Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » W samym słońcu

W samym słońcu

sarenka 07:53, 22 kwi 2020

W nocy miałam sen- wszyscy kupowali drzewa do ogrodu tylko tych co ja chcę nigdzie nie było. Zaliczam go do koszmarów

Złamał mi się nóż do darni- jaki polecacie, jakie macie?

Edit. Pytałam jak sprawić żeby kompostownik nie straszył i przypomniałam sobie,że przecież o to już pytałam jakiś czas temu.
Posadzenie tam czegoś co by odsłoniło nie wchodzi w grę. Trzeba po prostu teren uporządkować i chyba zaakceptować
sarenka 09:51, 22 kwi 2020

sarenka 09:54, 22 kwi 2020

Tyle wiosny złapał dzisiaj rano
sarenka 20:42, 22 kwi 2020

Mam prośbę, czy mogę prosić o pomoc gdzie posadzić jaka roślinę? . Rabata ma 2,2-2,5 m szer, długość 8 m.
Mam do zagospodarowania:
Trzcinnik karl foester 5 szt
Sesleria jesienna 10 sz
Carex evergold 8 szt
Tawuła japońska 1-2 sztuki plus 1-2 o innym pokroju, ciemniejszych liściach
Tawułka arendsa biala-2 szt.
Danica 1 sztuka
Szałwia omszona 5-6 szt
Liatra kobolt 4
Liatra alba 3
Czyściec, sadzonek sporo
Ubiorek wiecznie zielony ( będę odmładzają więc parę sadzonek)
carex silver sceptre
Rozchodnik ( kwitnie na różowo) jakieś 15 sadzonek

Myślałam o tym by dokupić :
Róże - Pomponella czy Pashmina?( Ile sztuk?)
Jezowki milkshake albo/i White Double Delight i różowe jakieś? ( ile sztuk)
Coś na pniu- Mariken?
Być może powtórzę nasadzenie śś obelisk, która chce posadzić na tej rabacie przylegającej do tej co przygotowałam

Czy da się te rośliny jakoś fajnie rozlokować?

Zdjęcie mam tylko takie. Po lewej jak patrzymy będzie ciut poszerzone,i tam jest ten fragment gdzie śnieg może spadać. Po prawej jak widać jest pofalowana, ale wyrównam jak kupię niż do darni
sarenka 20:44, 22 kwi 2020

Wrzucam zarys tej rabaty, to rysunek z hortensjami Magical,

Jednak,żeby to miało ręce i nogi to wolę zapytać Was, zawsze coś fajnego doradzicie z których zrezygnowalam,a przynajmniej z takiej ilości

Jakby co to inne rośliny mam w planach zakupić.
Z wysiewow będę miała parę sadzonek szałwi omączonej i rudbekia cherry brandy
Jeszcze mam cebulki mieczyków,ale one podpór by potrzebowały tam.

Ziemia jest gliniasta, ledwo przekopalam na głębokość jednych wideł. Dodałam kory, obornik granulowany, mączka bazaltową. Jeszcze chce podlać rosahumusem i dodać kory i przekopać

Już myślałam,że będę płakać przygotowując tą rabatę , a teraz jak patrzę to może za szeroką ja zrobiłam...

Tam gdzie linia pomarańczowa to najprawdopodobniej będzie taka nie zrobiona ścieżka ( dzieci będą przebiegać). Może powinnam tam ścieżkę zrobić? Taka na 3 płyty?
sarenka 21:38, 22 kwi 2020

Trochę żałuję,że tego zęba nie zrobiłam iż szerokości 2,2 -2,5 nie zrobiłam części o metr węższej.

Edycja------
Miała być jabłoń rajska na rabacie, ale niestety nie, jedynie na zwykłe drzewo owocowe mam zgodę i śś
Anda 10:53, 23 kwi 2020

Zwykle drzewko owocowe to jakie? Będzie na tej rabacie?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
sarenka 11:02, 23 kwi 2020

Nie wiem czy będzie, wydaje mi się, że może być za duże na nią.. a zwyklevtzn śliwa,grusza itp.

Edit----
Ja myślałam o tej śś co mi pisałaś o niej. Tylko w którym miejscu dać coś właśnie wyżej rosnącego?
Anda 11:07, 23 kwi 2020

Śś na tą rabatę pasuje jak najbardziej. Chyba dałabym ją gdzieś po lewej stronie patrząc na rysunek. Będzie się ładnie zgrywać ze śś na rabacie przy wjeździe
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
sarenka 11:42, 23 kwi 2020

One się tak łączą jak na zdjęciu

A pomożesz jak posadzić resztę roślin? Czy np trzcinniki sadzić w kupię czy porozrzucać, rroze na mijankę czy w rzędzie i inne rośliny. Będzie sporo przesadzania
Ale chyba w okolicy tulipanów będzie się rabta zaczynała.

Poważnie zastanawiam się czy przejścia nie zrobić na łączeniu rabat, znowu nie przemyślałam i mogłam zostawić,nie przekopywać