Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W ogródku Martki

W ogródku Martki

Agi2006 12:52, 30 maj 2021

Marta super lista bylin. Pewnie skorzystam bo te same kolorki na rabatach preferuję A jak tam Twoje kloniki? Ja obejrzałam moj. Niestety znów się zaczęło Wrzucę zdjęcia pogladowo. Zobacz jak wyglądają listki.Jak obejrzysz to daj znać usunę .

Kamcia 13:57, 30 maj 2021

Martka napisał(a)
Magleska, bardzo miło mi Ciebie u mnie widzieć Twój ogród podziwiam... i jak napisałam u Ciebie, po lekturze wątku u Ciebie zmieniam status mojego ogrodu z "prawie gotowy" na "dopiero rozpoczęty" !

Roocika, Magleska, Edi75, Ryska, dziękuję za wsparcie i pomysły roślin. Konkrety takie padły, że już wiem, czego mam szukać w szkółkach. Lista opulentna, ale nie żelazna, będę brać, co będzie dostępne i jeśli spodoba mi się na żywo. Nie wiem nadal, czy chcę iść bardziej w ruby czy bardziej w ciemny fiolet jako wiodący kolor do bieli... W każdym razie wstępna selekcja wygląda tak i wskazuje bardziej na ruby...

1) kukliki Pink Frills (wow!), Beel Blank, Leonards Variety, Album, Flames of Passion (tu nie wiem, czy wpada bardziej w czerwień czy bordo, różne zdjęcia różnie to pokazują). Ojej, zachwycam się nimi coraz bardziej, czy naprawdę mają tę urodę którą pokazują na zdjęciach? pewnie trzeba ich trochę posadzić, aby był efekt. Albo akcenty, i chyba w ten wariant pójdę. Może coś znajdę z powyższych odmian.

2) Liatra biała koniecznie! Ale za hortensje chyba? Ona spora?...

3) Zawilec wiosenny - must have, cudowny

4) Pluskwica Black Beauty lub Pink Spike lub Queen of Sheba - jeśli zmieści się ... też chyba duża?

5) Szałwia - nie wiem jeszcze która odmiana, raczej z tych niskich i w ciemnych, nasyconych kolorach

6) Jeżówka - zobaczę, co znajdę w szkółkach, u mnie rosły zawsze słabo i były jednoroczne, ślimaki nie dały im szans i glina. Ale podejmę jeszcze jedną próbę.

7) Jarzmianka to też must have! na tę rabatę, Shaggy, purpurowa Rubby Cloud! cudowna! Alba cudowna! Star of Billions też mnie urzeka. Edit: od Renaty pomysł na Moulin Rouge.

8) Pysznogłówka Balmy Purple

9) Krwawnik kichawiec Pearl

10) Tawułkę miałam jedną na tym stanowisku, nie chce za bardzo rosnąć, przesadziłam, chyba potrzebuje jeszcze więcej cienia? Podoba mi się White Sensation, jeśli znajdę to spróbuję.

Rozchodniki - koniecznie, jak już nadejdzie ich czas, na żywo wybiorę. Czosnki na wiosnę tak, obowiązkowo będę szukać we wrześniu.

Dziękuję Wam jeszcze raz za pomysły! Słonecznej niedzieli

Szalwie polecam. Przynajmniej u mnie jest niewymagająca a oko cieszy do jesieni. Oczywiście trzeba przycinać przekwitłe kwiatostany ale pieknie komponuje się z różnymi kwiatami.
U mnie rosnie na rabatach z różami, hortensjami, tawulkami i piwoniami.

Ja mam odmianę Ostfriesland bo to nasza lokalna odmiana.

Pozdrawiam.
wiklasia 17:21, 30 maj 2021

Szałwie i jeżówki długo kwitną i są wdzięczne więc i ja polecam. U mnie liatra rośnie tak średnio wysoka. Kobierce floksów wczesną wiosną mają swój niezaprzeczalny urok, choć po kwitnieniu zjawiskowa urodą juz tak nie grzesza. Lubię krwawniki w połączeniu z lekkimi trawkami np.stipa. przetaczniki też fajne ... Lawenda też długo cieszy kwitnieniem.
A tak w ogóle to przesz do przodu z tworzeniem ogrodu aż miło.
Agatorek 22:55, 30 maj 2021

Fajny gotowiec z bylinami na rabaty, też sobie co nieco zgapię .

Na kukliki tez zachorowałam, u mnie planuję je w małych grupach jako akcent. Jeszcze wszystko jedynie „na papierze”, ale już niedługo.
Alija 23:26, 30 maj 2021

Lista bylin fajna. Z tych co znam, to pluskwica raczej wysoka, u mnie kwiat był wyższy ode mnie, czyli powyżej 1,60 i stanowisko półcieniste raczej, ale bardzo ładna (tzn. mnie się podoba). Pysznogłówka b. ładna, ale może Ci się rozłazić po rabacie, chyba, że ją jakoś ograniczysz, bo będzie się pojawiać w różnych miejscach (u mnie tak jest) i sprawdź wysokość tej odmiany, bo są duże różnice. Tawułki nie lubią suszy i dużego słońca. Jeżówki fajne, ale przysmak ślimaków. Szałwia super, kukliki też, rozrastają się, ale w kupce, można je dzielić. Liatry fajne, będziesz miała dużo motyli, bo je lubią.
Miłego tygodnia.
MiluniaB 11:32, 31 maj 2021

Martka ja bym dała konwalnik
Martka 16:04, 31 maj 2021

Edi75, tak myślałam, że liatra nie będzie niska.

Agi2006, listą częstuj się oczywiście Co ja tu widzę, stołówka dla opuchlaków, dziękuję za zdjęcia. Niestety widzę u siebie to samo Zastanawiam się nad takim rozwiązaniem, co myślisz, żeby wokół pni drzewek założyć pierścienie z gąbki i nasycać je co jakiś czas tym, czego zapachu opuchlaki nie lubią, czyli gnojówką z wrotyczu? Planuję zakupić, bo znalazłam taki gotowy preparat na Allegro, a swojego jeszcze nie nastawiłam. Nazywa się Probio wrotycz. Nie wiem, czy to może pomóc, ale na razie mam tylko taki roboczy pomysł i zamierzam spróbować.

Kamcia, szałwia to dobry pomysł, Twoja Ostfriesland - sprawdziłam, piękna, mocny fiolet. Cóż, skoro lokalna, odpada, w najbliższym czasie nie będę we Fryzji Wsch. ale będę w Niemczech w sierpniu, zapewne wrócę z bagażnikiem pełnym donic

Wiklasia, jak miło Cię widzieć widzisz, kolejny głos na szałwię, będzie Jeśli spotkam ładny krwawnik, to poszaleję. Floksy zbyt krótko kwitną, to może w innym ogrodowym życiu posadzę, u Was podziwiam Do lawendy nie miałam ręki, nigdy mi nie przezimowała, szybko przekwitała, też podziwiam u Was. Wstawiaj proszę zdjęć więcej masz ładne zakątki i tak cicho sza?

Agatorek, ja uwielbiam listy robię je namiętnie, może nawet przyjdzie taki moment w życiu, że będę musiała robić listę list, aby nad wszystkimi zapanować? Dzisiaj o Tobie myślałam, bardzo długo, miałam ku temu specjalną okazję, o której zaraz napiszę. Jestem ciekawa, gdzie u Ciebie wylądują kukliki mają dużo opcji

Alija, pluskwicę widziałam dziś na żywo w arboretum niedaleko Lublina, bardzo duża i piękna, faktycznie. Na tę rabatę odpuszczę, ale może przy tworzeniu kolejnych rabat w pobliżu sosenek Bardzo cenna informacja na temat pysznogłówki, przestawiam ją na razie na dalsze pozycje listy Czyli szałwia, kukliki i liatry zdecydowanie tak. Motyle - cudownie.

Miluniu, konwalnik obowiązkowo! Dziękuję Ci za propozycję, on tam musi być Oraz, Miluniu, dziś także o Tobie myślałam za sprawą jednego zdania, które napisałaś kiedyś na forum, o tym w kolejnym poście

Dziewczyny, bardzo Wam dziękuję za uwagi i propozycje! Wynikają z tego bardzo konkretne plany zakupowe
Cdn.

Judith 16:20, 31 maj 2021

Dzień dobry, Martka
Wreszcie dotarłam do Ciebie . Dzielimy zamiłowanie do prostych linii i minimalizmu, który nazywam „wzbogaconym” czyli czysto, równo, od linijki, ale nie monochromatycznie i chłodno .
Masz piękną kostkę brukową i przedogrodek, który może być całym ogrodem, a nie tylko jego zapowiedzią .
A super patent na przycinanie drzewa iglastego odgapiam! .
W jakim regionie jest Twój ogród? (nie wiem czy mi umknęła ta informacja, czy nie pisałaś).
Martka 16:24, 31 maj 2021

Trafiłam dziś do arboretum państwa Majów w Rykach na Lubelszczyźnie. Ujrzałam widoki takie i wiele innych:

Agatorek, zdjęcia dedykuję szczególnie Tobie i dziękuję, bo od Ciebie dowiedziałam się o Daglezji. To był jeden powód, dla którego o Tobie myślałam podczas spacerku, a drugi, że u Ciebie za jakiś czas będzie tak właśnie! Nie tak samo, ale na tak wielkiej przestrzeni, z rozmachem, z fantazją, właśnie uświadomiłam sobie, jaką masz niesamowitą szansę. Sadź na tym etapie koniecznie dużo drzew

Judith 16:27, 31 maj 2021

Ach te kanciaste żywopłoty! Przecudowne!