Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród 2

Anna i Ogród 2

MagdaLenka 12:33, 02 lip 2026

Makao napisał(a)

Madzia a jak ciemiernik? Dał radę przetrwać tą przeprowadzkę czy nie? Ciemierniki różnie to znoszą.

Aniu, ciemiernik żyje. Posadziłam go w cieniu, przy innych ciemiernikach i podlewam często. Pozwolę mu się wysiać i obdzielę sadzonkami ścianę wschodnią. Będziesz matką chrzestną tej kolonii.
Makao 15:59, 02 lip 2026

MagdaLenka napisał(a)

Aniu, ciemiernik żyje. Posadziłam go w cieniu, przy innych ciemiernikach i podlewam często. Pozwolę mu się wysiać i obdzielę sadzonkami ścianę wschodnią. Będziesz matką chrzestną tej kolonii.

To super.
Bardzo się cieszę
Matka chrzestna - dziękuje
anabuko1 17:16, 06 lip 2026

Aniu, ale masz u siebie pięknie!

Co mnie dziś urzekło?
Hortensje 'Annabelle'.
Też posadziłam 3 krzaczki na jesieni ale jeszcze młode i efektu wielkiego nie ma. Ale i tak już mi się podoba. Jeszcze planuje posadzić ich tam więcej.
Te białe kule to czysta elegancja. Stoją jak obłoki nad rabatą. W takiej formie to one grają pierwsze skrzypce w ogrodzie. I widać, że czują się u Ciebie jak u siebie w domu.
Ależ kompozycja! Te fioletowe ostróżki w towarzystwie delikatnych, różowych kwiatów i traw...
Uwielbiam takie naturalne, trochę dzikie zakątki.
Przejście, które uwielbiasz
I słusznie! Ta zielona ścieżka otoczona bordowym berberysem i pióropuszami traw prowadzi wprost do sielanki. Chciałoby się przejść nią boso i z kubkiem kawy.
Warzywnik z charakterem
Białe skrzynie, drewniane konstrukcje na ogórki, porządek w marchewce i cebuli... Widać, że u Ciebie piękno idzie w parze z użytecznością. I te hortensje obok warzywniaka - genialne połączenie. Od razu przyjemniej się pielenie
Zielone śliwki zapowiadają kompoty? a wiśnie "znane z ubiegłego roku" wyglądają tak soczyście, że aż kwaśno w ustach.
A wiciokrzew... nawet przekwitnięty pachnie latem.
Te żółto-różowe kwiatki to miód na serce.
Aniu, widać że jesteś ogrodnikiem z prawdziwego zdarzenia. Masz i estetykę, i plony, i miejsce na odpoczynek.

Makao 21:39, 08 lip 2026

anabuko1 napisał(a)
Aniu, ale masz u siebie pięknie!

Co mnie dziś urzekło?
Hortensje 'Annabelle'.
Też posadziłam 3 krzaczki na jesieni ale jeszcze młode i efektu wielkiego nie ma. Ale i tak już mi się podoba. Jeszcze planuje posadzić ich tam więcej.
Te białe kule to czysta elegancja. Stoją jak obłoki nad rabatą. W takiej formie to one grają pierwsze skrzypce w ogrodzie. I widać, że czują się u Ciebie jak u siebie w domu.
Ależ kompozycja! Te fioletowe ostróżki w towarzystwie delikatnych, różowych kwiatów i traw...
Uwielbiam takie naturalne, trochę dzikie zakątki.
Przejście, które uwielbiasz
I słusznie! Ta zielona ścieżka otoczona bordowym berberysem i pióropuszami traw prowadzi wprost do sielanki. Chciałoby się przejść nią boso i z kubkiem kawy.
Warzywnik z charakterem
Białe skrzynie, drewniane konstrukcje na ogórki, porządek w marchewce i cebuli... Widać, że u Ciebie piękno idzie w parze z użytecznością. I te hortensje obok warzywniaka - genialne połączenie. Od razu przyjemniej się pielenie
Zielone śliwki zapowiadają kompoty? a wiśnie "znane z ubiegłego roku" wyglądają tak soczyście, że aż kwaśno w ustach.
A wiciokrzew... nawet przekwitnięty pachnie latem.
Te żółto-różowe kwiatki to miód na serce.
Aniu, widać że jesteś ogrodnikiem z prawdziwego zdarzenia. Masz i estetykę, i plony, i miejsce na odpoczynek.

Dokładniej mówiąc to mam Strong Anabelle bo zwykle Anabelki nie dawały u mnie rady. Teraz rozmnażam Strongi.
Dziękuję za pochwały
Sama jestem zaskoczona jak to mi wyszło. Moja mama też uważa że się nie spodziewała takiego efektu i wspominała jak na początku mi odradzała zabawy w ogrodnika. Zaczynałam od zwykłego skalniaka ale dla mnie to było za mało. Moja rodzina bardzo była przeciwna robieniu rabat a teraz przyjeżdżają i nie mogą się napatrzeć. Mama mówi że ogrodnik ze mnie pełną gębą

ewsyg 21:33, 18 lip 2026

Makao napisał(a)
Hortensje przy altanie nie były cięte w tym roku. Są wysokie

Jest moja ostrówka ogrodowa

Uwielbiam to przejść

I anabelki w tej formie

Ale ładne widoki.
Aniu, na bogato obradził ci agrest. Ja taki urodzaj miałam w tamtym roku. Pomidorki również wyglądają na obfite owocowanie. Moje ogórki złapały chorobę.
Margo2 22:55, 29 sie 2026

Aniu, podziwiam Cię za to pielęgniarstwo.
Super sprawa, ale ciężka.
Wiem coś na ten temat, bo ja pokrewny zawód kończyłam, ale związany ze stomatologią.
Ale to było 30 lat temu.
Wtedy straszne pieniądze płacili i musiałam się przekwalifikować.
A jak praktyki?
Rewelacyjne macie te miejsce ogrody.
Z kwitną łąką jest zabawa. Najważniejsze, żeby nie przestali dbać o nią w przyszłym roku.
Niestety ją też trzeba pielić.
U nas posiali łąki kwietne i myśleli, że jest samoobsługowa. Zachwaścili je tak, że w końcu ścięli wszystko i dosieli trawę.
A Twój ogród prezentuje się pięknie
Eupraksja 12:09, 15 wrz 2026

Cudownie bujny jest Twój ogród! Tak pięknie dojrzały w najlepszym znaczeniu tego słowa.

A pamiętasz może co to za odmiana:

Makao napisał(a)
Wafel 18:58, 16 wrz 2026

Ania jak będziesz miała okazję zrób zdjęcie z bliska tej róży miejskiej, może uda się rozkminić odmianę. Jestem ciekawa jak wygląda teraz twoja trójkątna, może wrzucisz fotki?
Wafel 18:59, 16 wrz 2026

Co to za piękność?

DariaB 11:17, 17 wrz 2026

Aniu cudownie masz! Szpaler Annabellek mnie zachwycił, w ogóle masz dużo klimatycznych zakątków. A popatrz mama w Ciebie nie wierzyła,a tu taka ogrodniczka wyrosła