Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Nawozy, nawożenie - czyli co dobrego jedzą nasze roślinki 08:39, 05 mar 2017

Do góry
Nie pytaj czy można tylko czy jest sens?

Można to nawet zimą, ale sensu to nie ma
Dlatego poczekaj z tydzień albo graby i i cisy syp, a resztę po cięciu. Jak jest mokro i gleba nie przeschła, to cięcie nie jest wyznacznikiem do nawożenia.

Wyznacznikiem jest to, czy rośliny pobiorą nawóz, czy pójdzie na straty. Najlepiej nawozić, gdy widzisz, że jest ciepło i rośliny ruszają ze wzrostem. Inaczej nawóz nic im nie da a ty stracisz i czas na wykonanie tej roboty i kasę na nawóz i będziesz musiała nawozić jeszcze raz

Gdy jesteś w śpiączce to czy jesz?
Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 08:36, 05 mar 2017

Do góry
Na razie poczyścić to co pomarznięte. Potem możesz w ogóle uformować w co tam masz zamysł. Bo ja nie wiem, co chcesz z tego uzyskać. Zruszyć ziemię, wyściółkować.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:34, 05 mar 2017

Do góry
Tu masz przykład, są świerki, są tuje i są choiny kanadyjskie. W rogu jest duże drzewo. A dopiero przed nimi dzieją się hortensje

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:31, 05 mar 2017

Do góry
Kaszub88 napisał(a)
Witam. Mam pytanie co do rabaty wzdłuż ogrodzenia. Miałem wizję żeby rabata była ciut wyżej niż trawnik tzn. Myślałem na podkładami kolejowymi, ale jest sporo przeciw za tym zapach i mało eko. Więc myślę nad kantowka taka 9x9 cm pytanie czy ktoś tak robił? Czy macie inne pomysły nad wyższą rabate. Drugie pytanie czy można przełamać jakoś tuje wzdłuż ogrodzenia coś białego np.hortensje ? Proszę o propozycje

Można zrobić podwyższoną rabatę schodząc stopniowo w stronę trawnika, bez umacniania czymkolwiek. Teraz nie mam możliwości przeszukania zdjęć i wynalezienia odpowiednich zdjęć.

Kantówka może być. ktoś tak robił, ale nie pamiętam gdzie to jest.

Można przełamać tuja ale raczej innym żywopłotem, a hortensje to przed tujami a nie w jednaj linii. Ja tak zawsze robię, nie robię wszędzie tuli dookoła jak w klatce. Staram się różniccoważ żywopłoty w zależności od sytuacji jaka jest za płotem, albo dla stworzenia konkretnej aranżacji w danym miejscu i wtedy pojawia się inne tło.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:26, 05 mar 2017

Do góry
joldom72 napisał(a)
Wiosna coraz blizej, a ja dalej czekam i juz trzeci raz prosze o pomoc w zaprojektowaniu tej rabaty. Strona północno-wschodnia, przed wejściem do domu. Myślałam o zimozielonych.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:11, 05 mar 2017

Do góry
Kaszub88 napisał(a)
Witam. Mam pytanie co do rabaty wzdłuż ogrodzenia. Miałem wizję żeby rabata była ciut wyżej niż trawnik tzn. Myślałem na podkładami kolejowymi, ale jest sporo przeciw za tym zapach i mało eko. Więc myślę nad kantowka taka 9x9 cm pytanie czy ktoś tak robił? Czy macie inne pomysły nad wyższą rabate. Drugie pytanie czy można przełamać jakoś tuje wzdłuż ogrodzenia coś białego np.hortensje ? Proszę o propozycje

Jeśli nie ma żadnego zdjęcia - nic, nie spodziewaj się rady - no bo jak kulą w płot to będzie. Zlitujcie się nade mną, ja nie jestem jasnowidzem Uprasza się o wklejanie zdjęcia lub rysunku rabaty.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:09, 05 mar 2017

Do góry
Iwona100 napisał(a)
Witam.
Chciałabym zmienić nieco moją rabatę, która jest w centralnym miejscu ogrodu z tyłu domu.Chcę ją trochę powiększyć i odnowić, bo była zakładana dość dawno temu. Zmieniły się w międzyczasie trochę rośliny. Na miejsce wierzby Hakuro myślę posadzić iglaka na pniu, przed rozplenicą obok zawciąga dałabym kulę bukszpana. Myślę też po lewej stronie obok Red Barona posadzić tuję Aurea Nana i może przed nią też kulę bukszpanową albo druga wersja -obok Red Barona miskant gracillimus, przed nim Aurea Nana i bukszpan. . Z przodu rabaty chciałabym dać kilka wrzosów. Rośliny, które chcę posadzić są zimozielone i wiosną nie byłoby pustej rabaty.Oprócz tego chcę zlikwidować obwódkę z kamienia i może zrobić z kostki granitowej. Danusiu może Ty mi coś podpowiesz .Liczę też na sugestie innych forumowiczów.
Pozdrawiam.
Załączam zdjęcia:

Piszesz, że chciałabyś nieco zmienić tę rabatę, ale "nieco" to za mało, ja nie widzę sensu w ogóle w umiejscowieniu tej rabaty, więc "nieco" nie wchodzi w grę.

Dla mnie jako zawodowca, taka zmiana to za mało, dlatego nie doradzam, bo nie mam co tutaj doradzać. Piszesz "A szkoda"..dlaczego szkoda zaraz? .
Wyjaśniam motywy mojego braku podpowiedzi - nie chciałam cię ranić ani zniechęcać Ani krytykować

Dodanie kuli czy miskanta to za mało dla tej rabaty.

Rabata jest mała, wszystkiego po jednym, skalniaki głównie, czyli kolekcja na rabacie Dodanie czegokolwiek da jeszcze więcej bałaganu No to co ja mam tutaj doradzać, dla mnie cała rabata do wymiany albo do likwidacji, a ten kącik z ławką do przearanżowania.

Jeśli nie widzę sensu w kompozycji - wtedy się nie wypowiadam i dlatego nic nie napisałam, a nie że na złość ominęłam.

Tutaj raczej nad tłem trzeba popracować, żeby ten dom za ławką zrównoważyć, połączyć sensownie z ogrodem, a nie zastanawiać się czy kulę czy miskant czy parę wrzosów posadzić. Cała kompozycja do wymiany. Jest ławka, potem trawnik, potem rabata, a może rabatę przyłączyć do ławki i żywopłotów, posadzić drzewo które zasłoni dom sąsiada?. Ławkę otuli?

Po co obwódka z kostki, ona nic nie zmieni. Lepiej bez obwódki. Kamienie wywalić. Trzeba pracować nad tyłem, a nie nad tą rabatą. Zrób plan z góry tego miejsca i nanieś w którym miejscu jest dom sąsiada i rośliny pod płotem.

Bukszpan tu pasuje jak pies do jeża, mówię szczerze. Nie ma to żadnego znaczenia. Wszystko do zmiany
No widzisz, ale pomogłam. Ale przynajmniej zmusiłaś mnie abym nie milczała a szczerze się wypowiedziała.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 07:57, 05 mar 2017

Do góry
malkul napisał(a)

Zawsze powtarzam że kto nie ryzykuje nie pije szampana
umieramy z ciekawości co to za zmiany

Lubię ryzykować Ale...
Tutaj chodzi o niemałe koszty kochani..... za darmo donic nikt nie daje i o to biega w tym wszystkim. Czy wydać na kolagen do kolan i zabieg, czy kupić donice????
Rozpoznawanie drzew i krzewów liściastych 21:20, 04 mar 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)

A może to siewka orzecha włoskiego albo jesionu?

Porównaj zdjęcia liści z linku

Dziękuję Danusiu. Orzech to nie jest na pewno, jesion też wydaje się mieć inne liście. Szukamy dalej.
Cięcie traw i turzyc 20:04, 04 mar 2017

Do góry
Możesz zaszkodzić, za wcześnie na cięcie tych gatunków. Poczekaj jeszcze chociaż 10 dni.
Choroby i szkodniki ciemierników, ciemiernik - Helleborus 20:03, 04 mar 2017

Do góry
Zebrać palcami lub zmyć wodą.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:08, 04 mar 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Trochę wymiękam, ale plan B jest. Więc i tak zmiany będą.

Zawsze powtarzam że kto nie ryzykuje nie pije szampana
umieramy z ciekawości co to za zmiany
Cięcie hortensji 17:42, 04 mar 2017

Do góry
bart_ek92 napisał(a)

Witam,
Proszę o pomoc w identyfikacji hortensji, jaka to odmiana. Nie wiem czy mam ją przycinać, bo dwa lata temu po przycięciu nie zakwitła, natomiast w zeszłym roku bez przycinania była cała w kwiatach, jednak jej pędy były słabe i pokładały się pod ciężarem kwiatów. Jak ją przyciąć aby pędy były mocne i kwitła. Czy hortensje tnie się już teraz czy jeszcze poczekać? Proszę o pomoc. W załączniku zdjęcie. Pozdrawiam.

Rozpoznawanie drzew i krzewów liściastych 17:41, 04 mar 2017

Do góry
bart_ek92 napisał(a)
Witam,
Proszę o pomoc w identyfikacji hortensji, jaka to odmiana. Nie wiem czy mam ją przycinać, bo dwa lata temu po przycięciu nie zakwitła, natomiast w zeszłym roku bez przycinania była cała w kwiatach, jednak jej pędy były słabe i pokładały się pod ciężarem kwiatów. Jak ją przyciąć aby pędy były mocne i kwitła. Czy hortensje tnie się już teraz czy jeszcze poczekać? Proszę o pomoc. W załączniku zdjęcie. Pozdrawiam.

Przycinanie - cięcie tui 17:39, 04 mar 2017

Do góry
Ładnie, tylko suchą gałązkę zdejmij, bo widzę że wisi i można leciutko poziomo górą wyrównać i jest ok.
Kordylina australijska - Cordyline australis 17:38, 04 mar 2017

Do góry
Ja już wystawiłam, ale będę chować w razie mrozu.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 17:21, 04 mar 2017

Do góry
Trochę wymiękam, ale plan B jest. Więc i tak zmiany będą.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:45, 04 mar 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Mam plan wywalić wszystko, zmienić kolorystykę, pracuję nad tym, zmienić donice, nie powiem na jaki kolor, bo zrobi się szum straszny

Tylko czy odwagi starczy?

Oj myślę, że Tobie starczy

ciekawe z tym kolorem...
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:39, 04 mar 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Konwalniki po zimie ok.

Moje konwalniki też ładnie po zimie wyglądają. Nawet te w dnonicach właśnie...super.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:10, 04 mar 2017

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Coś mnie dziś wzywało do ogrodu,
ale to nie pszczółki na kusztyczek miodu.
To zew od Danusi, żurawim krzykiem,
doszedł i do mnie przez zagajniki.
"Siewy czas zacząć! To nic, że w kuwecie!
Przecież musimy się cieszyć kwieciem!
Pomyć ławeczki, obsadzać donice!
Marzeń nie zostawiaj wciąż w sferze życzeń!
Marzy się łąka? To nic trudnego!
Stokrotki, trawki, i coś zielonego,
albo bławatki, rumian, kąkole!
I niech sąsiadów zazdrość znów kole!
A jak ktoś bardzo uwielbia brzozy,
To są i takie, ciut większe od kozy!
Ogłaszam dzisiaj wiosenny powrót!
I prac najmilszy w życiu kołowrót!
Lenia wygonić, mięśnie natężyć!
Wiosna tę zimę musi zwyciężyć!"

Więc się sprężyłam,
wpadłam w rabaty,
co nieco posiałam,
zimno znów przyszło,
więc chodu do chaty!

Haniu - dziękuję serdecznie, czuję się niesamowicie wyróżniona Zamieszcze wiersz na FB Ogrodowisko
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies