Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Marzenia i plany vs. rzeczywistość 08:47, 13 lut 2013

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Jeżówki w stipie, szkoda, że to nierealne połączenie.

realne u kogoś na słabszej, suchszej glebie, albo na skarpie.
Albo w miejscu mniej eksponowanym czy mniejszym gabarytowo, żeby w razie nieprzezimowania nie było dużej szkody. Zresztą napewno będziemy wiedzieć jak dobrze wytestujemy stipy i ich zachowanie. Teraz to mix teorii z odrobiną praktyki.

Stipy też można próbować jako jednoroczne do skrzyń i donic, bo cały sezon są obłędne. Tylko podlewać oszczędnie
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 08:42, 13 lut 2013

Do góry
butterfly napisał(a)
Na czoło peletonu wysuneły się

- Molinia Caerulea DauerStrahl

- Deschampsia caespitosa Bronzeschleier

Nie mam bladego pojęcia która wybrać. Cena ta sama, wygląd też...

magnolio, jak tu zajrzysz, pomożesz w wyborze?
Zależy mi aby trawa była jak najbardziej zwiewna, aby źdźbła poruszały sie na wietrze - pewnie obie to mają...
Ale może są jakieś plusy i minusy na które warto zwrócić uwagę

Z tego co widzę to smiałek jak kwitnie to kłosy robią się brązowe, tak? to może ładniej do niego pasowałyby jeżówki białe?

EDIT - meczy mnie ta stipa - znalazłam jeszcze taką - Ostnica włosowata (Stipa capillata) - podobno występuje naturalnie m.in. na Wyżynie Kielecko-Sandomierskiej, Lubelskiej to może zimuje...?
Tylko nie wiem co z wysokością - mogłaby być ?

ja bym wybrała chyba jednak molinię, bo ona kwitnie razem z jeżówkami. Śmiałek wcześniej a potem - już w sierpniu ma suche kwiatostany co jest też ładne, jednak takie bardziej jesienne ( no i szybciej będzie się wyłamywał z tego powodu).

Stipa capilata- mam ją, wolno się rozrasta bardzo, trudno by było zrobić z niej oczekiwany efekt. No i piszą że bywa krótkowieczna.
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 08:28, 13 lut 2013

Do góry

Magnolio, a mogę połączyć obie odmiany, te pełne i te pojedyncze?
Tzn. byłaby trawa z jeżówkami pełnymi, za chwilę trawa z pojedynczymi.
A może jednocześnie i pełne i pojedyncze razem?
Oczywiście w jednym kolorze.

możesz połączyć, nawet jednocześnie.
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 00:06, 13 lut 2013

Do góry
Beata odnośnie ostnicy-tak Magnolia mi napisała.

- ostnica 'Pony Tails'- jest bardzo delikatna, do 40 cm, więc spora, ale tak zwiewna że bukszpan będzie w niej widać .Może wygniwać zimą, ale bardzo się sieje więc nasadzenia łatwo podtrzymać z samosiejek
A miało być tak pięknie.... 23:35, 12 lut 2013

Do góry
Beata,odnośnie ostnicy- Magnolia pisała że czasem przemarza,ale wysiewa się zawsze ,więc odrasta i zagęszcza się. Przynajmniej ja tak zrozumiałam.
A na wiosenne zakupy oczywiście wszystkich chętnych zapraszamy Jak tylko ustalimy coś konkretnie, rzucimy newsa
Jak to Ania ASC powiedziała im więcej,tym weselej

Czas na zmiany.... 20:00, 12 lut 2013

Do góry
A ja wpadłam zobaczyć czy Magnolia już była
Ja się chyba do jej fanklubu zapiszę ...
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 11:14, 12 lut 2013

Do góry
dubel
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 11:14, 12 lut 2013

Do góry
ta moja molinia jest dzika- z łąki nad morzem.
Basiu molinia nie jest zimozielona.
Molinia rundinacea to juz inny gatunek- tez piękna ale wielka-sam gatunek jest wyższy od człowieka.
Szukaj tylko w Molinia careulea.
Molinia Heidebraut dorasta do 150 cm wysokości, nie szerokości- jej kwiatostany sa tak wysokie.To jedna z najwyższych M. Careulea.

M. DauerStrahl może być

śmiałek Bronzeschleier- ten też może być, ten wcześniej zakwitnie co jest atutem. Ja bym się nie bała rozsiewania- po pierwsze odmianowe nie sieja się tak jak sam gatunek. Po drugie wokół będzie trawnik więc nie przeszkadza, a po drugiej gęste nasadzenia.

Czas na zmiany.... 20:33, 11 lut 2013

Do góry
agata19762 napisał(a)
i cisza ........
oprócz Magnolii nikt nie chce mi pomóc..........
buuuuuuuuuuu

Magnolia jest jak naszych rad tysiąc Danusia i Magnolia to są dla mnie mistrzynie nie do pobicia w projektowaniu

Gosia dobrze Ci radzi.. mi się podoba.... tylko Hortensje ogrodowe u nas odpadają..... nie będą kwitły.... mieszkasz w górach i od przełęczy masz mroźny klimat...... Moje przykrywane i też kapucha..... idą do eksmisji, a u mnie dużo cieplej i zaciszniej.... przynajmniej tam gdzie rosły...

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 20:20, 11 lut 2013

Do góry
Aga- Magnolia-Aga-Magnolia itd
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 17:07, 11 lut 2013

Do góry
Gabrysia_ napisał(a)
Oo..przegapiłam, że była Magnolia

zaproś ja u siebie w wątku Gabrysiu
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 16:02, 11 lut 2013

Do góry

mam tylko takie. To moja careulea- dzikuska, z wakacyjnych wycieczek. Potem kłosy sa wyższe
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 15:58, 11 lut 2013

Do góry
Oo..przegapiłam, że była Magnolia
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 15:55, 11 lut 2013

Do góry
molinia ma bardzo uporządkowane kępy i jest bardzo ładna wg mnie.
poszukam , może mam zdjęcie
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 15:30, 11 lut 2013

Do góry
O, hej Magnolia

Stipę już wybiłam sobie z głowy na tę rabatę

Owies - właśnie przeczytałam , że jest zaliczany do niskich traw.... ale jak kwitnie to rzeczywiście wyższy

Molinia - jak tamta trudno dostępna to może Heidebraut - wys 40cm jak kwitnie to 150 ale jest bardzo ażurowa...
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 15:29, 11 lut 2013

Do góry
magnolia napisał(a)
dzięki Kochana- w razie czego pisz.
Sliczna biała róża

będę, gdy będą wątpliwości
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 15:16, 11 lut 2013

Do góry
zobacz jeszcze stipa calamagrostis, choć nie wiem czy na twojej ciężkiej ziemi byłoby jej dobrze.
owies -no właśnie- niski, choć jak zakwitnie, lepiej.
stipa- za niska moim zdaniem , chyba że dobierzesz niższe jeżówki, takie do 50- 60 cm-np duble delight. i pow wow. , liliput . Stipa wymarza podobno ( mam ją pierwsza zimę), ale nasiewa się ładnie młodymi sadzonkami.

Dla mnie z Twoich wyborów molinia ( ta domiana jest rzadka , można znaleźc podobną tańszą) lub stipa
Angielski ogród - chciałabym... 15:02, 11 lut 2013

Do góry
Spytacie zapewne dlaczego angielski ogród? No cóż za kolor, róże, trawnik i konsekwencję w dążeniu do ideału. Zapewne tego nie osiągnę ale będę się starać.
Rośliny jakie chciała bym mieć to róże i hortensje - przede wszystkim, gdzieś niedaleko tarasu aby cieszyły moje oczy. Bukszpany z przodu , najlepiej takie które rosną szybko i lubią cięcie. Magnolia cudnej urody drzewo niech również zamieszka z nami i lawenda gdzieś pomiędzy.
Mam propozycję. Może ktoś chcąc mnie troszkę wspomóc w te zimowe wieczory będzie miał jakąś koncepcję to chętnie wysłucham. Dla zainteresowanych zamieszczam plan działki.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 14:40, 11 lut 2013

Do góry
dzięki Kochana- w razie czego pisz.
Sliczna biała róża
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 13:39, 11 lut 2013

Do góry
to jest dobre miejsce- ciepło, blisko domu. A ponieważ wydzielone, to może ziemię łatwo rozluźnić.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies