Murek - niezależnie od materiału, z którego miałby być - pasuje mi z dwóch względów:
- odpada problem z sadzeniem w ziemi wyjałowionej przez świerka
- wreszcie miałabym miejsce na pnącza, na które do tej pory nie mogłam znaleźć żadnego miejsca
Ale murek kłóci się z szubienicą i ze świerkiem, a one jeszcze trochę muszą postać
Co do cegły, to zgadzam się, że jest piękna i też lubię. Ale poszłam już w innym kierunku i cegły będę się sukcesywnie pozbywać z ogrodu. Moim trybem, czyli bardzo wolnym
Witam
Mam prośbę w identyfikacji choroby (ruszający się pień). To już drugie takie drzewko, pierwsze uschło rok temu.
Z góry dziękuję za informację.
Pozdrawiam
Zastanawiam się co zrobić na środku kwadratu który ma około 4 metry na 4 .
Na początku myślałem o jakimś poidełku lub donicy która będzie obsadzana roślinami na sezon potem miałem pomysł na posadzenie jakiegoś drzewka ale mam bardzo duży problem z wyborem. Myślałem jeszcze o jakimś ciurkadelkuy ale nie ma tam jeszcze prądu, był jeszcze jeden pomysł posadzenia lnu nowozelandzliego plus dodałbym do nich calle i bym zasypał to kamieniem drobnym w krztałcie koła ale sam już nie wiem co z tym zrobić może ktoś coś doradzi albo nakieruje na coś innego .
Mam do zaoferowania sporo ładnych, zdrowych sadzonek bylin różnych odmian dzwonków, krwawników, chabrów, goździków, naparstnic, maków itp. Ja marzę o hostowisku, chcę zacząć "od zera" hodować funkie-interesują mnie wymiany na wszystkie odmiany-byleby sadzonki były zdrowe :wink2:. Ta sama prośba o karpy dalii-wszystkie oprócz pomponowej, dorodnej inntensywnie różowej-jeśli ktoś potrzebuje: służę karpami.
ja w tym roku śnieg widziałam tylko przez kilka minut ..leciały z nieba wielgachne płatki ale były tak mokre , że znikały od razu po kontakcie z jakąkolwiek powierzchnią
Pszczółko warzywnik jest w rogu działki za domem.
Dojść można z dwóch stron:
Tutaj ścieżką do końca gdzie całorocznie maskuje go cisowy blok
lub tędy najczęściej w sezonie maskuje go rabata głównie miskanty graziella a wiosną jest widoczny z okolicy wody i altany.
Te cztery skrzynie (2 na pomidory) służą tylko na bieżące potrzeby, tradycyjny warzywnik mamy na działce po drugiej stronie drogi Tam sadzimy dużo wszystkiego przetwarzamy i mamy na zimę.
Moje Kochanie buduje podporę dla mojej Wisterii czy jak to on mówi histerii
kupiłam ostróżkę wyszła malwa
a tu modrzew kurnik (tak powiedziała Pani w sklepie) z którego robię bonsai
I kolejna jesień w ogrodzie