Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

rzulieta 09:15, 12 cze 2015

Ja z moimi też czekam, raz za ciepło innym razem leje.
Mala_Mi 16:53, 12 cze 2015

Muszę robić cały czas po trochu, bo do zimy mi zejdzie z cięciem..
Cięłam jak już słoneczko zaszło, ale i tak przypaliło bukszpany. Z resztą czekam na ochłodzenie.
Iwk4 21:13, 12 cze 2015

Przed chwilą popadało troszkę. Zaraz inne powietrze się zrobiło. Zdążyłam na początku deszczu posypać trawę nawozem o wydłużonym działaniu 100 dni. Kupiłam też dzisiaj i podsypałam nawozem tuje. Nawóz do iglaków dla roślin ukorzeniających się z mikoryzą. Mam nadzieję, ze im to pomoże. 5 tuj wykopałam suchych, reszta mimo zmiany koloru daje oznaki życia. Może ruszą po odchorowaniu. Gorączki nie były dla nich dobre. Za wcześnie
edit: W oddali słychać burzę. Może dotrze do nas?
rzulieta 22:22, 12 cze 2015

U nas popadalo, ba, nawet burza była tylko deszczu z tej burzy mało. Z Młoda moją siedziałam pod wisienka i czekałam aż przejdzie. Hortki mi padną jak nic koło mojej pustyni.
ana_art 22:39, 12 cze 2015

Iwonko nie mam pewności, ale być może dostałaś caradonne bo widzę, że się chyba wysiała...
yolka 07:34, 13 cze 2015

Śliczny masz ogród, wię powrót z pracy do takiego miejsca jest jeszcze przyjemniejszy. Pozdrawiam, rzadko zaglądam, ale cierpię na totalny brak czasu
Madzenka 09:17, 13 cze 2015

Iwk4 napisał(a)
Czy ktoś już zaczął ciąć bukszpany?
Jest czerwiec, to niby można. Ale czy w takie upały?

Nie tnij w takie upały bo zrobią sie brązowe.

Cudowny preznet hortensjowy widziałam.
Co do nawadniania to wystraczy zalozyc zraszacze do trawnika, bo tylko trawnik wymaga codziennego podlewania. Zrobiłas teraz duzo rewolucji i dlatego musisz wszystko codziennie podlewac, za rok -dwa wystraczy dwa razy w tygodniu w najwieksze upały podlac. Ja praktycznie nie uzywam lini kroplujących (ale mam ciezka gliniasta gelby, ktora dobrze trzyma wode)
polinka 09:22, 13 cze 2015

Iwonko smagady uwielbiają wodę, może spróbuj lać codziennie duże ilości.

Ana i Nikita( posiadaczki pięknych smaragdów) o tym pisały.
Iwk4 12:07, 13 cze 2015

Dziś był ciąg dalszy pielenia. Po trochu, żeby w te upały nie dostać porażenia słonecznego. Wybrałam rabatę, na której w godzinach południowych jest cień. Po burzy było 33 stopnie w cieniu. Chyba gorzej, niż przed opadami.Jeszcze rano obiecałam sobie, ze na razie nie kupię niczego w szkółce.
O godzinie 12 nieśmiało zaproponowałam e-Mowi wyjazd.
Jadę do szkółki. Potrzebuję buka. Zobaczę, co dostanę.
edit: dostałam
Chciałam buka Dawyck Gold, był , ale zaatakowany przez mszyce, nie wzięłam. e-Mowi się podobał Wiąz holenderski 'Wredei' , ale coś mi mówiło, żeby go nie brać. Nie wiem dlaczego? Może dlatego, że nie był na mojej liście chciejstw? I tak mam mało miejsca, więc bez sensu kupować coś, czego się nie zna. Ma ktoś może zdanie o nim wyrobione?
Ostatecznie wzięłam magnolię Old Port, kiedyś polecaną przez Bogdzię i Łukasza. Buka nr Dawyck Purple (drugiego, bo jeden już mnie zachwyca w moim ogrodzie), 6 turzyc buchanana, 3 żurawki Berry Smoothie, e-M dorzucił jeszcze 4 red barony, mimo, że mam od Any. Wszystko dlatego, że nastąpiło nieporozumienie w szkółce, baron nie miał nazwy i stał przy carexach po dość niskiej cenie. Chciałam się upewnić, czy to on i automatycznie cena skoczyła o 100 procent
Chcieliśmy zrezygnować z barona, ale sprzedawca wynegocjował nam u szefostwa poprzednią, niższą cenę, jako zadośćuczynienie za pomyłkę w wycenie ze strony szkółki.
Rabata ognista zmieniła więc kształt.

Tutaj część posadzona.

E-M się upiera, aby w ostatni kawałek posadzić barona, ja chcę go tam posadzić, gdzie jest ustawiony, a tu dać coś żółtego:co byłoby lepsze ?
1. 3 kuleczki bukszpanowe
2. trzmielinę ciętą w dywan
3. tawułki o żółtym wybarwieniu
4. kuleczki żółte Miriam
5. żurawka Lime Marmalade nie da rady, bo za dużo tam słońca

Iwk4 23:25, 13 cze 2015

Buka pokażę jutro. Idę spać. Dobranoc.