Chwila przerwy na projektowanie bo deszczyk mnie zaszczycił
Rabaty zaznaczone kolorem pomarańczowym są wstępnie zaplanowane, nie są wiążące i jak najbardziej czekam na fajne pomysły

Zastanawia mnie tylko hortensja, która położona jest w dziwnym miejscu i chyba będzie z nią problem w projektowaniu rozmieszczenia roślin w rabacie. Do tego częściowo wchodzi we wejście do piwnicy (to pupilek teściowej - codziennie mam za zadanie wpompować w nią wiaderko wody

)
W skład placu zabaw zaznaczonego na niebiesko będą wchodzić (od wjazdu do garażu) huśtawka albo dwie (stąd miejsce zostawione od narzędziowni, domek wraz z drabinką oraz zjeżdżalnia z piaskownicą. Wokół placu zabaw chciałbym zrobić opaskę z kamieni i bukszpanów, żeby synek i bratanki nie roznieśli wywrotki piachu po całym ogrodzie
Czy tuje szmaragdy miałbym zacząć od razu od chodnika, za hortensją?? Czy dopiero od garażu z blachy bordowej?
Położenie altany jest wstępne. Narysowana jest altanka o wymiarach 2,0x2,0m ale ja planuję co najmniej 2,5x2,5 albo 3,0x3,0m i zastanawiam się czy to będzie altana drewniana, czy może pergola albo pawilon
Gdzieś jeszcze będę musiał umiejscowić trzepak, ale to chyba za placem zabaw...