Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

To tu- to tam- łopatkę mam ! 12:04, 23 kwi 2020

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)
A ja poprosze o lepsza fotke psiora

trzcinnik taki juz duzy??Piekny jest.

W październiku odszedł nasz poprzedni pies. Ten podobnie jak poprzednie cztery, jest ze schroniska. Mieszka z nami od listopada. To jakiś miks z terierem.
Ma taka potrzebę, żeby chodzić za mną krok w krok. Z ledwością udaje się tego uniknąć w małym WC.

A młody trzcinnik bardzo rozjaśnia rabatę.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 11:59, 23 kwi 2020

Do góry
Misia napisał(a)

Dziękuję Haniu mam jeszcze pytanie czy po takim cięciu mocno się zagęściła ? czy tarci swoja "ażurowość" ? a i czy to jest czysty gatunek choiny czy jakaś konkretna odmiana?? masz może jeszcze jakieś jej zdjęcia??

To czysty gatunek. Gdybym ją cięła od młodości, to przypominałaby cisowy stożek (można ją tak wykorzystać).
Moja przez pierwsze lata rosła luzem. W zeszłym roku przycięłam jej wszystkie gałązki i faktycznie zgęstniała.
Niżej są zeszłoroczne zdjęcia robione w trakcie cięcia
opitolony dół

Tak wyglądała góra przed cięciem

a tak po cięciu

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 11:51, 23 kwi 2020

Do góry
galgAsia napisał(a)
Rozumiem, że nie chcesz, żeby hakonki wylewały się na trawnik? ale i tak możesz je lekutko do brzegu przysunąć, bo one raczej kępy o metrowej średnicy nie zbudują... Będzie w środku trochę więcej miejsca

Asia, mam doświadczenie z brzozowej.
U mnie się wylewają, dlatego odsunęłam.

Ale może z 5-10 cm przysunę

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 11:44, 23 kwi 2020

Do góry
Dla poglądu
Rabata cienista jest.
Rozstawiłam tak, zostawiłam metr od ściany na Annabelle.
Pół metra z brzegu na hakone. Między Annabelle a Hakone jest metr. Może tam dam jeszcze jakiś wypełniacz, ale na razie nie chcę przesadzić

Sutulenta czy to choroba 11:42, 23 kwi 2020

Do góry
W samym słońcu 11:42, 23 kwi 2020

Do góry
One się tak łączą jak na zdjęciu

A pomożesz jak posadzić resztę roślin? Czy np trzcinniki sadzić w kupię czy porozrzucać, rroze na mijankę czy w rzędzie i inne rośliny. Będzie sporo przesadzania
Ale chyba w okolicy tulipanów będzie się rabta zaczynała.

Poważnie zastanawiam się czy przejścia nie zrobić na łączeniu rabat, znowu nie przemyślałam i mogłam zostawić,nie przekopywać
Ogród z plażą 11:18, 23 kwi 2020

Do góry
ajka napisał(a)
Ja jeszcze wczoraj coś takiego wyrzeźbiłam

To z "łezką" przy trampolinie chyba jest dobre. Może lepiej daj tu 2 drzewa, żeby nie umieszczać ich w trawniku (i nie utrudniać sobie koszenia). I ta rabata jednocześnie zasłoni ci kompostownik.

Na obwódki na pewno nadają się bukszpany - ale u mnie atakuje je ćma bukszpanowa
Ptasi gaj 11:11, 23 kwi 2020

Do góry
CD

Co zrobić jak buki jeszcze w takiej szacie. Grabiami je czesalam ale to głupiego robota ogonki się trzymają

Dębowe zakątki 11:08, 23 kwi 2020

Do góry
anabuko1 napisał(a)
A na razie mamy też wiosenną gimnastykę

dobre
Dębowe zakątki 11:02, 23 kwi 2020

Do góry
anabuko1 napisał(a)

A na razie mamy też wiosenną gimnastykę

Piękne zdjęcia wiosenne u Ciebie obejrzałam
Jeżówkowe-Love 10:59, 23 kwi 2020

Do góry
Tulipanki
Jeżówkowe-Love 10:54, 23 kwi 2020

Do góry
Brunnera pożera rabatę

Tiarella
Jeżówkowe-Love 10:50, 23 kwi 2020

Do góry
galgAsia napisał(a)
Asiul, podrzuć mi tego swojego dopalacza, ja jestem zupełnie wypruta...
Normalnie Ci zazdroszczę tego zasuwu Zasuwasz jak mały parowozik

Ależ przestań Asiul ..ja nic takiego nie robię ..serio machnę łopatą to tu to tam i tyle

wczoraj odrobinę popracowałam ..zbyt wiele oczywiście nie zrobiłam,bo jak zawsze jechałam późno .. człowiek dopiero co rozgrzeje łopatę a już ciemność się zbliża

eM w tym czasie szykuje stelaż pod foliaka

I tak.. miejsce docelowe aaa lilak został przesadzony

Powybierałam kamyki z kółka ( Madziu Pozdrawiam) i pierwsze przekopki
Jest późne popołudnie i nadal słońce ..miejsce idealne
Dzisiaj muszę przesadzić trzmielinki i szafirki i będzie próba przesunięcia skrzyni ..pełnej ..jak się nie da, to opróżnię buhahaaa
Mimo suszy w tym miejscu ziemia jest bardzo wilgotna
Przerabianie ogródka pod swój gust 10:48, 23 kwi 2020

Do góry
Eddie odmachuje

Tak, jego trening sprawia nam duza frajde i poprawia kontakt z nami a to wplywa na przyklad na to, ze jak go wolam, to na 100% za kazdym razem przychodzi

W tym roku czeka nas przebudowa pietra i malowanie elewacji.Moze wykorzystamy okazje i usuniemy rosnaca przy scianie domu stara tuje- bardzo chcialabym posadzic tam miskanta i rozplenice bo to jedna rabata, ktora stylem nie pasuje do reszty.Wczoraj podlalam trawnik florovitem. I rozsypalam organiczny nawoz. Susza znow sie zaczyna. Na nastepne 16 dni tez nie ma w prognozie deszczu.

Hortensie w garazu, juz cale w pakach

Jedne z dalii.Mlodziutkie kepy.

Słoneczny Ogród 10:45, 23 kwi 2020

Do góry
Brzoskwinia kwitła nad skalniakiem a druka przy drodze.
Obecnie już przekwitły.
Kwitnie jeszcze śliwa na biało.

Słoneczny Ogród 10:43, 23 kwi 2020

Do góry
Szafirkowa ścieżka prowadzi wzdłuż chodniczka na tył ogrodu, do tarasu, mierzy sobie 5m.
Liście im obcinałam w marcu jeszcze przed kwitnieniem, teraz ładnie widac kwiatki, no i schludniej to wygląda, bo liście byłyby dosyc długie.

Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 10:40, 23 kwi 2020

Do góry
W ogródku nic się nie dzieje... nic oprócz klonów Także kolejna porcja spamu klonowego.

Osakazuki jeszcze raz! Myślałam, że on bardziej pójdzie w górę i trochę bardziej zasłoni domy sąsiadów, a chociaż bardziej wyjdzie ponad wysokość żywopłotu.
Cisy powinny osłonić kompostownik sąsiada.
Po lewej stronie deren kousa china girl - kwitnie później niż florida rubrum, który już rozwija kwiaty.

Dwa największe klony w ogródku. Garnet i bloodgood. Wypaśne są. Pierwsze zdjęcie o prawie zachodzie słonca.

Klon Atropurpureum chodowany z malutkiego patyczka posadzonego w 2016, drugi nie przetrwał. Wygląda nienajgorzej, ale wolno mu się rośnie. Może z wiekiem rosło będzie mu się szybciej

w związku z sytuacją chyba trzeba będzie wstawić huśtawkę do tego mikro ogrodu... nic tylko muszę zorganizować, trudno, ogródek ma być dla wszystkich.
Słoneczny Ogród 10:39, 23 kwi 2020

Do góry
Jest parę roślin co aktualnie kwitnie.
Forsycja kwitnie juz miesiąc od pierwszego dnia wiosny.

Ogród bez reguł 10:39, 23 kwi 2020

Do góry
UrsaMaior napisał(a)

Ufff przebiłam się! Minimalny zapach to raczej Elizabeth. Jeszcze sprawdzę jak się rozwinie, ale jakoś nigdy jej zapach nie zwrócił mojej uwagi. W Yellow River jest z kolei cytrynowy.

Wrzucę Ci jeszcze dla porównania kwiaty mojej.

No właśnie, zapach jest tu jakby wyznacznikiem - gdyby pachniała, wiedziałabym o tym na pewno A i porównanie wypada zdecydowanie na korzyść Eli - w zasadzie identyczne.
Dzięki
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 10:30, 23 kwi 2020

Do góry
Voila

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies