Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu ma być ogród :)

Tu ma być ogród :)

lindsay80 09:57, 20 wrz 2015

malkul napisał(a)
ensata nie ma co zazdroscić bo mnie sie wydaje że ładna jarzmianka to kwestia miejscówki jej zagwarantowanej. pamietam też że pszczółka pisała że one lbia sporo kompostu, ja do sadzenia doałam im w dziurę i kompost i obornik w granulkach

A ja wsadzilam w zwykłą ziemie, ale zaobserwowałam na sadzonkach, że u Ciebie prawdziwa glina, u mnie czarna ziemia - zobaczymy jak one się zaklimatyzuja w nowych okolicznościach.

Mam trochę przekompostowanego obornika a i myślę, że na spodzie mojej pryzmy już jakiś kompost się zrobił to im po wierzchu najwyżej posype.
malkul 10:16, 20 wrz 2015

lindsay80 napisał(a)

A ja wsadzilam w zwykłą ziemie, ale zaobserwowałam na sadzonkach, że u Ciebie prawdziwa glina, u mnie czarna ziemia - zobaczymy jak one się zaklimatyzuja w nowych okolicznościach.

Mam trochę przekompostowanego obornika a i myślę, że na spodzie mojej pryzmy już jakiś kompost się zrobił to im po wierzchu najwyżej posype.

tak ja na wisonę posypałam na wierzchu obornikiem i w trakcie sezonu jak jest deszcz to sobie dozuje samo z siebie
nawigatorka 10:37, 20 wrz 2015

Ja tez mam w czarnej ziemi i na tylko malenkie listka.w Wojslawicach mam zamiar dokupic jej jeszcze i obie (tez te od Gosi) dostaną nową miejscowke to je dokarmie odpowiednio. I musze poszukac tego obornika w granulkach.
nawigatorka 10:38, 20 wrz 2015

A czy ten obornik sypie sie tez pod rosliny sadzone na jesien?
frezja 10:39, 20 wrz 2015

malkul napisał(a)

tak ja na wisonę posypałam na wierzchu obornikiem i w trakcie sezonu jak jest deszcz to sobie dozuje samo z siebie

czy suszonym też po wierzchu?? co o tym myślisz??
lindsay80 11:05, 20 wrz 2015

nawigatorka napisał(a)
Ja tez mam w czarnej ziemi i na tylko malenkie listka.w Wojslawicach mam zamiar dokupic jej jeszcze i obie (tez te od Gosi) dostaną nową miejscowke to je dokarmie odpowiednio. I musze poszukac tego obornika w granulkach.

Listki małe, bo może dopiero się przyzwyczaja do nowych warunków.
A obornik w granulkach u nas w każdym markecie ogrodniczym jest.
Bardzo duży wybór widziałam w Auchan - krowi, koński, kurzy, gołębi - w różnej wielkości opakowaniach, do wyboru do koloru

Ensata 11:07, 20 wrz 2015

Plus nie lubia kwasnej ziemi i słonca, które im przypala liście
lindsay80 11:10, 20 wrz 2015

nawigatorka napisał(a)
A czy ten obornik sypie sie tez pod rosliny sadzone na jesien?

ja sypię niezależnie od pory sadzenia, ale mam na mysli przekompostowany, swieży to chyba za mocny by był.
Za to jeśli przygotowujesz teren, który chcesz obsadzić wiosną, czy trawnik wysiać na wiosnę to zasilenie go na jesieni świeżym obornikiem to jedna z najlepszych rzeczy jaką możesz zrobić.
lindsay80 11:15, 20 wrz 2015

frezja napisał(a)

czy suszonym też po wierzchu?? co o tym myślisz??

A suszony to masz na myśli ten w granulkach czy przekompostowany?

Generalnie najlepiej dać w korzenie.

Ja mam dostęp w każdej ilości, o każdej porze roku, więc nie muszę się ograniczać, ale gdybym miała kupować w granulkach to pewnie po ziemi bym nie sypała, choć tak jak pisze Gosia przy opadach to on się powoli rozpuszcza i wchłania w glebę.

Efffa 11:17, 20 wrz 2015

bosze ja tego nigdy nie obczaję,- trutki, oborniki, nawozy,granulki, ale se was czytam , ale niewiem o czym