Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lindsay80"

Mały ogród Kasi 12:22, 20 wrz 2015

Do góry
Kasia, a co jest jeszcze na wianku, to gałązki tui? spryskałaś je jakimś sprayem koloryzującym, czy to sztuczne elementy?
Małymi kroczkami do celu... 12:22, 20 wrz 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Piękne masz rozchodniki, moje białe i bordowe już przekwitają.

A jeśli chodzi o gracka to mój, ktory sadzony był 5.09 dziś wygląda tak:

A sadzone miesiąc wcześniej tak:

U mnie to chyba z powodu zbyt skąpego podlewania, bo zaraz po posadzeniu wyjechałam na 10 dni i dostawał tylko tyle co z nieba popadało.

No to faktycznie różnica....Ja też przyznaję się bez bicia, że podczas choroby i w sumie ostatniego ciepła nie podlewałam, do tego był silny wiatr, więc mogło go dodatkowo wysuszyć, tylko zastanawia mnie, czemu Wasze są takie zielone, a mój od początku taki żółtawy? jakby całkiem inna odmiana trawy...
Odcienie zieleni 12:20, 20 wrz 2015

Do góry
Efffa napisał(a)
Jezeli mowa o grabach, nie lepszy byłby frans fountain, niewiecie moze kto go ma u siebie?

Jedź ze mną do tej szkółki, to może sobie coś obczaisz, wczoraj Pan do mnie dzwonił, ale nie zauważyłam i spotkanie nie doszło do skutku, przenieśliśmy na nowy tydzień.

Jeśli ta odmiana wygląda tak, że korona ma jakby kształt płomienia to widziałam tam taki.
Tu ma być ogród :) 12:17, 20 wrz 2015

Do góry
Efffa napisał(a)

Tak, ale gdyby nie wy , nawet bym o tym oborniku nie pomyslała.

Widzisz masz dowód na to, że czas spędzony tu nie jest czasem straconym
Małymi kroczkami do celu... 12:15, 20 wrz 2015

Do góry
Piękne masz rozchodniki, moje białe i bordowe już przekwitają.

A jeśli chodzi o gracka to mój, ktory sadzony był 5.09 dziś wygląda tak:

A sadzone miesiąc wcześniej tak:

U mnie to chyba z powodu zbyt skąpego podlewania, bo zaraz po posadzeniu wyjechałam na 10 dni i dostawał tylko tyle co z nieba popadało.

Tu ma być ogród :) 12:05, 20 wrz 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Przecież Ty już się nawet do tego stosujesz!

A grabom co dodawałaś w korzenie, przecież obornik załatwiłaś i dodałaś do ziemi.

Zresztą wystarczy pamietać tylko to co nam potrzebne - o sadzeniu RH też kiedyś nie wiedziałaś, a już znasz właściwe zasady

Jak czytasz to zawsze coś tam w gowie zostanie, poza tym zawsze możesz pytać, tu masę ludzi chętnych do pomocy.

Tak, ale gdyby nie wy , nawet bym o tym oborniku nie pomyslała.
Tu ma być ogród :) 12:02, 20 wrz 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Dokładnie, doczytałam jeszcze, że nie lubią ich ślimaki, dlatego warto sadzić w towarzystwie roślin, które lubią być przez nie atakowane, np. hosty czy jeżówki.

U mnie bedzie minimalistycznie z grackami pod murem oporowym,ktory jest do wymiany i musimy zrobic nowy.to zachodnia strona domu wiec slonca bedzie mam nadzieje w sam raz.
Tu ma być ogród :) 12:02, 20 wrz 2015

Do góry
Efffa napisał(a)
bosze ja tego nigdy nie obczaję,- trutki, oborniki, nawozy,granulki, ale se was czytam , ale niewiem o czym

Przecież Ty już się nawet do tego stosujesz!

A grabom co dodawałaś w korzenie, przecież obornik załatwiłaś i dodałaś do ziemi.

Zresztą wystarczy pamietać tylko to co nam potrzebne - o sadzeniu RH też kiedyś nie wiedziałaś, a już znasz właściwe zasady

Jak czytasz to zawsze coś tam w gowie zostanie, poza tym zawsze możesz pytać, tu masę ludzi chętnych do pomocy.
Ogród wyrozumiały 11:58, 20 wrz 2015

Do góry
fajnie jest po przesadzeniu berberysów - myślę, że zmiana na plus!

A Ty jak się z tym teraz czujesz, już Ci się podoba?
Tu ma być ogród :) 11:24, 20 wrz 2015

Do góry
Ensata napisał(a)
Plus nie lubia kwasnej ziemi i słonca, które im przypala liście

Dokładnie, doczytałam jeszcze, że nie lubią ich ślimaki, dlatego warto sadzić w towarzystwie roślin, które lubią być przez nie atakowane, np. hosty czy jeżówki.
Tu ma być ogród :) 11:15, 20 wrz 2015

Do góry
frezja napisał(a)

czy suszonym też po wierzchu?? co o tym myślisz??

A suszony to masz na myśli ten w granulkach czy przekompostowany?

Generalnie najlepiej dać w korzenie.

Ja mam dostęp w każdej ilości, o każdej porze roku, więc nie muszę się ograniczać, ale gdybym miała kupować w granulkach to pewnie po ziemi bym nie sypała, choć tak jak pisze Gosia przy opadach to on się powoli rozpuszcza i wchłania w glebę.

Tu ma być ogród :) 11:10, 20 wrz 2015

Do góry
nawigatorka napisał(a)
A czy ten obornik sypie sie tez pod rosliny sadzone na jesien?

ja sypię niezależnie od pory sadzenia, ale mam na mysli przekompostowany, swieży to chyba za mocny by był.
Za to jeśli przygotowujesz teren, który chcesz obsadzić wiosną, czy trawnik wysiać na wiosnę to zasilenie go na jesieni świeżym obornikiem to jedna z najlepszych rzeczy jaką możesz zrobić.
Tu ma być ogród :) 11:05, 20 wrz 2015

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Ja tez mam w czarnej ziemi i na tylko malenkie listka.w Wojslawicach mam zamiar dokupic jej jeszcze i obie (tez te od Gosi) dostaną nową miejscowke to je dokarmie odpowiednio. I musze poszukac tego obornika w granulkach.

Listki małe, bo może dopiero się przyzwyczaja do nowych warunków.
A obornik w granulkach u nas w każdym markecie ogrodniczym jest.
Bardzo duży wybór widziałam w Auchan - krowi, koński, kurzy, gołębi - w różnej wielkości opakowaniach, do wyboru do koloru

Mały ogród Kasi 11:01, 20 wrz 2015

Do góry
Kasia, wianek jest cudny!
A z owoców pigwy po przymrozkach robi się pyszne nalewki
Tu ma być ogród :) 10:16, 20 wrz 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

A ja wsadzilam w zwykłą ziemie, ale zaobserwowałam na sadzonkach, że u Ciebie prawdziwa glina, u mnie czarna ziemia - zobaczymy jak one się zaklimatyzuja w nowych okolicznościach.

Mam trochę przekompostowanego obornika a i myślę, że na spodzie mojej pryzmy już jakiś kompost się zrobił to im po wierzchu najwyżej posype.

tak ja na wisonę posypałam na wierzchu obornikiem i w trakcie sezonu jak jest deszcz to sobie dozuje samo z siebie
Tu ma być ogród :) 09:57, 20 wrz 2015

Do góry
malkul napisał(a)
ensata nie ma co zazdroscić bo mnie sie wydaje że ładna jarzmianka to kwestia miejscówki jej zagwarantowanej. pamietam też że pszczółka pisała że one lbia sporo kompostu, ja do sadzenia doałam im w dziurę i kompost i obornik w granulkach

A ja wsadzilam w zwykłą ziemie, ale zaobserwowałam na sadzonkach, że u Ciebie prawdziwa glina, u mnie czarna ziemia - zobaczymy jak one się zaklimatyzuja w nowych okolicznościach.

Mam trochę przekompostowanego obornika a i myślę, że na spodzie mojej pryzmy już jakiś kompost się zrobił to im po wierzchu najwyżej posype.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:08, 19 wrz 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
oj grab po prostu katalogowy - śliczny i z obwódką wygląda super!

Napisz mi na prive za ile kupowałaś, bo też się rozglądam i chcę sobie zrobić rozeznanie cenowe.

W sprawie wiadomych Carexów możesz zajrzeć do LM, choć u nas one pojawiły się jeszcze w sierpniu.

Dzięki
Za graby płaciłam po 60zł
Do LM postaram się zajrzeć w tym tygodniu
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:01, 19 wrz 2015

Do góry

Napisz mi na prive za ile kupowałaś, bo też się rozglądam i chcę sobie zrobić rozeznanie cenowe.

W sprawie wiadomych Carexów możesz zajrzeć do LM, choć u nas one pojawiły się jeszcze w sierpniu.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:01, 19 wrz 2015

Do góry

Mały ogród Kasi 21:57, 19 wrz 2015

Do góry
fajnie wyszło, wysokość szczepienia drzew idealnie dobrana!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies