Dodam jeszcze z plag bruzdownicę pędówkę. Zaatakowała mi w tym roku kilka róż. Na szczęście zanim to zaistniało, czytałam o tym w gazecie ogrodowej. Potem znalazłam na gałązkach i jakby mnie olśniło, szybko sobie poradziłam z usunięciem paskudy. Tylko trzeba być czujnym. inne rośliny też potrafią kaprysić. Nie tylko róże. A jak są, to zachwycają kwiatem i zapachem. Ja mam i się z nich cieszę. Tylko u mnie później starują, niż w innych ogrodach.
Jolu, mam ten sam problem. U ciebie widzę położony w poprzek jeszcze kawałek ciężkiego czegoś. U nas 4 płyty kwadratowe też nie dały rady. Podniosło otwarty parasol do góry, gdy siedzieliśmy i piliśmy kawę
M postawił ciężką donicę z kwiatami, ale nie taką, jak masz, musowo u mnie stoi betonowa donica i robi za dekorację. Takie twoje są za lekkie
A może w donicę kamieni nakłaść i dopiero wkład z inną donicą w środek? Buziak.
Też bym chciała taras i ogród mieć kopiuj i wklej. I dom też. Dziś też bym miała w szarościach. Zazdroszczę
Przed chwilą popadało troszkę. Zaraz inne powietrze się zrobiło. Zdążyłam na początku deszczu posypać trawę nawozem o wydłużonym działaniu 100 dni. Kupiłam też dzisiaj i podsypałam nawozem tuje. Nawóz do iglaków dla roślin ukorzeniających się z mikoryzą. Mam nadzieję, ze im to pomoże. 5 tuj wykopałam suchych, reszta mimo zmiany koloru daje oznaki życia. Może ruszą po odchorowaniu. Gorączki nie były dla nich dobre. Za wcześnie
edit: W oddali słychać burzę. Może dotrze do nas?
Szałwia jest fajna. Długo kwitnie i powtarza kwitnienie. Lubię ją. Pelargonie ładnie się rozrosną na rabacie. Moja stipa na przykład wzięła się mocno dopiero na rabacie. Aż w szoku jestem.
Marzenko, dziękuję za opis rabaty hortensjowej. Podoba mi się pomysł połączenia z azaliami. Jeszcze ich nie mam. Masz je pomiędzy, czy w tyle lekko?
Cięłaś już buksy ?