątku bo ani tu nie widać ugoru, ani też małości twego kwietnego raju.
Na wizytówce zaintereasowały mnie te wielkie trawy - koło białej pergoli, koło domu i w wielu innych miejscach. Co to są za trawy?
Wątek oznaczony, szkoda że nie wcześniej

Witaj
wątek powstał gdy zaczynałam przygodę z ogrodem i tak sobie trwa
Trawy o które pytasz to miskant Gracilimus - taki najwyższy zielony, jest jeszcze Variegata i Morning Light
Mixtoorka 22:14, 14 maj 2016

ana_art napisał(a)
hahhaha to do kompletu dorzucę coś takiego

Cebulki też eleganckie . Zapowiadały efekt .

Ale pracy mnóstwo. Na zdjęciach wyglądają fenomenalnie, a wiadomo, że w rzeczywistości jeszcze lepiej. Bardzo mi przypadło to zestawienie . Cebul
Madzenka 10:29, 15 maj 2016

A czochy będą?

Przypomńij mi czy Twój perukowiec nadal w donicy?

Moj w tym roku ma tak wielka koronę (nie ciełam go wiosna bo chciałam peruczki), ze wszystko wkoło musiałam pusuwać. Ale chyba wreszcie będzie go widać
ana_art 12:49, 15 maj 2016

Większość tulipanów wygląda tak

Trzeba je obciąć ale wieje tak ze głowę urywa...
ana_art 12:50, 15 maj 2016

Od kilku dni pada wiec chwasty rosną na potęgę, trawnik krzyczy skoś mnie...
ana_art 12:59, 15 maj 2016

Ostatnie 'angeliqeu' ale jak będzie tak wiało to jutro nic z nich nie pozostanie
Donia72 13:13, 15 maj 2016

Przyszłam się przywitać pozdrawiam
ewa004 14:44, 15 maj 2016

Aniu obcinasz łodygi tulipanów ?