Chciałam jeszcze prosić was o pomoc w zaplanowaniu rabat wokół drzew z tyły działki, bo chciałam by coś tam zadziało się do jesieni i rosło już. Wokół ogniska mam białe nasadzenia (z lewej strony ogniska tawuła van Houtte'a, po prawej kalina Roseum, która spodobała mi się ze względu na to, że szybko rośnie do 4m i ma te ogromne pąki kwiatów. Pytanie co dalej za drzewami mogłabym tam posadzić wysokiego? Myślałam o pęchrzenicy kalinolistnej np Luteus albo jakiej czerwonej np Diabolo, albo perukowcu albo jaśminowcu, albo innej kalinie? A może jest coś innego warte uwagi? Tak, żeby nie było ani za mdło, ani za pstrokato. Wokół ogniska planuję jeszcze szafirki biało niebieskie i irysy syberyjskie (też niebieskie)
w pierwszej skrzyni (na pierwszym planie) są: Angeligue (nieliczne i jakieś takie nędzne), Purissima z Mystic van Eijk a w drigiej skrzyni (drugi plan) są Van Eijk.
Tutaj widać dokładnie
A tutaj do van Eijk, na pierwszym planie jest Purple Flag
To masz dobą rękę do hortek.
Mi z z patyczków jakoś się nie udaje.
Ciekawa jestem jak będzie w tym roku.Trochę włożyłam do ziemi.
Może kiedyś tam tą Anabellkę wymienię na Strąg.
ale póki co musi być ta co jest.
U mnie cały dzień deszczowo z przerwami.
Ogrodowo nie dała się nic porobić.
To ,, nie próżnowałam.Taki obraz namalowałam .
Trudno uchwycić prawdziwe kolory...
W świetle żarówek
To Orange Emperor i Purissima - kwitną w tym samym czasie akurat tutaj (wyższa szkoła jazdy dopasować kwitnienia w tym samym czasie), zestawienie pomarańczowego i białego.
A z przodu na zdjęciu, morelowo-czerwone (jak opisać ten kolor?) to zeszłoroczne Salmon van Eijk (wniosek, trzeba wykopywać cebule tulipanów, jak ma być perfekcyjnie).
To zrobię na pewno, a te zdechlaki przerzucę gdzie indziej, może kiedyś odbiją. Nie rozumiem, niby ta sama szkółka, to samo miejsce, te same trawy, a te dwie sztuki siekło i ni hu hu.
Chyba jednak po bokach posadzę te czerwone Dronning Ingrid, oczywiście symetrycznie, po bokach i zobaczymy jak wyjdzie.
Tylko chyba to jeszcze nie czas na kupowanie traw.
Pod ławką rosną floksy szydlaste , dużo rojników i gęsiówka pełna. Tam miałam zawsze problem z koszeniem, bo ławka ciężka. Teraz nie muszę jej przesuwać do koszenia.
Odebrałam, bardzo mi się podobało.
Mam dużo funkii w donicach i niektóre są pomieszane a to z trawami, z tulipanami, z narcyzami i z hortensjami.
Mamuńciu, jaki piękny eukaliptus! Czekam na swojego, zamówiłam jakiś czas temu, ale w szkółce zostały tylko mikrusy, takie jednopatykowe, ten Twój jest chyba paroletni. Ja koniecznie go potrzebuję do bukietów i kupiłam z myślą o przechowywaniu w pomieszczeniu, wcale mnie to nie zraża Posadzę do donicy, a co utnę, to moje