A tu widać jak sąsiad, sympatyczny skądinąd człowiek, postawił chałupę. A moja jabłonka rajska nie chce być dużym drzewem, które mogłoby zasłonić chociaż veluxy
MUSZĘ czymś przesłonić większość płotu, bo sąsiedzi zaglądają mi w talerz oraz ich wszyscy wchodzący do budynku potencjalni goście - nie ich wina, po prostu taka mają trasę przejścia
Polecam tą lilię.
{ięknie rośnie, cudnie pachnie z daleka.
Zjawiskowo w ogrodzie wygląda.
A z roku na rok piękniejsze kępy.
Ale zanim mi zakwitłą chyba ze 3 lata czekałam.
Mam je w dwócch miejscach już
pięknie zakwita wawrzynek wilczełyko....wsadziłam głęboko w rabacie, a on cudnie pachnie, ale silnie trujący tak było bezpieczniej dla dzieci
lilak ottawski z nasionka z ogrodu botanicznego już powyżej pasa i widać, że mu dobrze bo mocny i gruby rośnie....niestety fotki lepszej nie zrobiłam
Przymrozki z pewnością trawom nie zaszkodzą. No chyba, że to jakieś wyjątkowo ciepłolubne odmiany.
U mnie ostatnio już bez przymrozków.
Zastanawiam się, czy nie zrobić oprysku Promanalem. W najbliższych dniach temperatura ma być wyższa niż 5 stopni.
I wczorajszy front robót. Rok temu dosadzałam tu marketowe ciemierniki. trochę przytyły.
Sarny na szczęście do ogrodu nie zaglądają. Zdarzają się na zapłociu zające i bażanty.
Wykorzystuję sprzyjającą aurę, aby po trochu popychać prace do przodu. Organizm już nie toleruje gwałtownego spiętrzenia robót. Trzeba działać umiarkowanie.
Dzisiaj pogody i sił wystarczyło na uporządkowanie ronda. Odchudziłam stipy. Znalazłam sporo siewek naparstnicy. Część przesadziłam na inne rabaty. Sporo było dziur w ziemi. Przy okazji porządków zabezpieczyłam podkopane rośliny.
Sprawdziła się rada Danusi, aby na tej rabacie dosadzić trochę zimozieloności. teraz są niezastąpione.Nie uchowały sie niestety żywotnikowe kulki. Kiedy byliny i trawy są duże, dociera do nich zbyt mało światła. Cisy i rosnące z brzegu miniaturowe iglaczki dają radę.
Kaliny startują, drzewko truskawkowe świetnie się utrzymało
pigwowce dalej się rozwijają
dereń jadalny ruszył
i derenie od Agi po dwóch sezonach odbiły
potrzebowały się chyba ukorzenić po prostu