Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Widok z okna się w świata widzenie przemienił

Widok z okna się w świata widzenie przemienił

Scarlet08 16:44, 30 mar 2013

Piękny ogród Wisterio
wisteria 11:27, 03 kwi 2013

Po wyjazdowych świętach witam się znów serdecznie. i dziękuję za pozytywne odczucia z mojego ogrodu. Zapewne są takie dlatego, że jednak słabe punkty ogrodu ukryłam skrzętnie Popracowac nad nimi zamierzam więc będzie się czym pochwalić. Oby.

Niestety jestem w wielkiej depresji z powodu zimna i faktu odkrycia, że moje ulubione ogrodnictwo, na którego otwarcie /2 kwietnia/ czekałam calutką zimę, rozpocznie sezon od 8 kwietnia
Niby rozum to przewidział ale serce pękło

Cierpię z zimna.
Cierpię z nadmiaru inspiracji, skrzętnie zapamiętywanych długimi, zimowymi wieczorami /oczywiście natchnęły mnie głównie ogrody Danusi i ogrodowiska /.
Cierpię okrutnie z niemocy.
Sił mnóstwo, na środki sie zapracuje ale aury odpowiedniej brak.

póki co, zasiadam więc z kubkiem kawy i poodwiedzam wasze cudne ogrody.

Malkul: siedzisko nabyłam już ze cztery lata temu. gdzieś w necie. i tak sobie wisi. postaram się znależć podobne i podesłać linka. Wykonane jest z grubej tkaniny żeglarskiej. bardzo wytrzymałe, wisi na powietrzu, choć pod dachem to i tak moknie często. to ulubione miejsce dzieci mych, psów i kota i trwa. najważniejszy zatem materiał.
wisteria 11:48, 03 kwi 2013

AgnieszkaW napisał(a)
Witaj Wisterio, piękne rośliny w pięknym ogrodzie. Biała forsycja to Abeliophyllum distichum - o woni migdałów w trakcie kwitnienia. Jarząb o srebrzystych liściach to może być jarząb mączny, ale nie jestem pewna. Serdecznie pozdrawiam

bardzo , bardzo dziękuje, masz rację. teraz sobie przypominam co kupiłam. jarząb jeszcze nie owocował ale jak sprawdzam w wujku google to faktycznie może to być mączny a nawet na pewno . bardzo go polecam. przepięknie wypuszcza liscie , w kształcie kwiatów magnoli. i ma piękny, srebrny kolor. na tle ciemnej zieleni wygląda cudnie. dziękuję.
JoannA 13:14, 03 kwi 2013

Wisterio, dziękuję za pochlebne słowa o moim ogrodzie. Widzę, że lubimy podobne rośliny, tawuły, katalpa, magnolia, buki. Jak zakładałam swój ogród bo nie chciałam w nim liściastych, po pewnym czasie się zmieniło, brakowało mi kolorów. I tak pojawiły się klony Golden Globe, Faassen Black i Royal Red, wiąz holenderski Wredei, bez pierzasty Aurea (tego osobiście polecam) i buki o czerwonym zabarwieniu liści. Ten szczepiony świerk to glauca globoza, posiadam drugi w formie krzaczastej. Dorobiłam się wreszcie mojej ukochanej magnolii, czeka w garażu na szybkie nadejście wiosny. Jak zejdą śniegi to zrobię jakieś porządne fotki w ogrodzie bo te robione komórką, kiepskiej jakości i mocno nieaktualne. Rok 2012 był dość ciężki ale nie znaczy że próżnowałam. Coś tam się działo w moim ogrodzie
Wisterio, spróbuj auktywnić podpis w swoim wątku, łatwiej będzie Cię znależć bo nie ukrywam, że widzę u Ciebie wiele inspiracji. Będę Cię odwiedzać
Pozdrawiam cieplutko i szybkiej wiosny życzę
Maria667 13:51, 03 kwi 2013

Agnieszko!
Chwal się, chwal, kochana, bo masz czym. Piękny masz ogród, piękne rośliny. Widać , że zaplanowane z głową. Nasadzenia na rabatach wymuskane, a jakie solitiery !!
Pozdrawiam serdecznie i więcej zdjęć poproszę
JoannA 13:56, 03 kwi 2013

Agnieszko, miło Cię widzieć Jak szybko uaktywniłaś swój podpis w wątku
margi 14:13, 03 kwi 2013

Pozdrawiam serdecznie może dowiemy się jak masz na imię czy po prostu mówimy Wisteria?
Mówisz że masz depresję od tej pogody głowa do góry wiosna już idzie ale powoli
wisteria 14:14, 03 kwi 2013

dziękuję Joanno, już podpis uaktywniłam. działa.
tak jak napisałaś, właśnie z braku kolorków pojawiały się też u mnie fascynacje no a potem zakupy. a potem rozmyślanie gdzie te kolorki upchnąć. i właśnie Golden globa nie mam, chodzi mi po głowie i miejsce tez mam zacne. na prawych tyłach ogrodu, na trawniku, na tle zywopłotu z thujek. Brakuje mi tam czegoś rozjaśniającego. zastanawiam sie tylko czy nie za blisko Red Sunset.

przed:

po /wkleiłam na szybko, nieudolnie/:

pierwotny plan to Gingko Biloba, np.Mariken. ale to drzewko sadzi się dla wnuków niestety nie doczekam raczej
może doradzicie?, rósłby w trawie, za nim, nasadzone są limeligty sztuk 3, docelowo po całosci tej rabaty z branbandtami, czyli jeszcze 4 dosadzę a przed nimi pomysł /zgapiony wiadomo skąd / niskie azalie z białymi kwiatami dosadzę jak tylko już będzie można.

wisteria=agnieszka

Magdalenka 14:14, 03 kwi 2013

Witaj
Piękny masz ogród i piękne widoki z okien, będę tu chętnie zaglądać
Pozdrawiam
JoannA 14:21, 03 kwi 2013

Agnieszko, klon golden globe podatny na poparzenia przez słońce. Moim zdaniem nie za blisko Red Sunset, nawet przesunęłabym troszkę w lewo.