Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Evchen 09:53, 21 mar 2013

Ewuś,
posadź pod stołem powojnik z bluszem, a na stole daj kosz z owocami sezonowymi albo kosz z kwiatami sezonowymi. Zimą - dekoracje świąteczne, wiosną - wiosenne
ja bym przy nim postawiła stary bujany fotel... i zasiadła na nim

Stolik i miejsce piękne. Jeśli obok będzie rabata bylinowo-trawkowa - to mniam!
AgnieszkaW 10:16, 21 mar 2013

A ja Pszczółko mam taki pomysł: zrobić rabaty proste, stolik byłby objęty rabatą, w której można posadzić w poprzek (by rozszerzyć perspektywę) roslin: dwa gatunki, np. przy stoliku i na końcu kostka bukszpanowa, a w środku funkia silletto lub jakieś trawy rozjaśniające. To samo nasadzenie ze środkowej części powtórzyc przy cisach. Dla zrównoważenia gabarytów stolika, żeby nie dominował, można z drugiej strony podłużnej rabaty postawić kamienne poidełko. W tym ukłdzie stolik będzie pełnił funkcje ozdobną do ekspocycji dekoracji, a na wyjściu z domu będziesz miała ciekawszy widok na wprost, zostanie też dość szeroka ścieżka pomiędzy rabatą ze stolikem a rabatą pod świerkami.
Narysowałam zarys mojego pomysłu jak umiałam (czerwona linia to zarys rabat), myślę, że będziesz wiedziała o co chodzi. Serdecznie pozdrawiam z jurajskiego ogrodu
Mala_Mi 10:19, 21 mar 2013

Agnieszka widzę, że też tak Ci sugeruje jak ja w rozmowie.. prostokąty i na równo
jotka 10:25, 21 mar 2013

A ja po cichutku apeluję: Nie zasłaniajcie niczym tego pięknego stolika ...
Pszczelarnia 10:53, 21 mar 2013

AgnieszkaW napisał(a)

A nie będzie to wyglądało jak katafalk na środku?
Prosta rabata z tej strony oznacza, że rabata po drugiej stronie furtki (z kulkami cisowymi) tez powinna być prosta.

Czy w ogrodzie można mieszać układy faliste (takie mam w ogrodzie bylinowym na tyłach) z prostymi (proste to warzywnik, zielnik, rabata na podjeździe, rabata za ulami)? Czyli przód domu kanty a tył falisty?

Krajobraz wokoło też jest falisty i niejednoznaczny w kształtach. Choć faktycznie ścieżki z kostki kamiennej wokół domu i sama bryła domu prosta (dla uspokojenia ).

magnolia 11:01, 21 mar 2013

można mieszać ale ostrożnie.
kryniafu 11:21, 21 mar 2013

Pomiędzy jodłą i stolikiem zamknęłabym przestrzeń półkolem, lub częścią półkola (może pergole dla róży) by stworzyć bardziej intymną część przy wejściu frontowym. Osobiście lubię łagodne linie i przymknięte przestrzenie.
A tak w ogóle to zatęskniłam za Ogrodowiskiem. O wiośnie nie wspomnę.
Ewuniu Twój ogródek oglądałam u Mai P. Piękne masz miejsce i widać wielką troskę i ogrom włożonej pracy.
Nie mam stałego dostępu do netu więc z rzadka zaglądam.
A teraz idę do siebie przywoływać wiosnę i wzrucę troszkę obrazków.
Pozdrawiam cieplutko.
AgnieszkaW 12:08, 21 mar 2013

No wlaśnie dobrze to ujęła Magnolia. Ja nie widzę pozostałej części ogrodu i tej przestrzeni, więc tak naprawdę ciężko doradzić co z czym pasuje. Musisz Ewo sama pokombinować jak będzie najlepiej w stosunku do pozostałej przestrzeni ogrodowej. My tylko podsuwamy różne rozwiązania patrząc na zdjęcia, a to trudno tak idealnie dopasować wszystko ze sobą. A może wystarczy pozaokrąglać troszke ten układ? Juz sama nie wiem, musisz spokojnie pomyśleć, porysować trochę, może jeszcze coś innego wpadnie Ci do głowy? Życzę owocnych pomysłów.
Pszczelarnia 12:22, 21 mar 2013

Dziękuję bardzo. Mnie się tak powoli klaruje. Trzeba rysować i naznaczyć w terenie.
Gabriela 12:23, 21 mar 2013

Poczytałam uważnie i wiem na pewno tylko tyle, że jeśli to jest ogródek frontowy, to druga strona powinna być symetryczna i nawiązująca do drugiej - kształtem i barwą. Co absolutnie nie znaczy, że po drugiej stronie powinnaś postawić drugi stolik.
Jakoś nie widzę na rysunkach ścieżki którą wchodzicie do domu, ani tej drugiej strony i nie bardzo sobie to mogę wszystko ułożyć.
Jeśli nie jesteś jakoś super przywiązana do tego stolika, to może prościej byłoby go przenieść w inne, przemyślane miejsce? Byłoby dużo łatwiej w sensie projektowym oczywiście, bo organizacyjnie ( przenoszenie kamieni) na pewno nie.
Optymistyczne narcyzy w wiosennym prezencie na pesymistyczny czas: