Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu ma być ogród :)

Tu ma być ogród :)

lindsay80 11:24, 20 wrz 2015

Ensata napisał(a)
Plus nie lubia kwasnej ziemi i słonca, które im przypala liście

Dokładnie, doczytałam jeszcze, że nie lubią ich ślimaki, dlatego warto sadzić w towarzystwie roślin, które lubią być przez nie atakowane, np. hosty czy jeżówki.
nawigatorka 12:01, 20 wrz 2015

Ja obornika tez mam w okolicy sporo-sasiad przyjerzdza i zrzuca z rozrzutnika.dlatego w temacie granulowanego sie nie orientowalam.ubieglej jesieni roze,rh,drzewa,hortki... dostaly wlasnie obornik przekompostowany.teraz bede rozkladala na wiosne.
Ten granulowany to dobre rozwiazanie dla pojedynczych malych roslin gdzie np rozkladanie obornika zwyklego byloby malo wygodne.poza tym tego nie widac
lindsay80 12:02, 20 wrz 2015

Efffa napisał(a)
bosze ja tego nigdy nie obczaję,- trutki, oborniki, nawozy,granulki, ale se was czytam , ale niewiem o czym

Przecież Ty już się nawet do tego stosujesz!

A grabom co dodawałaś w korzenie, przecież obornik załatwiłaś i dodałaś do ziemi.

Zresztą wystarczy pamietać tylko to co nam potrzebne - o sadzeniu RH też kiedyś nie wiedziałaś, a już znasz właściwe zasady

Jak czytasz to zawsze coś tam w gowie zostanie, poza tym zawsze możesz pytać, tu masę ludzi chętnych do pomocy.
nawigatorka 12:02, 20 wrz 2015

lindsay80 napisał(a)

Dokładnie, doczytałam jeszcze, że nie lubią ich ślimaki, dlatego warto sadzić w towarzystwie roślin, które lubią być przez nie atakowane, np. hosty czy jeżówki.

U mnie bedzie minimalistycznie z grackami pod murem oporowym,ktory jest do wymiany i musimy zrobic nowy.to zachodnia strona domu wiec slonca bedzie mam nadzieje w sam raz.
Efffa 12:05, 20 wrz 2015

lindsay80 napisał(a)

Przecież Ty już się nawet do tego stosujesz!

A grabom co dodawałaś w korzenie, przecież obornik załatwiłaś i dodałaś do ziemi.

Zresztą wystarczy pamietać tylko to co nam potrzebne - o sadzeniu RH też kiedyś nie wiedziałaś, a już znasz właściwe zasady

Jak czytasz to zawsze coś tam w gowie zostanie, poza tym zawsze możesz pytać, tu masę ludzi chętnych do pomocy.

Tak, ale gdyby nie wy , nawet bym o tym oborniku nie pomyslała.
lindsay80 12:17, 20 wrz 2015

Efffa napisał(a)

Tak, ale gdyby nie wy , nawet bym o tym oborniku nie pomyslała.

Widzisz masz dowód na to, że czas spędzony tu nie jest czasem straconym
frezja 12:24, 20 wrz 2015

lindsay80 napisał(a)

A suszony to masz na myśli ten w granulkach czy przekompostowany?

Generalnie najlepiej dać w korzenie.

Ja mam dostęp w każdej ilości, o każdej porze roku, więc nie muszę się ograniczać, ale gdybym miała kupować w granulkach to pewnie po ziemi bym nie sypała, choć tak jak pisze Gosia przy opadach to on się powoli rozpuszcza i wchłania w glebę.

granulowany miałam na myśli..
lindsay80 12:39, 20 wrz 2015

frezja napisał(a)

granulowany miałam na myśli..

Ty Ewa jeszcze jesteś na początku drogi, bo zaczęłaś przesadzanie - kolejnym roślinom dawaj tych granulków w korzenie.
Warto też korzystać z tego co mamy za darmo i robić gnojówki z pokrzyw, skrzypu (ale to już w kolejnym sezonie).
frezja 12:42, 20 wrz 2015

lindsay80 napisał(a)

Ty Ewa jeszcze jesteś na początku drogi, bo zaczęłaś przesadzanie - kolejnym roślinom dawaj tych granulków w korzenie.
Warto też korzystać z tego co mamy za darmo i robić gnojówki z pokrzyw, skrzypu (ale to już w kolejnym sezonie).

przy sadzeniu staram się im dawkować...zwłaszcza różom,a o przekompostowanym pomyślę..wszak mieszkam na wsi

aktualnie nastawiona z pokrzyw i może ja zużyję do kompostownika.
Dorotka 12:54, 20 wrz 2015

Edytko, pisałaś o jarzmiankach. Mam pytanie ponieważ nie znałam zupełnie tych ro slinek do dzisiaj: gdzie się je sadzi?? Jakie rosną i w jakich kompozycjach najlepiej je dawać????