Ostatnio u Vity widziałam kolekcję zawilców leśnych. Też mi się kilka odmian uzbierało ale nie umiem im zrobić dobrego zdjęcia. No i nie są takie wypasione jak u Vity
Ten o czerwonych liściach, nowość zakwitł pojedynczym kwiatem. Widzę że teraz liście zielenieją.
Mam jeszcze starsze okazy ale w słabo kwitną, jedynie liści dużo. Wyglądają na zdrowe. Za dobrze im? Zdjęć nie zrobiłam.
Dobry wieczór
Poproszę dobrzy ludzie o identyfikację tych oto tujek :
4ever Gold? Tak przynajmniej twierdziła Pani w sklepie
Ale coś mi nie pasuje, bo chyba powinna być choć trochę stożkowa?
Byłam ostatnio w szkółce położonej w lesie całkiem niedaleko ode mnie. Zdarzyło mi się tam być raz dawno temu ale zraziłam się totalnie zaniedbanymi roślinami i słabym asortymentem. Okazało się, że poprawili się i teraz jest całkiem OK. Ba. Nawet ładne klony palmowe mieli .
Nawet takie, których jeszcze nie widziałam.
Ehehe, szok'n'show! Jtez kilka razy czytałam pierwsze strony i za każdym razem się wzruszam... Byłam tak słodko nic niewiedząca i bez wyobraźni Ehehe gdyby nie lektura O. to bym miała ogrodową masakrę... Pierwszą rabatę, która poczyniłam do tej pory przerabiam bo taka nieudana misz masz na maxa
O tą :
Dracena na pieńku, lat ponad 10. Wielokrotnie przycinana do zera jak tylko próbowała przebić sufit
Adiantum ma nową miejscówkę, po kolejnym przycięciu "na łyso". Tutaj nie usychają mu listki ale wolniej rośnie.
Hoja weteranka (ok. 40 lat) kwitnie po raz kolejny. Próbowałam przesadzić do większej doniczki ale nie dałam rady. Zastosowałam półśrodek czyli nasypałam ziemi do osłonki bo korzenie wyłaziły na zewnątrz ze starej doniczki. Zobaczę jak długo jeszcze pociągnie. Młody egzemplarz już rośnie ale na razie nie kwitnie.