Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Igiełkowy ogródeczek 11:45, 20 lut 2013

Do góry
nebel napisał(a)

Gosinek, ja w swoim ogrodzie tnę, przycinam i formuję wiele roślin - to moja pasja..
Ale sośnica to ostania roślina jaką znam ( i jeszcze magnolia),która nie nadają się na formowanie i przycinanie. Są to rośliny, które nie znoszą cięcia...
Ale jest to moje zdanie - "ogrodowej ignorantki", która czerpie wiedzę z tego co przez 15 lat zaobserowała w swoim ogrodzie...
Pozdrawiam wszystkich z zaśnieżonego Gdańska - pogoda u mnie jest przecudowna...

Ależ ja sośnicy nie mam zamiaru ciąć, chciałabym ją po prostu mieć u siebie, ale się trochę obawiam o jej wytrzymałość zimą.
Chętnie zobaczę twoje cudeńka, czekam więc na twój wątek,
Pozdrawiam
Igiełkowy ogródeczek 23:33, 19 lut 2013

Do góry
Gosiniak napisał(a)
Irenko- córka ciągle gorączkuje, chyba sobie jednak odpuszczę, musiałabym pociągiem albo autobusem jechać, a w taką pogodę i sama to jakoś mi się nie widzi, ale będę przed kompem was podglądać, dużo zdjęć proszę

Kindzia- no właśnie z tą sośnicą to raczej trudno żeby nie przemarzła, zobaczę co Nebel na ten temat napisze, może się zdecyduję, bo do mojego japończyka by pasowała

Gosinek, ja w swoim ogrodzie tnę, przycinam i formuję wiele roślin - to moja pasja..
Ale sośnica to ostania roślina jaką znam ( i jeszcze magnolia),która nie nadają się na formowanie i przycinanie. Są to rośliny, które nie znoszą cięcia...
Ale jest to moje zdanie - "ogrodowej ignorantki", która czerpie wiedzę z tego co przez 15 lat zaobserowała w swoim ogrodzie...
Pozdrawiam wszystkich z zaśnieżonego Gdańska - pogoda u mnie jest przecudowna...
Ogrody przy zamku Crathes - luty 21:57, 19 lut 2013

Do góry
Magnolia czeka na odrobinę więcej słońca

Viburnum 'Charles Lamont'

szykują się ciemierniki

A miało być tak pięknie.... 20:16, 19 lut 2013

Do góry
butterfly napisał(a)
Dziewczynki, a czy i ja mogę do was dołączyć 12 kwietnia ???
Chętnie poznałabym parę osób na żywca z forum

Magnolia, jakbyś miała już chwilę wolnego, to do mnie na sekundę..... ?

Rench, widzę że będziesz wybierać piwonie. Mnie one zachwyciły poprzedniego lata i długo zastanawiałam się czy nie zamówić i nie posadzić jeszcze jesienią..
Myślisz o bylinowych czy drzewiastych? ja zastanawiałam się nad drzewiastymi - głównie dlatego, że zostają pędy na zimę, zrzucają jedynie liście. No i większe rosną, i wytrzymują nawet do -25 st.

Obserwuję bo może zgapię

Do piwoni mam sentyment juz dawno,pięknie pachną. Od babci jeszcze dostałam 3 ,rosną bezproblemowo.

Piwoni drzewiastych nie znam osobiście,słyszałam że długo trzeba czekać aż zakwitną i dałam sobie spokój już dawno.
A miało być tak pięknie.... 20:07, 19 lut 2013

Do góry
magnolia napisał(a)
dzisiaj mam bardzo mało czasu, a dużo pracy. Może jutro wpadnę i skleimy to razem w całość, ok?
W wolnej chwili poprzeglądaj sobie odmiany peonii i wybierz 1, najwyżej 2 odmiany pasujące do siebie- np biała i różowa, lub róż i ciemny róż....

Nie ma pośpiechu
Magnolio, róża Mermaid i Aicha jest w odcieniu żółtym,to różowe odpadqają.chyba.

PIWONIA CHIŃSKA BARONESS SCHROEDER
Piwonia chińska 'Charlie's White'
PIWONIA CHIŃSKA CALLIES MEMORY
PIWONIA CHIŃSKA ELSA SASS
Może któraś z tych ?

Ogródek Janiny 20:01, 19 lut 2013

Do góry
Witaj Janino... U mnie się Magnolia połamała, ciekawe, czy zakwitnie, jak bym wsadziła do wody... ?
Miłego wieczoru...
A miało być tak pięknie.... 15:15, 19 lut 2013

Do góry
Dziewczynki, a czy i ja mogę do was dołączyć 12 kwietnia ???
Chętnie poznałabym parę osób na żywca z forum

Magnolia, jakbyś miała już chwilę wolnego, to do mnie na sekundę..... ?

Rench, widzę że będziesz wybierać piwonie. Mnie one zachwyciły poprzedniego lata i długo zastanawiałam się czy nie zamówić i nie posadzić jeszcze jesienią..
Myślisz o bylinowych czy drzewiastych? ja zastanawiałam się nad drzewiastymi - głównie dlatego, że zostają pędy na zimę, zrzucają jedynie liście. No i większe rosną, i wytrzymują nawet do -25 st.

Obserwuję bo może zgapię
Czas na zmiany.... 12:52, 19 lut 2013

Do góry
wiesz, one są wytrzymałe - i na cień ( byle nie całkowity) i dosyć też na suszę
Czas na zmiany.... 12:50, 19 lut 2013

Do góry
Bim, bom... Pomysłowy Dobromir........ Magnolia... cmokam.... też mocno... pod brzozę bodziszki...... hmm..... może i ja to zastosuję ....
Czas na zmiany.... 12:48, 19 lut 2013

Do góry
Magnolia, ja wszytko zostawiam, siewki też.... Agata ma pretekst do wizyty.....
Czas na zmiany.... 11:08, 19 lut 2013

Do góry
Dzięki za uściski Agatko.
Bodziszki polecane ( i biały i różowy) przez Anię trzeba gdzieś w ogrodzie zaplanować koniecznie- to jedne z lepszych roślin- bezobsługowe, niezawodne, długo kwitnące, z ładnymi liśćmi i pokrojem. jak masz blisko do Ani, to 'skrój' ją troszkę z sadzonek, a może siewki zostawiła? I mnóż, mnóż....Zrobimy z nich gdzieś dywan- może w okolicy brzozy?

Jak już będziesz miała żurawki, to po sezonie dadzą się mnożyć ładnie.

Spadam dzisiaj, praca mnie goni, pa.
A miało być tak pięknie.... 10:42, 19 lut 2013

Do góry
dzisiaj mam bardzo mało czasu, a dużo pracy. Może jutro wpadnę i skleimy to razem w całość, ok?
W wolnej chwili poprzeglądaj sobie odmiany peonii i wybierz 1, najwyżej 2 odmiany pasujące do siebie- np biała i różowa, lub róż i ciemny róż....
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 08:56, 19 lut 2013

Do góry
Ula, Magnolia, Elfik hejoo! Pozdrawiam. Marazm jakiś mnie dopadł. Odgrzebuję informacje o roślinach zapisywane przez ostatni rok, powoli skłądam sobie różne rabaty, ale co z tego wyjdzie nie wiem.
Ogród w lesie - moje miejsce na ziemi 19:52, 18 lut 2013

Do góry
magnolia ja generalnie nie przepadam za tym centrum, bo rośliny tam zawsze były kiepskie a głównie to mnie do tej pory interesowało. Ale warto wiedzieć, że Pan kiepski w wiedzę ogrodniczą, bo gaduła z niego straszna i jak człowiek nie ma wiedzy to jeszcze gotów go posłuchać .
A miało być tak pięknie.... 18:39, 18 lut 2013

Do góry
Haha...dokładnie, ja też tak myśle....
Dlatego nastawiam się na zakup trawek , które Magnolia zaproponowała yupi!!
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 17:27, 18 lut 2013

Do góry
Czas najwyższy zakończyć prace przygotowawcze tej rabaty

Mam trochę problem z miejscem gdzie jest właz do szamba.

Na zdjęciach wszystkie wymiary - właz ma średnicę 90 cm

Miedzy wiśniami, które tam rosną jest 3 m

A wiśnie są odsunięte od muru 1 m - niestety tam nic nie mogę posadzić bo ten rowek, który tam powstał jest wysypany piaskiem i jest to miejsce trochę obniżone od poziomu. Chyba zrobię jak to kiedyś napisała mi Magnolia - wysypię żwirkiem.

A miało być tak pięknie.... 13:32, 18 lut 2013

Do góry
Cos mi nie pasuje perowska. ja się jej troche boję, bo lubi się przewracać.
nie masz znia takich kłopotów? to peroskia gatunek, czy odmiana jakaś?

Lubisz peonie? - może je plamami, żeby wiosna było kwietnie przed różami.
Z przodu korci mnie liriope np Big Blue plamami sporymi, ale wiesz- gatunek nietestowany, dopiero pierwszą zimę go mam ( zwykłe lirope mam długo i jest super,ale to?). Jak nie on to może zawilec wielkokwiatowy, ewentualnie żurawki do słońca i między nie sasanki plamkami.
Jeszcze można dodać spore kępy liatry, albo przetacznika Christa
A miało być tak pięknie.... 13:25, 18 lut 2013

Do góry
Rench napisał(a)
Dziękuję Magnolio,ze poświęcasz mi cenny czas
Mistrzem rysunku i fotografii nie jestem,ale może teraz deczko lepiej mi to wyszło .

Kształt taki jak na rysunku?
A miało być tak pięknie.... 13:08, 18 lut 2013

Do góry
magnolia napisał(a)

wiesz, mieszają mi się ogrody tzn warunki w nich. Tam jest słońce cały dzień?
Ziemia cięższa, gliniasta?
I jak tam jest na szerokość- bo mamy to zaplanowane, tak?

No niestety nie pamiętam, dlatego musisz mi odświezyć.

Hej Magnolio już odpowiadam :

Wiesz ta ściana jest od strony południowej, w tamtym roku wycięłam drzewa i teraz jest niemal całkiem nasłoneczniona. Lekko dom cieniuje ale dopiero jesienią.
Ziemia jest czarna, żyzna .
Szerokość muru to 5,5 m
Ogród w lesie - moje miejsce na ziemi 11:52, 18 lut 2013

Do góry
dziewczyny , tylko tego Pana w sklepie nie słuchajcie, bo on plecie trzy po trzy. Donice ma ładne i niedrogie wg mnie.
Kupowałam u niego coś dla siebie i dla siostry, sprawdzają się.
Muszę tam wpaść jak ma nową dostawę.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies