Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W ogródku Martki

W ogródku Martki

Martka 21:24, 28 maj 2021

Aga, inne drzewa nie mają kłopotów, czyli wiąz, ambrowce, klon jawor Brilliantissimum, grujecznik i graby. Graby spodobały się natomiast opuchlakom, widziałam dziś na jednym czubku, są też ślady powgryzanych liści.

Edit: Opuchlakom smakuje grab! Stołówka na czubku 3 metrowego drzewa.
Szukam wrotyczu.

Martka 22:01, 28 maj 2021

Dziewczyny, obsadzam rabatę z hortensjami Annabelle. Które, jak wiadomo, dają sobie czas na kwitnienie. Poszukuję czegoś z bylin na czerwiec-lipiec. Może macie jakieś sprawdzone na glinę i słońce popołudniowe? Widzą mi się tu do bieli ciemne fiolety i czernie, chłodne tonacje.

Mam już takie rośliny, patrząc od tyłu:
cisy hicksii
hortensje Annabelle x 5
miskant średni Yaka Dance x 3
molinia Edith Dudszus x 6
Ambrowiec gummball x 2
bodziszek Saint Ola x 12 - z prawej strony rabaty na obwódce, przed miskantem Gracillimus.

Teraz zastanawiam się, czy molinia w roli obwódki to dobry pomysł, czy dać ją dalej, a z brzegu coś niskiego kwitnącego? Może na część obwódki konwalnik Black Beard? A z bylin podoba mi się jarzmianka Venice, pysznogłówka Balmy Purple, orlik Barlow Black, czy to dobre wybory?

Cebulowe będę planować we wrześniu, po głębszym oddechu, ale czosnki będą oczywiście

nicol21 11:03, 29 maj 2021

Dla mnie egzotyka... w sumie większości roślin nie znam z autopsji, oprócz hortki anabelle, którą uwielbiam do pierwszych deszczy i dlatego ograniczam. Strong anabelle aż taka znów strong też nie jest.

Piękne przyrosty cisków masz
Ambrowce będą mieć piękne tło na jesienne wybarwienia .
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Martka 11:18, 29 maj 2021

Ewelina, hortensje będą miały podpórki, są w realizacji, ale w tym roku to pewnie jeszcze nie za bardzo będzie co podpierać. Cisy w tym roku oszalały, nigdy jeszcze tak ochoczo nie przyrastały, mam je od 4 lat. Czyli tempo z wiekiem wzrasta, całkiem książkowo. Zapewne deszcze zrobiły swoje.

Wybór bylin kwitnących zostawiłam sobie na koniec, zawsze można dosadzać, w czerwcu będę miała wreszcie czas na niespieszne objazdy szkółek, to będzie czysta przyjemność. Może jeszcze jeżówki. Może też szałwia, chciałabym jednak mocno ciemny fiolet lub ciemną purpurę.

Ambrowce wybrałam, kiedy jeszcze nie wiedziałam, że pokocham buki Teraz bardziej mi tu pasują w swoim surowym, ciemnym kolorze, takie Purple fontain. Będą w innym miejscu.
Roocika 13:27, 29 maj 2021

Marta z czerwcowych bylin to szałwia i przetacznik. Nie mam na razie za wiele roślin to niewiele mogę powiedzieć

Czasami wpisuje w e katalog roślin potrzebne dane w wyszukiwaniu zaawansowanym i wyskakują mi rośliny, może tak spróbuj, coś Ci wpadnie w oko
Orliki to takie byliny co się sieją, nie wiem czy będzie Ci to odpowiadać

Piwonie jeszcze piękne i długowieczne, ale kwitną krótko.
Ewentualnie bodziszek Rozzane dziewczyny chwalą
Jak przyjdzie czerwiec to wszyscy będą pokazywać kwitnące roślinki , może coś Cię złapię za serce
Magleska 14:45, 29 maj 2021

Hej
dzisiaj się lenię ,więc sobie Twój ogród od początku powstawania pooglądałam

Bardzo fajnie tworzysz zapisuję ,kibicuję i będę zaglądać

Pozdrawiam cieplutko

ps.

teraz kwitną u mnie zawilce wiosenne ,kukliki ,tulipany kończą i czosnki ....
w czerwcu szałwia i większość innych zacznie ....widzę ,że krwawniki też już za chwilkę
edi75 17:37, 29 maj 2021

Marta nie podpowiem bo się nie znam.. Ale obserwuję poczynania. Super rabaty tworzysz
ryska 19:35, 29 maj 2021

Takie mi rośliny przychodzą do głowy:
Jarzmianka
Jeżówka
Pysznogłówka
Rozchodnik okazały
Krwawnik
Tawułki np. Vision in Red (mam i są purpurowofioletowe ale trzeba podlewać, bo lubią wilgoć)
Liatra
Martka 08:57, 30 maj 2021

Magleska, bardzo miło mi Ciebie u mnie widzieć Twój ogród podziwiam... i jak napisałam u Ciebie, po lekturze wątku u Ciebie zmieniam status mojego ogrodu z "prawie gotowy" na "dopiero rozpoczęty" !

Roocika, Magleska, Edi75, Ryska, dziękuję za wsparcie i pomysły roślin. Konkrety takie padły, że już wiem, czego mam szukać w szkółkach. Lista opulentna, ale nie żelazna, będę brać, co będzie dostępne i jeśli spodoba mi się na żywo. Nie wiem nadal, czy chcę iść bardziej w ruby czy bardziej w ciemny fiolet jako wiodący kolor do bieli... W każdym razie wstępna selekcja wygląda tak i wskazuje bardziej na ruby...

1) kukliki Pink Frills (wow!), Beel Blank, Leonards Variety, Album, Flames of Passion (tu nie wiem, czy wpada bardziej w czerwień czy bordo, różne zdjęcia różnie to pokazują). Ojej, zachwycam się nimi coraz bardziej, czy naprawdę mają tę urodę którą pokazują na zdjęciach? pewnie trzeba ich trochę posadzić, aby był efekt. Albo akcenty, i chyba w ten wariant pójdę. Może coś znajdę z powyższych odmian.

2) Liatra biała koniecznie! Ale za hortensje chyba? Ona spora?...

3) Zawilec wiosenny - must have, cudowny

4) Pluskwica Black Beauty lub Pink Spike lub Queen of Sheba - jeśli zmieści się ... też chyba duża?

5) Szałwia - nie wiem jeszcze która odmiana, raczej z tych niskich i w ciemnych, nasyconych kolorach

6) Jeżówka - zobaczę, co znajdę w szkółkach, u mnie rosły zawsze słabo i były jednoroczne, ślimaki nie dały im szans i glina. Ale podejmę jeszcze jedną próbę.

7) Jarzmianka to też must have! na tę rabatę, Shaggy, purpurowa Rubby Cloud! cudowna! Alba cudowna! Star of Billions też mnie urzeka. Edit: od Renaty pomysł na Moulin Rouge.

8) Pysznogłówka Balmy Purple

9) Krwawnik kichawiec Pearl

10) Tawułkę miałam jedną na tym stanowisku, nie chce za bardzo rosnąć, przesadziłam, chyba potrzebuje jeszcze więcej cienia? Podoba mi się White Sensation, jeśli znajdę to spróbuję.

Rozchodniki - koniecznie, jak już nadejdzie ich czas, na żywo wybiorę. Czosnki na wiosnę tak, obowiązkowo będę szukać we wrześniu.

Dziękuję Wam jeszcze raz za pomysły! Słonecznej niedzieli

edi75 09:12, 30 maj 2021

Liatra u mnie jest wysoka