Dziękuję
Wszystko całą zimkę jak na razie w porządku, dostawy prądu bez zmian. Zima jak za czasów mojego dzieciństwa, widoki z szadzią oszałamiające. Przedwczoraj jak jechałam do Gdańska naliczyłam ok 60 saren w grupkach na polach. Na szczęście skończył się czas polowań 15 stycznia, bo oficjalny kalendarz polowań:
Jeleń – łania, cielę - 1 września – 15 stycznia
Najbardziej to mnie wkurza jak nawet w otulinie rezerwatu Drużno mogą polować na nasze polskie gazele, bo tak nazywam sarenki. To takie piękne, wdzięczne, poruszające się z gracją zwierzęta. Ostatnio mój maż był nad Drużnem a tam stał taki na biało ze strzelbą z noktowizorem...
Bardzo zachwycam się ogrodem, a zwłaszcza tym, jak montowałam film z tego pięknego miejsca. Za oknem mam sporo śniegu, a kadry z wczesnej jesieni tak mnie ujęły, że miałam ochotę złapać za szpadel i kopać w moich ogrodowych skarbach.
Pozwolicie, że zostawię link na pamiątkę dla Iwonki.
Witajcie! Na Ogrodowisku jest mnóstwo pięknych ogrodów. W ubiegłym roku odwiedziłam kilka cudnych miejsc, nie wszystkie udało mi się nagrać. Zdołałam nagrać Ogród Alicji z "ZACISZE ALICJI".
Podsyłam to jako inspirację. Mamy śnieg, do ogrodu nie idziemy, bo za zimno. Za to inspirować można się bez granic.
Zapadłam w sen zimowy . Czasem zaglądam do Waszych wątków ale nie mam weny na pisanie...
Za kilka dni jadę po słońce a po powrocie mam nadzieję zastać pierwsze, choćby nieśmiałe oznaki wiosny. A przynajmniej odwilży bo zima w tym roku dość mroźna i śnieżna.
Musiałam przytoczyć te zdjęcia, czekam na bieżące kwitnienia. Masz dużą różnorodność, pięknie.
Ja pędem owczym za O. i rodki w ogrodzie przydomowym u Danusi posadziłam białe wcześnie kwitnące Cunningham s whites w ilości sztuk 6, bo tworzą gęste zgrabne krzaczki. Z przeciwległej strony posadziłam 3 krzewy Catawbijskich Boursault z myślą, by szybko rosły i stworzyły naturalny żywopłot. Po 9 latach już się połączyły. Dzisiaj posadziłabym inaczej, trudno już tak zostanie, wystarczająco dużo się ich naprzesadzałam. Z drugim kącie ogrodu do osłony, narażone na silne słońce, wiatr, mróz, słabo podlewane przesadziłam 2 szt- Roseum Englisch oraz Van Verden Poelman, z myślą, że jak je trafi, to nie będzie mi żal a one rosną i nawet kwitną corocznie. Tak to jest z tymi roślinami.Zajrzałam do Ciebie, bo chciałam zobaczyć szerokość rabat rodkowych. Planuję zrobić w końcu obrzeża i zastanawiam się nad szerokością i co ewentualnie posadzić przed nimi, by urozmaicić ten pas rodkowy. Ostatnio moje serce skradł rodo Jungle Fever, choć już się zarzekałam, że żadnego więcej.