Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "skarpa"

Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa 08:54, 19 cze 2017

Do góry
Twoja skarpa może być przykładem, że ciężka praca popłacaBrawo Sylwik! Bo wszyscy wiem, że skarpy to niełatwy temat...
Ładna elewacja!
Moje ukochane miejsce na ziemi 18:16, 18 cze 2017

Do góry
Moja skarpa już fajnie zarosła.

Ogród w Cichym Dworku 19:31, 17 cze 2017

Do góry
Widoczki zachwycające skarpa nad strumykiem bardzo naturalnie i pięknie wygląda.
Ogród w Cichym Dworku 11:55, 17 cze 2017

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)
Skarpa wygląda bardzo ciekawie, takie ukształtowanie terenu prezentuje sie intrygująco. Ogród nietuzinkowy!!!

Jeszcze jedna górka za domem została mi do obsadzenia na razie sadze tam tuje lub krzewy bo z czasem będą tam schodki i zostanie pociągnięty wyżej murek
A murki to u nas bez nich się jednak nie obejdzie tak samo na tej skarpie nad rzeczką zostanie kiedyś położony murek bo co rusz skarpa się zsuwa
Ogród w Cichym Dworku 11:00, 17 cze 2017

Do góry
Skarpa wygląda bardzo ciekawie, takie ukształtowanie terenu prezentuje sie intrygująco. Ogród nietuzinkowy!!!
Nieśmiałe pierwsze kroki 21:37, 16 cze 2017

Do góry
Kasiu, Toszko dziękuję za odwiedzinki

Jeśli chodzi o rabatę przed dom to pomyślałam o czymś takim:

Drzewko na pniu - trzmielina, albo jakiś iglak. Obok ML - myslałam o nim Kasiu zanim podpatrzyłam u Ciebie moudry. Przed hortkami hakonechloa w kolorze jak najbardziej limonkowym, a na obwódke berberys taki bordowy z zieloną obwódką, albo bukszpan.

No i skarpa. Próbowałam cos nabazgrać:
Zielona plama to studzienka otoczona kamieniami.
Czerwone to klony: wyżej garnet, niżej antropureum. Tego wyżej chciałabym pozostawić w tym miejscu, w którym rośnie. Coś do niego dokomponować.
Toszko - skarpa w najszerszym miejscu ma jakieś 6 m i tak jak zauważyłaś nie jest bardzo stroma. Najbardziej stromo jest pomiędzy studzienką a posadzoną już irgą.
Może ewentualnie podzielić ja na jakieś nieregularne sektory, ale zachować spadek a nie robić wyrazistych półek...

Idę odrabiać pracę domową dziewczęta
Nieśmiałe pierwsze kroki 16:28, 16 cze 2017

Do góry
Elu, weszłam na twoja tablicę, na Pintereście, z nadzieją,że podpatrzę co ci w duszy gra... a tam psinto Wrzucaj na tablicę wszystko co ci się podoba. Łatwiej będzie podpowiadać i planować.
"Wszystko" to znaczy wszystko -nie patrz na swoją skarpę, patrz na styl ogrodu, na rosliny, zestawienia. Zaplanujcie tylko murki, by łatwiej było chodzić w poprzek skarpy. Reszta, czyli rosliny to tylko kwestia zaprawienia dołków.
Nie planuj kamieni na skarpie - utrudniają pielęgnację i narzucają konkretny styl. U ciebie ta skarpa nie jest jakoś wielce stroma i wszystko jest mozliwe.
Uwierz - WSZYSTKO
Małopolski ogródek 14:39, 16 cze 2017

Do góry
Jedziemy dalej, proszę wycieczki (trochę tych postów będzie, ale obiecałem stosować się do zasady max. 4 zdjęć ), teraz stacja "prawa" skarpa:

Na początek trick mojej Żony na wykorzystanie pękniętej donicy:

to chyba jakaś turzyca, obok niej m.in. klon palmowy

prawa skarpa widziana od frontu...

... i od zadu
Małopolski ogródek 10:19, 16 cze 2017

Do góry
I odrobinka pierwszej dużej wiosennej sesji zdjęciowej ogrodu (2.kwietnia 2017):

Nieśmiałe pąki:

Śmiała irga ("prawa" skarpa):

Ładne... coś (wiecie może, co to?) Oparło się sarnom, było zielone całą zimę

"Lewa" skarpa:

I pasażer na gapę - buk pendula purpurea (niestety przemarzł nam chyba na amen podczas majowych mrozów )
[/img]
Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa 10:06, 16 cze 2017

Do góry
pięknie u Ciebie ach kiedy moja skarpa tak zarośnie
Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa 08:45, 16 cze 2017

Do góry
AnnaCh napisał(a)
Sylwia pięknie Ci wszystko wychodzi
Buksy wśród szałwii będą pięknie wyglądać Skarpa bardzo fajnie zarasta, efekt osiągnięty
Cieszę się, że z kicią lepiej

Ania fajnie że zaglądasz i jesteś kolejną osobą która głosuje za bukszpanami
Nieśmiałe pierwsze kroki 22:58, 15 cze 2017

Do góry
Zachęcona odwiedzinami wrzucam dziesiejsze zdjęcia.
To rabata przed oknem okiennym. Wymiary 5 x 3 m. Strona zachodnia. Posadzone już hortensje "bobo" i iglaczek - świerk nana w rogu. Po prawej chciałabym posadzić jakieś trawy - tu myślałam moudrze, a z przodu może konwalnik, Hakonechloa (dzeeki Kasia) albo bordowe berberysy. To co rośnie teraz takie biedniutkie na samym przodzie to tymczasowa podarowana szałwia.

To jest chyba temat do ogarnięcia. Gorzej ze skarpą. Tu juz kompletnie nie mam pomysłu.

Jak widać typowy teren budowy.
Na skarpie jest jednak najlepsza ziemia. Dodatkowo - szczególnie za radą Toszki jesienią ją przekopałam i nawiozłam końskim obornikiem. Tuż przed murkiem zrobiony jest drenaż. Póki co woda jest w miare opanowana. pisze póki, poniewaz prawdą jest, że mieszkam tu blisko 3 lata i prawdziwa zlewnia była tylko raz. Największy problem stanowi woda podskórna tuż obok studni. Jest i muszę się z nią chyba pogodzić bo każda próba zdrenowania jej kończy się moim niepowodzeniem. Czytałam opis geologiczny mojej działki i takie rzeczy są tu normalnością. Obok studni jest więc gliniaste mokradło. plan na ten kawałek jest jest taki:
https://pl.pinterest.com/pin/770326711233654367/
Murek kończy się ogniskiem. Pomysł tez podpatrzony.

Murek będzie podniesiony o 2 - 3 kamienie, drugi pójdzie góra skarpy - tuż pod łąką. Czekam na świeżą dostawę kamienia tam też będzie drenaż. Murki będą się łączyć. Dodam, że jest tu patelnia. Skarpa jest od strony południowo - zachodniej.
Na tą skarpę chciałbym przesadzić mojego buczka rohana weeping. Proszę o jakiekolwiek sugestie, gdyż ja nie bardzo wiem, gdzie go posadzić. Obok studzienki rośnie klon palmowy garnet i nie chciałbym go już przesadzac a obie te roślinki są ciemne.

Eluś u mnie identycznie z ta gliną. Tak jak piszesz dwa wbicia i kończy się urodzaj. tuje sadziłam w rozstawie co 60 cm. W temacie tui mam depresję bo mi kozioł sarny zniszczył wczoraj jedną,ale za to najładniejszą.

Dziękuję Wam dziewczyny za odwiedzinki. Ogrodowisko nauczyło mnie już sporo cierpliwości.
Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa 13:32, 15 cze 2017

Do góry
Sylwia pięknie Ci wszystko wychodzi
Buksy wśród szałwii będą pięknie wyglądać Skarpa bardzo fajnie zarasta, efekt osiągnięty
Cieszę się, że z kicią lepiej
Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa 21:46, 14 cze 2017

Do góry

Skarpa ładnie zarasta i mam mniej pracy przy niej.Fotki dla wszystkich którzy mają małe i duże skarpy ku pokrzepieniu serc dacie radę!
Ogród Grodzi 21:34, 14 cze 2017

Do góry
Grodzia napisał(a)
Piwonie przy moim obecnym domu rodzinnym

Śliczne kolory
Ja nie piwoniowa, ale podziwiam to tu to tam .
Będę zaglądać, bo ciekawi mnie ta Twoja skarpa.
Małopolski ogródek 15:34, 14 cze 2017

Do góry
I to nie koniec wrażeń i wspomnień z maja 2016

"Prawa" skarpa powoli leczyła rany

...
Małopolski ogródek 14:29, 14 cze 2017

Do góry
benia9185 napisał(a)
Witam się również w "świeżym" wątku z reszta i u mnie podobna liczba na liczniku więc możemy sobie przybic żółwika Powiem Ci,ze u mnie taka sam glina jak u Ciebie i wszystko stoi jak zaczarowane.Nawieźliśmy tylko ziemi pod trawnik,ale ziemia niezbyt czysta,chyba z jakiejś łąki wydarta,bo w trawniku mam teraz właśnie taką łąkę ale nie przeszkadza mi to zbytnio,grunt ,ze zielono Czekam na dalszy rozwój sytuacji z niecierpliwością Podoba mi się mini skarpa i taras,z żoną również przybijam żółwika za trawy ,mam tez bzika co do nich i posiadam kilka różnych odmian,niestety jeszcze mało widoczne bo dużo świeżynek .

Witaj
Ta glina to takie dobrodziejstwo inwentarza... Nasz budowlaniec miał inną robotę niedaleko naszej działki i "ziemia na wyrównanie/osypanie terenu" okazała się po prostu glinianką z fundamentów tych drugich wykopów :/ Było minęło, teraz jakoś walczymy z tym naszym glinianym ugorem na skarpach (czy skutecznie - to myślę sama ocenisz, jak z biegiem chronologii dojdę z moimi zdjęciami do czerwca anno domini bieżącego ).
Małopolski ogródek 12:12, 14 cze 2017

Do góry
Witam się również w "świeżym" wątku z reszta i u mnie podobna liczba na liczniku więc możemy sobie przybic żółwika Powiem Ci,ze u mnie taka sam glina jak u Ciebie i wszystko stoi jak zaczarowane.Nawieźliśmy tylko ziemi pod trawnik,ale ziemia niezbyt czysta,chyba z jakiejś łąki wydarta,bo w trawniku mam teraz właśnie taką łąkę ale nie przeszkadza mi to zbytnio,grunt ,ze zielono Czekam na dalszy rozwój sytuacji z niecierpliwością Podoba mi się mini skarpa i taras,z żoną również przybijam żółwika za trawy ,mam tez bzika co do nich i posiadam kilka różnych odmian,niestety jeszcze mało widoczne bo dużo świeżynek .
Ogródek frontowy 09:33, 14 cze 2017

Do góry
jolka napisał(a)
Czerwcowy frontowy pięknie wygląda Ta kamienna mini-skarpa bardzo fajnie wyszła.
Artemis u mnie też już jest, czekam na pozostałe

Justynka, mam do Ciebie pytanie dot. winogron.
Zerknij do mnie proszę, jak znajdziesz chwilkę.

Jolu byłam u Ciebie, a odpowiedziałam na priv
Małopolski ogródek 08:58, 14 cze 2017

Do góry
Na szczęście to był tylko falstart zimy i mogliśmy się jeszcze długo cieszyć piękną jesienią Anno Domini 2015

Fantastyczną promocją uraczył nas jeden hipermarket na literę "A" - przecenił wszystkie rośliny w zewnętrznym ogródku o 50-75%:

Jeśli pamięć mnie nie zawodzi, to za tej największe (140cm) smaragdy zapłaciliśmy 13zł/szt!
(EDIT: myliła mnie, było 18zł/szt, ale to i tak bardzo tanio)

Rośliny szybko znalazły swoje nowe miejsca na (w) ziemi:

W przeciwieństwie do "Alternatywy 4", ten las choinek nie chyli się w powitalnym geście
Za rok-półtora pojawi się w tym miejscu ogrodzenie...

a w tym miejscu ogrodzenie już jest:

klon palmowy - na jesienną defiladę gotowy

i "prawa" skarpa w niepełnej krasie (w oddali - drewniana pergola już w swoim obecnym miejscu)

a tutaj, w oczekiwaniu na mroźne noce, "cukierki" (jak mówił Jaś) bądź "duchi" (jak wtórowała mu Hania)

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies