Można to nawet zimą, ale sensu to nie ma
Dlatego poczekaj z tydzień albo graby i i cisy syp, a resztę po cięciu. Jak jest mokro i gleba nie przeschła, to cięcie nie jest wyznacznikiem do nawożenia.
Wyznacznikiem jest to, czy rośliny pobiorą nawóz, czy pójdzie na straty. Najlepiej nawozić, gdy widzisz, że jest ciepło i rośliny ruszają ze wzrostem. Inaczej nawóz nic im nie da a ty stracisz i czas na wykonanie tej roboty i kasę na nawóz i będziesz musiała nawozić jeszcze raz
Na razie poczyścić to co pomarznięte. Potem możesz w ogóle uformować w co tam masz zamysł. Bo ja nie wiem, co chcesz z tego uzyskać. Zruszyć ziemię, wyściółkować.
Można zrobić podwyższoną rabatę schodząc stopniowo w stronę trawnika, bez umacniania czymkolwiek. Teraz nie mam możliwości przeszukania zdjęć i wynalezienia odpowiednich zdjęć.
Kantówka może być. ktoś tak robił, ale nie pamiętam gdzie to jest.
Można przełamać tuja ale raczej innym żywopłotem, a hortensje to przed tujami a nie w jednaj linii. Ja tak zawsze robię, nie robię wszędzie tuli dookoła jak w klatce. Staram się różniccoważ żywopłoty w zależności od sytuacji jaka jest za płotem, albo dla stworzenia konkretnej aranżacji w danym miejscu i wtedy pojawia się inne tło.
Jeśli nie ma żadnego zdjęcia - nic, nie spodziewaj się rady - no bo jak kulą w płot to będzie. Zlitujcie się nade mną, ja nie jestem jasnowidzem Uprasza się o wklejanie zdjęcia lub rysunku rabaty.
Piszesz, że chciałabyś nieco zmienić tę rabatę, ale "nieco" to za mało, ja nie widzę sensu w ogóle w umiejscowieniu tej rabaty, więc "nieco" nie wchodzi w grę.
Dla mnie jako zawodowca, taka zmiana to za mało, dlatego nie doradzam, bo nie mam co tutaj doradzać. Piszesz "A szkoda"..dlaczego szkoda zaraz? .
Wyjaśniam motywy mojego braku podpowiedzi - nie chciałam cię ranić ani zniechęcać Ani krytykować
Dodanie kuli czy miskanta to za mało dla tej rabaty.
Rabata jest mała, wszystkiego po jednym, skalniaki głównie, czyli kolekcja na rabacie Dodanie czegokolwiek da jeszcze więcej bałaganu No to co ja mam tutaj doradzać, dla mnie cała rabata do wymiany albo do likwidacji, a ten kącik z ławką do przearanżowania.
Jeśli nie widzę sensu w kompozycji - wtedy się nie wypowiadam i dlatego nic nie napisałam, a nie że na złość ominęłam.
Tutaj raczej nad tłem trzeba popracować, żeby ten dom za ławką zrównoważyć, połączyć sensownie z ogrodem, a nie zastanawiać się czy kulę czy miskant czy parę wrzosów posadzić. Cała kompozycja do wymiany. Jest ławka, potem trawnik, potem rabata, a może rabatę przyłączyć do ławki i żywopłotów, posadzić drzewo które zasłoni dom sąsiada?. Ławkę otuli?
Po co obwódka z kostki, ona nic nie zmieni. Lepiej bez obwódki. Kamienie wywalić. Trzeba pracować nad tyłem, a nie nad tą rabatą. Zrób plan z góry tego miejsca i nanieś w którym miejscu jest dom sąsiada i rośliny pod płotem.
Bukszpan tu pasuje jak pies do jeża, mówię szczerze. Nie ma to żadnego znaczenia. Wszystko do zmiany
No widzisz, ale pomogłam. Ale przynajmniej zmusiłaś mnie abym nie milczała a szczerze się wypowiedziała.
Lubię ryzykować Ale...
Tutaj chodzi o niemałe koszty kochani..... za darmo donic nikt nie daje i o to biega w tym wszystkim. Czy wydać na kolagen do kolan i zabieg, czy kupić donice????