Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "polinka"

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 17:31, 21 sty 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Mega pracę włożyliście w zmianę tego miejsca

Dziękuję Sylwia
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 17:30, 21 sty 2019

Do góry
Mariposa napisał(a)
Naprawdę nie lubisz planowania, Polinko? To mnie trochę pocieszyłaś, bo dla mnie to też mordęga
Nie za bardzo pomogę, ale będę kibicować. Podoba mi się pomysł Hani.

Elu, projektowanie to dla mnie najmniej lubiana część tworzenia ogrodu...
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 17:27, 21 sty 2019

Do góry
makadamia napisał(a)

Polinko, co miałam powiedzieć, to powiedziałam - teraz Ty popatrz, podumaj i zdecyduj, czy warta skórka wyprawki czy nie.

Sądząc pod dotychczasowych efektach pracy, podejmiesz słuszną decyzję

Asiu, jeszcze raz bardzo dziękuję za wszystkie propozycje!
Czasami człowiek wymyśli jeden pomysł i póżniej wydaje mu się, że nic innego nie można już zrobić a dzięki Tobie mamy kilka mądrych propozycji do rozważenia. Najbardziej skłaniamy sie do przesunięcia murku bliżej cisów
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 20:01, 18 sty 2019

Do góry
polinka napisał(a)

Olik, te brzozy to takie moje małe marzenie Uwielbiam tą białą korę ale na szczęście jest jeszcze drugi ogród i tam mogę sp[ełnić tą swoją zachciankę
Tutaj musi mi wszystko grać i patrząc się na całosć nie mogę zgrzytać zębami a podejrzewam, ze tak by było z Doorenbosami.

A co planujesz u siebie? Jak dobrze pamietam to wspominałaś o powiększeniu rabaty na przodzie?

O Doorenbosach też marzę, ale nie mam miejsca ,bo bym sadziła

Ja też mam kolumnowe drzewa i zaplanowaną mam do nich glediczję Sunburst dla przełamania tych kolumnowych form
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 20:00, 18 sty 2019

Do góry
polinka napisał(a)

Zastanawiam się czy przybliżenie murka bliżej cisów wpłynie na lepszą wizualność tego miejsca? Jeśli tak to jestem jak najbardziej za takim rozwiązaniem.
Rabata ma 1m szerokości i na niej będą w rzędzie 3 graby i pomiędzy nimi rozplenice. Miejsca więcej na nią nie potrzebuję bo na pewno nic innego tu nie będzie rosło Ale jeśli poszerzenie jej korzystnie wpłynęłoby na proporcje to będę na tak.
Za 100 cm szerokości żywopłot cisowy podziękuję

Polinko, co miałam powiedzieć, to powiedziałam - teraz Ty popatrz, podumaj i zdecyduj, czy warta skórka wyprawki czy nie.

Sądząc pod dotychczasowych efektach pracy, podejmiesz słuszną decyzję
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 16:31, 18 sty 2019

Do góry
leon60 napisał(a)

Jak Cie znam to mysle ze moglabys zgrzytac i szybko bys wymieniala
Tak o ta rabate chodzi między innymi ale obawiam sie ze z mala na wiosne bedzie ciezko cokolwiek zrobic..

Dobrze mnie znasz Dzięki Ola! Chyba potrzebowałam potwierdzenia...
eM też zadowolony...

Podejrzewam, że Mała już będzie chciała pomagać w ogrodzie
Chodzi już?
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 16:26, 18 sty 2019

Do góry
makadamia napisał(a)
A nie dałoby się dosypać ziemi na rabatę i przesunąć ten murek bliżej cisów? Bo murek mi nie przeszkadza, ale ten duży odstęp od cisów do rabaty może faktycznie dziwnie wyglądać.

Popatrz:
taki jest plan obecnie (szerokość ścieżki przy altanie oszacowałam na oko)

a tak by to wyglądało, gdyby murek przesunąć bliżej cisów:

Tylko wtedy ten murek wypadałoby zrobić szerszy, tak na ok. 30 cm, żeby można było po nim chodzić jak trzeba będzie te cisy ciąć.

Druga opcja, tańsza i łatwiejsza, to po prostu pozwolić urosnąć tym cisom do 100 cm szerokości
Ale czy nie szkoda miejsca na rabatę?

Asia, zadziwiasz mnie! Widziałam, że w projektowaniu też ostro u dziewczyn działasz Szacunek, że to wszystko ogarniasz!!!

Ziemię oczywiście można dosypać, z tym nie ma problemu.
Wymiary jak najbardziej oddają rzeczywistość

Zastanawiam się czy przybliżenie murka bliżej cisów wpłynie na lepszą wizualność tego miejsca? Jeśli tak to jestem jak najbardziej za takim rozwiązaniem.
Rabata ma 1m szerokości i na niej będą w rzędzie 3 graby i pomiędzy nimi rozplenice. Miejsca więcej na nią nie potrzebuję bo na pewno nic innego tu nie będzie rosło Ale jeśli poszerzenie jej korzystnie wpłynęłoby na proporcje to będę na tak.
Za 100 cm szerokości żywopłot cisowy podziękuję

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 15:36, 18 sty 2019

Do góry
polinka napisał(a)

Olik, te brzozy to takie moje małe marzenie Uwielbiam tą białą korę ale na szczęście jest jeszcze drugi ogród i tam mogę sp[ełnić tą swoją zachciankę
Tutaj musi mi wszystko grać i patrząc się na całosć nie mogę zgrzytać zębami a podejrzewam, ze tak by było z Doorenbosami.

A co planujesz u siebie? Jak dobrze pamietam to wspominałaś o powiększeniu rabaty na przodzie?

Jak Cie znam to mysle ze moglabys zgrzytac i szybko bys wymieniala
Tak o ta rabate chodzi między innymi ale obawiam sie ze z mala na wiosne bedzie ciezko cokolwiek zrobic..
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 15:06, 18 sty 2019

Do góry
makadamia napisał(a)
Poli, wybacz jeśli mieszam, ale w sumie dlaczego od murku zostawiasz sobie aż 110 cm? Żywopłot zajmie nie więcej niż 80. Te 30 to "dostęp techniczny"?
Bo tak patrzę na te zdjęcia i patrzę, i też się zaczynam zastanawiać...

Możesz mieszać
To 110 cm samo tak wyszło, ponieważ ten uskok gdzie będzie murek oporowy właśnie jest w takiej odległości od siatki. Kiedyś to wszystko było na jednym poziomie ale jak zakładaliśmy nową siatkę to trzeba było dokopać się do podmurówki i do takiego momentu (właśnie tych 110 cm od siatki) wybraliśmy ziemię.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 15:02, 18 sty 2019

Do góry
makadamia napisał(a)

A ja uwielbiam

I od dzisiaj przestaję narzekać że moja działka mała i wąska.
Ty zwykle wstawiasz takie ładne zdjęcia, że człowiek ani się domyśla, jakie trudne miałaś warunki wyjściowe! Pełen szacun dla Ciebie!

Co do drzew i spójności powtórzę, co napisała Ola: zrób jak Ci w duszy gra.
Bo ja właśnie poszłabym w oddzielne pokoje.
Lubię spójność w ogrodzie rozumianą jako jedność stylu ale niekoniecznie rozciąga się to na konsekwencję w doborze roślin

Dziękuję bardzo ale przyznam szczerze, że drugi raz byśmy się na to zdecydowali, wiedząc ile pracy nas czeka...Teraz na szczęście jesteśmy już bliżej niż dalej i zaczyna to jakoś wyglądać ale początki były depresyjne.

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 14:58, 18 sty 2019

Do góry
makadamia napisał(a)
Ha! Niezły before i .... in the middle of

Myślę, że będzie dobrze

Cieszą mnie Twoje słowa Asiu i mam nadzieję, że i ja będę zadowolona
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 14:57, 18 sty 2019

Do góry
leon60 napisał(a)

Jak dla mnie u Ciebie brzozy nie bardzo pasuja... Ogrod to tak naprawde jeden dlugi odcinek i tylko jeden gatunek drzew mi tu gra by laczyl calosc ale to tylko moje odczucia zrob jak Ci w duszy gra.
Tez nie przepadam za planowaniem a u siebie tez musze pomyslec..

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 14:12, 18 sty 2019

Do góry
polinka napisał(a)

Z wyborem mam problem marzą mi się brzozy, nawet bardzo ale już eM się zastanawiał czy czy do ciętych grabów będą pasować lużne pokrojem Doorenbosy...
Też myślę nad tym, czy wybierając brzozy nie zrobią mi się osobne pokoje w ogrodzie? Tutaj w pierwszej części mam graby i smaragdy, w drugiej brzozy i cisy? Nawet traw nie będzie tych samych i tak naprawdę to nie będzie niczego roślinnego co by łączyło w spójną całość...

Boszzz, jak ja nie lubię planowania

A ja uwielbiam

I od dzisiaj przestaję narzekać że moja działka mała i wąska.
Ty zwykle wstawiasz takie ładne zdjęcia, że człowiek ani się domyśla, jakie trudne miałaś warunki wyjściowe! Pełen szacun dla Ciebie!

Co do drzew i spójności powtórzę, co napisała Ola: zrób jak Ci w duszy gra.
Bo ja właśnie poszłabym w oddzielne pokoje.
Lubię spójność w ogrodzie rozumianą jako jedność stylu ale niekoniecznie rozciąga się to na konsekwencję w doborze roślin
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 13:56, 18 sty 2019

Do góry
polinka napisał(a)

Od altany do cisów jest 290 cm plus 30 cm od cisów do siatki.

Mam tylko takie stare zdjęcie gdzie widać całość...
Przed altaną zaznaczyłam w którym miejscu mają być drzewa.
Nie będą w jednej linii z grabami, które już są.

Będą tutaj na wysokości gdzie stoi psiak.

Z wyborem mam problem marzą mi się brzozy, nawet bardzo ale już eM się zastanawiał czy czy do ciętych grabów będą pasować lużne pokrojem Doorenbosy...
Też myślę nad tym, czy wybierając brzozy nie zrobią mi się osobne pokoje w ogrodzie? Tutaj w pierwszej części mam graby i smaragdy, w drugiej brzozy i cisy? Nawet traw nie będzie tych samych i tak naprawdę to nie będzie niczego roślinnego co by łączyło w spójną całość...

Jak dla mnie u Ciebie brzozy nie bardzo pasuja... Ogrod to tak naprawde jeden dlugi odcinek i tylko jeden gatunek drzew mi tu gra by laczyl calosc ale to tylko moje odczucia zrob jak Ci w duszy gra.
Tez nie przepadam za planowaniem a u siebie tez musze pomyslec..
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 13:42, 18 sty 2019

Do góry
makadamia napisał(a)

110 cm? Na cisy odejdzie pewnie z 80 cm? Zostaje tak naprawdę 30 cm na ścieżkę. A nawet te 40 cm to IMO za mało, żeby to wyglądało "intencjonalnie". Tym bardziej, że z lewej strony będzie szeroka ścieżka o szerokości ok 100 cm. Za duża dysproporcja. Obawiam się, że się narobicie i wykosztujecie, a efektu nie będzie.

Zostałabym przy samym murku.

Dla porządku zapytam jeszcze: a masz może zdjęcie "od czoła"? tak jak zrobiłaś ale niżej, żeby było widać miejsce w którym zaczynają się te różnice w poziomach? Chcę się upewnić

Asiu, niestety nie mam takiego dokładnego zdjęcia. Mam same takie starocie ale tu widać jaka to różnica.

Tutaj na chwilę pokażę,że przed tym całym planowanym teraz miejscem też są góry i doliny ale z tym sobie poradzimy. Miejsce w którym jest gruz też jest w dołku i pierwotnie była koncepcja na ognisko we wgłębniku ale robiąc orentacyjny odkop co się znajduje pod spodem stwierdziliśmy, ze ognisko będzie na poziomie ścieżki i rabaty przed altaną

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 13:10, 18 sty 2019

Do góry
leon60 napisał(a)
Jaką masz odległość od altany do cisów ?

Jak dla mnie tylko i wyłącznie graby nic innego tu nie widzę Czy drzewa na tej planowanej rabacie będą w jednej linii z istniejącymi grabami w ogrodzie ?

Od altany do cisów jest 290 cm plus 30 cm od cisów do siatki.

Mam tylko takie stare zdjęcie gdzie widać całość...
Przed altaną zaznaczyłam w którym miejscu mają być drzewa.
Nie będą w jednej linii z grabami, które już są.

Będą tutaj na wysokości gdzie stoi psiak.

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 13:06, 18 sty 2019

Do góry
polinka napisał(a)

Nad ścieżką też się cały czas zastanawiamy. Od murku do siatki jest 110cm.
Gdyby ścieżkę zrobić na 40 cm? taką tylko proforma? Do góry przed altaną będzie szeroka ścieżka na taczkę itd. Tylko czy nie będzie za dużo tej kostki granitowej? Ścieżka przed altaną, murek oporowy, ścieżka przed cisami?

110 cm? Na cisy odejdzie pewnie z 80 cm? Zostaje tak naprawdę 30 cm na ścieżkę. A nawet te 40 cm to IMO za mało, żeby to wyglądało "intencjonalnie". Tym bardziej, że z lewej strony będzie szeroka ścieżka o szerokości ok 100 cm. Za duża dysproporcja. Obawiam się, że się narobicie i wykosztujecie, a efektu nie będzie.

Zostałabym przy samym murku.

Dla porządku zapytam jeszcze: a masz może zdjęcie "od czoła"? tak jak zrobiłaś ale niżej, żeby było widać miejsce w którym zaczynają się te różnice w poziomach? Chcę się upewnić
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 12:55, 18 sty 2019

Do góry
mikina34 napisał(a)

Poli szacun, ale co się dziwić jak Ty brykasz po górach jak kozica
U nas dziś pada śnieg, wcześniej wszystko stopniało do cna, mam nadzieje, ze przyjdzie trochę zimnego to może się utrzyma.

Monia, drabinę mam 5 m i już wyżej grabów nie puszczę Ale nie ukrywam, że lekkiego stracha zawsze mam
Życzę prawdziwej zimy U nas też dzisiaj popadał śnieg.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 12:53, 18 sty 2019

Do góry
makadamia napisał(a)
Jak powiedziałam - nie sądzę, żeby ten niski murek był jakimś wielkim dysonansem, ale jeśli Polinka się boi, to może właśnie zrobić przy nim ścieżkę zamiast tej kory?
Murek przy ścieżce powinien wyglądać bardziej "intencjonalnie" niż murek na końcu rabaty. A rabata będzie bardziej wyeksponowana, jeśli będzie się ją oglądało ze wszystkich stron a nie tylko od strony altany.
Taki luźny pomysł.

Cieszę się Asia, że tak mówisz Może za bardzo wyolbrzymiam temat tego murku...
Tam też robi się jeszcze inny problem-miejsce z którego jest robione zdjęcie też ma trochę inne poziomy i jeśli zacznę kombinować z podnoszeniem/obniżaniem terenu to byśmy musieli jeszcze kilka takich murków oporowych postawić

Z tą intencjonalnością to jest dokładnie tak jak piszesz. Nigdzie nie spotkałam się z takim rozwiązaniem i tak naprawdę bardzo ciężko mi to sobie wyobrazić. Czasami jak coś projektujemy to od razu czujemy, że to będzie dobry pomysł a w tym wypadku nie mam do końca przekonania...

Nad ścieżką też się cały czas zastanawiamy. Od murku do siatki jest 110cm.
Gdyby ścieżkę zrobić na 40 cm? taką tylko proforma? Do góry przed altaną będzie szeroka ścieżka na taczkę itd. Tylko czy nie będzie za dużo tej kostki granitowej? Ścieżka przed altaną, murek oporowy, ścieżka przed cisami?
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 12:52, 18 sty 2019

Do góry
polinka napisał(a)

Sylwio, a wiesz, że w Wojsławicach carexy tną kosą spalinową?
Poważnie?
To i pewnie kosiarka by można było, ustawioną na wyższym poziomie. Może wiosną spróbuję Na razie są jeszcze bardzo ładne nie przymrożone
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies