Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Dębowe zakątki

Dębowe zakątki

Ulina 08:35, 15 lip 2026

Prześlicznie masz a lilii zazdroszczę. Mi ziemne stworzenia zjadają, mam tylko jedną przy samych tujach, nie wiem jak się jej udało przetrwać i na jak długo.
Ewa777 11:16, 15 lip 2026

U mnie hortensje bukietowe w dużo późniejszym stadium. Tylko pączusie, czekam na kwiaty.
Bardzo mi się podoba ten powojnik Niobe. Lubię takie intensywne kolory. Jeszcze zwróciłam większa uwagę na floksy niebieskie. Prześliczne są. W ubiegłym roku kupiłam floksa Blue Boy, ale jak na razie ma gałązki bez kwiatów. Czy się pojawią?
Mam też pytanie do Ciebie o hortensję dębolistną (tez mam od roku). Na razie ma tylko listki. Kiedy pojawiają się kwiaty? Cieszę się, że z 3 przeżyły 2, ale czekam na kwiaty.
anabuko1 21:37, 16 lip 2026

Ulina napisał(a)
Prześlicznie masz a lilii zazdroszczę. Mi ziemne stworzenia zjadają, mam tylko jedną przy samych tujach, nie wiem jak się jej udało przetrwać i na jak długo.

Dziękuję bardzo!
U mnie na szczęście gryzonie lilii nie ruszają, więc problem z głowy.
Ale współczuję z tą jedną przy tujach — to prawdziwa bohaterka że przetrwała
Może tujki ją chronią?
Trzymam kciuki żeby Twojej ocalałej nic nie było i w przyszłym roku miała koleżanki obok siebie

Codziennie inspekcja mojego sąsiada na działce z tyłu i nad stem. Chodzi sobie z tyłu, zagląda nad staw, a czasem wpadnie w tryb "majsterkowicza". Podbierze kępy skoszonej trawy która mam gdzieś w roślinach wyłożona albo patyk z ogrodu i dumnie niesie do swojego gniazda. Cały czas coś remontuje Patrzę na to i myślę, że to największy przywilej mieć takiego gościa w ogrodzie.

anabuko1 22:00, 16 lip 2026

Ewa777 napisał(a)
U mnie hortensje bukietowe w dużo późniejszym stadium. Tylko pączusie, czekam na kwiaty.
Bardzo mi się podoba ten powojnik Niobe. Lubię takie intensywne kolory. Jeszcze zwróciłam większa uwagę na floksy niebieskie. Prześliczne są. W ubiegłym roku kupiłam floksa Blue Boy, ale jak na razie ma gałązki bez kwiatów. Czy się pojawią?
Mam też pytanie do Ciebie o hortensję dębolistną (tez mam od roku). Na razie ma tylko listki. Kiedy pojawiają się kwiaty? Cieszę się, że z 3 przeżyły 2, ale czekam na kwiaty.

Ewo, dziękuję za komentarz

U Ciebie hortensje bukietowe jeszcze w pączkach? U mnie już zaczynają pokazywać kolor, ale to chyba przez to gorące lipcowe słońce. Poczekaj jeszcze chwilę
jak już ruszą, to odwdzięczą się kwiatami do przymrozków,
Moje kwitną na słońcu a te w cieniu i pod tujami też są w pączkach.
Powojnik Niobe też jest moim faworytem Ten aksamitny, ciemny bordo to po prostu cudo. Na tle zieleni wygląda jak klejnot. Tylko na razie mały i młody

A floksy niebieskie... rozumiem Cię Mój `Blue Boy` też pierwszy rok miał tylko gałązki i już myślałam że nic z niego. W drugim roku poszedł jak burza i zakwitł. Daj mu czas i trochę kompostu wiosną. Na pewno się pojawi! Floksy lubią się rozkręcać powoli.

Co do hortensji dębolistnej ona jest cierpliwa U mnie zakwitła dopiero w 3 roku. Pierwsze 2 lata miała same liście i budowała korzenie. Jak przeżyły Ci 2 z 3 to już sukces! W przyszłym roku na pewno pokaże pierwsze kwiatki. Lubi stanowisko półcieniste. Ale u mnie daje radę na słońcu.

Oj, chciałabym żeby te nie niebieskie floksy rozrosły się mi bardziej.

basia3012 02:11, 17 lip 2026

No racja, nie da się chyłkiem przejść obok tych Twoich rabat. Cudne lilie (uwielbiam je), hortensje w fazie dużo bardziej zaawansowanej niż moje, piękne trawy, wspaniałe powojniki i oczywiście tawułki, żurawki i inne cuda.
Aniu, masz jak w raju.
Pozdrawiam, dobrego dnia.
Żegnam się z oklaskami, jak Hania.
Monia81 07:41, 17 lip 2026

Aniu, ależ masz cudnego sąsiada, masz super warunki, więc pewnie po trawce, przy stawie sobie spaceruje i wyłapuje co nieco do jedzenia u Ciebie bujnie, kolorowo, tak jak lubię, cudny mamy czas w ogrodach
anabuko1 07:01, 19 lip 2026

basia3012 napisał(a)
No racja, nie da się chyłkiem przejść obok tych Twoich rabat. Cudne lilie (uwielbiam je), hortensje w fazie dużo bardziej zaawansowanej niż moje, piękne trawy, wspaniałe powojniki i oczywiście tawułki, żurawki i inne cuda.
Aniu, masz jak w raju.
Pozdrawiam, dobrego dnia.
Żegnam się z oklaskami, jak Hania.

Basiu, dziękuję za takie piękne słowa! Serce rośnie jak się czyta
Masz rację z tymi hortensjami w tym roku te na słońcu już szaleją Jeszcze nie wszystkie, te w cieniu jeszcze w w większych i mniejszych paczkach.
A lilie niektóre już przekwitły a inne zaczynają, to będzie dopiero pokaz u zapach cudny. ;D
Zapraszam Cię wirtualnie na kawę między rabaty. Może kiedyś i na żywo?
Pozdrawiam serdecznie

anabuko1 07:19, 19 lip 2026

Monia81 napisał(a)
Aniu, ależ masz cudnego sąsiada, masz super warunki, więc pewnie po trawce, przy stawie sobie spaceruje i wyłapuje co nieco do jedzenia u Ciebie bujnie, kolorowo, tak jak lubię, cudny mamy czas w ogrodach

Moniu, widzisz jak mu dobrze Chodzi jak pan domu, rano trawka, w południe chłodna kąpiel przy stawie, a pod wieczór przekąska prosto z moich terenów . Nic tylko żyć.

A ogród w tym roku wdzięczny wszystko buchnęło kolorami i zapachami. Cudownie, że mamy teraz ten czas.
Daj znać co u Ciebie kwitnie najpiękniej!

anabuko1 07:25, 19 lip 2026

anabuko1 07:30, 19 lip 2026