Dzięki dziewczyny za rady! Nie pomyślałam o tym że coś może się rozsiewać na kostkę. Wiem że werbena jest ekspansywna ale nie wiedziałam że kocimiętką też może się tak rozsiewać czy szałwia.
Zdaje sobie sprawę również z tego że nie są to warunki dla hortensji, ale uparłam się na nie i na własne ryzyko spróbuję. A czy trzcinnik KF by tam pasował? I co jeszcze dobrze komponuje się z sesleria?
A co do Sedum - to bardzo podoba mi się jego połączenie że stipa!
Kasia przeceniasz moje możliwości w temacie komponowania rabat. Jedyne co mogę ci doradzić, to chyba coś, co się nie pokłada i nie rośnie za wysokie, tak żeby ciski było widać.
Na teraz to najładniejsze są narcyzy i tulipany, narcyzy potem ładniej brzydną. A na lato może szałwię omszoną i jeżówki, na jesień zawilce. Mała Mi kupowała niskie odmiany jeżówek i zawilców u Pana Bylinowego (szkółka przy torze). A niska szałwia to Deep Blue, może być też wysoka Caradonna (nie pokłada się).
U Wioli z (Małymi krokami ogród Wioli) są piękne kulki cisowe, ale przecież ten ogród dobrze znasz.
Przy kostce nie sadzilabym niczego, co się tak mocno wysiewa jak kocimiętka, szałwia, werbena. Mowię z doświadczenia, bo naprawdę nie lubię pielić kostki. Ale może Ty lubisz?
Magda Czekamy na trawke czekamy... Codziennie chodzę i sprawdzam na leżąco czy to już
Gosiu ten pasek to będzie zejście z tarasu drewniane i zabudowana przy okazji studnia. Miał być drugi taras przy studni jednak ja chce najpierw rabate a później zobaczymy. Po lewej stronie bedzie placyk pod basen. Dookoła trawnika będą roślinki w końcu. Tu gdzie piaskownica dojdzie jeszcze coś dla dziewczynek i chcę całość otulic trawami żeby było przytulnie i klimatycznie- co z tego wyjdzie nie wiem, okaże się. Przy jabłonkach proso shenandoah, seslerie albo jesienna albo heufleriana (w tą strone się skłaniam bardziej), rozchodnik matrona i szałwia (chciałam salute white) idąc od jabłonek w lewo planuje miejscówkę na palenisko obok miejsce na drewno a przed kompostownikiem stanie drzewko z tyłu chciałam gracki jako tło a przed nimi niższe trawy z ażurowym kwiatostanem ( nie myślę o tym bardziej bo najpierw musi zagrać rabata jabłonkowa). Lewa strona wejda 3 drzewa trawska i stanie hamak
By trochę osłonić Taras docelowo M chce donice zrobić a ja się waham czy jest sens zabudowywac całość. Zastanawiam się nad wsadzeniem cisów i prowadzić je troszkę powyżej tarasu.
Bardzo mi się podoba Twój zielnik
Rozmaryn zawsze traktuje jak jednoroczne rośliny, a szałwia w tym roku też przymarzły.
Ale za to zawsze można podziwiać piękne kolorki, rabatki i dekoracje
Sadzonki nie wyglądają źle. Przynajmniej wiesz, że nie były pędzone. Tylko ta szałwia powinna była zostać podpędzona i takiej gołej nie powinni byli wysłać.
Przyszły moje zakupy, miały być w czerwcu, heh. Jak się spieszy to nie przyjdą a jak zamawiasz w przedsprzedaży to wyślą zaraz. Trochę mnie to rozczarowało szczególnie że te roślinki które miały być dostępne od czerwca mi nie wysłali a pisałam że wolę poczekać a dostać wszystkie.
Sadzonki niewielkie szczególnie sesleria ale tego się spodziewałam. Szałwia Amistad wygląda na nieżywą napisałam zapytanie zobaczymy co napiszą. Możliwe że jeszcze nie ruszyła? Rzeczywiście zakupy internetowe tylko z pozoru są tańsze niż te lokalne. Tylko tych moich lokalnych zupełnie nie ma wyboru ale jak już coś znajdę to sadzonki jednak większe.