Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród wyrozumiały

Ogród wyrozumiały

ren133 23:19, 19 wrz 2015

Olili napisał(a)
Ania , Edytka dziękuję Wam bardzo ! Nawet nie wiecie ile dla mnie- laika znaczą Wasze podpowiedzi

Byłam w ogródku przesadzałam te berberysy, i trochę przesuwałam tawuły ,żeby jakiś porządek się zrobił. Urobiłam się ,że aż mnie mdli . No i oczywiście berberysy jeszcze krzywo...dziś już ich nie poprawię ale może w poniedziałek.

Powiedzcie ,że trochę lepiej teraz

Jest zdecydowanie lepiej po przesadzeniu berberysów Pytałaś z czym je połączyć? Ja mam u siebie berberysy z hostami nierównomiernie rozstawione, ale u Ciebie fajnie wyglądają tak jak tworzą jedną plamę
Jeśli chodzi o przestrzeń między hortkami a tawułą to chyba dobrze dziewczyny radzą z rozplenicą ... można się pokusić jeszcze o ciemne lub białe rozchodniki między rozplenicą (będzie bajecznie). No i jeszcze mam plan B - hortki przesadzić bliżej tawuły a z tyłu dać jakieś wysokie miscanty typu gracki ...
Jeśli zaś chodzi o ten żwirek mozna zrobić łezkę od buka z berberysami do red barona i tam posadzić ... może kulki bukszpanowe/kosodrzewinę (coś zimozielonego i coś co będzie miało odbicie przy tym jasnym kamieniu)
Przydałyby się jakieś cebulowe tutaj ... ale to jak czasu i zdrowia starczy
Na razie to i tak dużo zrobiłaś ... wiem co to znaczy przesadzać rosliny ... jest dużo trudniej niż sadzić z doniczki ...
Będzie fajnie Wbrew temu co piszesz masz zmysł i wyobraźnię
Trzymam kciuki

PS Jutro prześlę Ci telefon do pani
ren133 23:21, 19 wrz 2015

A kompozycje z host możesz sobie zaplanować pod brzozami po lewo, tam gdzie żwirek jest
Olili 11:06, 20 wrz 2015

Dziękuję Reniu za poświęcony mi czas !
Wasze pomysły,propozycje są dla mnie nie do przecenienia,bo ja sama tego nie ogarniam. Coś wymyślę i po drodze gubię się....
Wcześniej bałam się traw ze względu na ich podział późniejszy,bo przecież nie dam rady,ale pomyślałam,że będzie mus zaangażować męża i tyle
Podoba mi się i plan B i pomysł rozplenice plus rozchodniki.

A ze żwirkiem to myślisz taką łezkę,która obejmowałaby buka z berberysami ,tę obecnie pustą ziemię i red barona, a brzozy nie.

Mam 20 sadzonek Ice Dance do wykorzystania.
Widzisz/widzicie je gdzieś tutaj ??

Berberysy z hostami super ,widziałam zdjęcie od Kapiasa (bagatelle i hosty)Chyba Ty pokazywałaś ?? U Ciebie mi umknęły,przejrzę sobie jeszcze.
U mnie zostanie chyba tak jak jest ta plama,ja nie umiem takich przeplatanek,przerastają mnie
Ensata 11:11, 20 wrz 2015

Wyglada i zapowiada się bdb. A Ice dance mozesz same, w kupie, ew z funkami tez dobrze
lindsay80 11:58, 20 wrz 2015

fajnie jest po przesadzeniu berberysów - myślę, że zmiana na plus!

A Ty jak się z tym teraz czujesz, już Ci się podoba?
Mala_Mi 12:26, 20 wrz 2015

Z mchem warto powalczyć.. jakiś środek z żelazem zastosować.. niby tak bardzo nie szkodzi, ale wizualnie szkodzi i rośliny gorzej rosną..

Fota od Zety z Roztoczańskich klimatów.. rozplenice i rozchodniki.. boskie zestwienie..

lindsay80 12:31, 20 wrz 2015

I jeszcze w sprawie takiego zestawienia (rozplenice i rozchodniki) zajrzyj do Ilonki na Łowiecką:

https://www.ogrodowisko.pl/watek/3929-na-lowieckiej?page=141
ren133 12:55, 20 wrz 2015

Olili napisał(a)
Dziękuję Reniu za poświęcony mi czas !
Wasze pomysły,propozycje są dla mnie nie do przecenienia,bo ja sama tego nie ogarniam. Coś wymyślę i po drodze gubię się....
Wcześniej bałam się traw ze względu na ich podział późniejszy,bo przecież nie dam rady,ale pomyślałam,że będzie mus zaangażować męża i tyle
Podoba mi się i plan B i pomysł rozplenice plus rozchodniki.

A ze żwirkiem to myślisz taką łezkę,która obejmowałaby buka z berberysami ,tę obecnie pustą ziemię i red barona, a brzozy nie.

Mam 20 sadzonek Ice Dance do wykorzystania.
Widzisz/widzicie je gdzieś tutaj ??

Berberysy z hostami super ,widziałam zdjęcie od Kapiasa (bagatelle i hosty)Chyba Ty pokazywałaś ?? U Ciebie mi umknęły,przejrzę sobie jeszcze.
U mnie zostanie chyba tak jak jest ta plama,ja nie umiem takich przeplatanek,przerastają mnie

Z tą łezką to chodziło mi o coś takiego:

Przepraszam za jakość ... nie jestem w tym rysowaniu komputerowym dobra
Między buksiki można dać ID, które masz, dorzucić może bordową żurawkę To jasnozielone to hosty ... red barona przydałoby się jeszcze więcej tak by dochodziły do tej brzozy po lewo Obok tej brzozy po lewo można dać ze dwa miscanty
Olili 15:36, 20 wrz 2015

O jeju dziewczyny ,dzięki !! Teraz Was czytam i analizuję

Ensata -

Ania - dzięki za info w sprawie mchu,rozchodniki z rozplenicą u Zety znam...tylko mi tak trudno do siebie te inspiracje przenosić, dostosowywać...niekiedy myślę,ze ja w sprawie ogrodu to niereformowalna jestem i nigdy się nie nauczę ,ale staram się - podglądam Was ciągle !

Edytka - zaraz pójdę ,dziękuję za linka

Reniu- no fajnie z tą łezką..a gdyby Red barona tam przesadzić z kosodrzewiną ,to by to było coś z tego?,Czy wtedy Red Baron zasłoni to co ewentualnie znajdzie się pod brzozami?
3 kulki buksów rosną mi w innym miejscu i mogę je stamtąd przesadzić tu ,tak jak narysowałaś. Można teraz przesadzać buksy?

Jeszcze kołatało mi się po głowie gdyby taką elipsą jakby otoczyć tylko te 4 brzozy.Tuje w korze ,brzozy w elipsie z kamieniem i dać tam berberysy i trawy,przód w korze...? Głupio?
Olili 15:43, 20 wrz 2015

Oooo taki kształt miałam na myśli by te brzozy wydzielić kamykiem.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/3929-na-lowieckiej?page=141