Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Magnolia"

Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 10:56, 29 sty 2013

Do góry
do pomarańczy dorzucę jeszcze pomarańczową jeżówkę- jest ich kilka odcienie- np Tiki Torch, Tomato Soup ( juz bardziej ceglasta)- długo kwitna pieknie komponują się z trawami...

Acha- jeszcze trojeśc- Piet Outdolf ja stosuje, bardzo fajna.Pisza o niej że jest dośc wymagająca- ciekawe, moja Mama ją sobie wysiała i rośnie bardzo dobrze.Jest taka krzepka, ładna.

http://www.dobrepole.pl/Asclepias%20tuberosa%20%22Orange%20Shodes%22_-_troje%C5%9B%C4%87%20bulwiasta_npol_68.html

Kulik kojarzy mi się z dzieciństwem. najbardziej lubię sam gatunek, bez odmiany.

No i kroksomia:
http://www.dobrepole.pl/Crocosmia%20paniculata-Hybride%20%22Orangerot%22_-_krokosmia%20wiechowata_npol_1386.html
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 10:52, 29 sty 2013

Do góry
magnolia napisał(a)

A rabata- to już mamy zaplanowane plamy żurawek, Beatlesów, coś jeszcze niewysokiego-bodziszki, przywrotniki,rozchodnik okazały, trzmieliny, irgi niskie, nawet jałowce b. niskie - to plan pierwszy, a za nim plan drugi- łan trawy ozdobnej a w niej dużo jeżówek, może też werbena, naparstnice.
Można zrobić 2 pietra lub 3- wtedy jeszcze łan czegoś pośredniego, albo bez tego pośredniego, tylko w niskim piętrze rozrzucić jakieś kulki( bukszpany, cisy,berberysy czy lilak palibin) lub stożki niezbyt wysokie, albo kulki na pniu.

Żurawki, Beatlesy zostają, o bodziszkach myslałam na inne miejsce, z tyłu domu, ale mozna tez się zastanowic tu.
Trzmielina też mogłaby byc, irgi sie boje - nie wymarznie?
A jałowce nie łapią chorób? nie wiem dlaczego mam o nich taki zdanie.
Jeżówki w trawach - to jest to !

Jedno najważniejsze - jako że to rabata z przodu domu, chciałabym aby po zimie jak najszybciej wyglądała ładnie - a byliny nie wiem jak szybko odbijaja?

Chyba, że te porozrzucane kulki będą swoje robic...
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 10:41, 29 sty 2013

Do góry
ad 5- może wkopać na brzegu tego pisku ekobord albo obrzeże betonowe , na wierzch sypnąć żwirem ( to też przepuszczalna warstwa) i zrobi się z tego opaska, jak przy domu. I przed nią możesz sadzić ( tylko czy tam mokro nie jest- może drenaż zrobił swoje i jest ok?

A rabata- to już mamy zaplanowane plamy żurawek, Beatlesów, coś jeszcze niewysokiego-bodziszki, przywrotniki,rozchodnik okazały, trzmieliny, irgi niskie, nawet jałowce b. niskie - to plan pierwszy, a za nim plan drugi- łan trawy ozdobnej a w niej dużo jeżówek, może też werbena, naparstnice.
Można zrobić 2 pietra lub 3- wtedy jeszcze łan czegoś pośredniego, albo bez tego pośredniego, tylko w niskim piętrze rozrzucić jakieś kulki( bukszpany, cisy,berberysy czy lilak palibin) lub stożki niezbyt wysokie, albo kulki na pniu.
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 10:28, 29 sty 2013

Do góry
butterfly napisał(a)
P. Marek odp. że zapłata w marcu - nie namyslając sie długo kliknęłam na jarzmiankę - 20 szt. Alba

Bodziszek Max Frei.... ile ja bym go musiała wziąć....pewnie z 50 szt, strzelam w ciemno, nosz kurcze, że tez ten snieg misi lezec - zaraz bym pobiegła do ogrodu wyliczać
On rozrasta sie bardzo, w sensie, czy trzeba go gęsto sadzić?

Jeżówki podobają mi się z tymi natroszonymi łepkami 'Double Decker', 'Pink Double Delight', ale i 'Green Jewel' też jest cudna...

Musze jeszcze zdecydowac się na funkie - chciałabym dosadzić do tej rabaty z brzózkami - zawsze myślałam o 'Fire and Ice' ale u niego na zdjęciach nie wygląda tak fajnie...

już wiem, bo to nie ta funkia - ma źle podpisane zdjęcia
na tamtą rabatę pasują mi hosty z bielą

Bodziszek czerwony, sam gatunek sadzi się co 40 cm, rozrasta się szybo i ładnie i sieje sie wokół siebie, więc uzupełnia sobie sam 'dziury'. A czy odmiana Max Frei te ztak się sieje, musisz zapytać producenta. jeśli tak, to po sezonie możesz sobie uzupełnić wszelkie niedobory siewkami, albo podzielić kępy, bo super przyrastają.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 10:05, 29 sty 2013

Do góry
irena_milek napisał(a)

więc tak czytam liliowce z trawami....widziałam to u Danusi...
Carex testacea (2 osttnie zdjęcia Slawko, przy tych pomarańczowych fotelikach)
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1528-ogrod-nie-tylko-bukszpanowy-czesc-ii?page=1005
i to samo możesz wyszukać
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/336-chelsea-flower-show-2012-wybrane-show-garden-czesc-v/photos

Ula, dzięki, to zdjęcie to dla mnie pamiątka
Magnolia pięknie mi to wyrysowała, jak bym pokazała jak ja namlowałam, miałybyście niezły ubaw

dzięki za te linki, ostatnio własnie to ogladałam

Irenko....ja w nocy przemyślałam że te trawki carex testacea do Twojej rabaty mogą nie pasować....
u Ciebie ma być biało-niebiesko-fioletowo?
to lepsze byłyby trawki o jasnym kolorze a nie brązowiejące........a już nie wycofam tego postu więc piszę sprostowanie
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 23:03, 28 sty 2013

Do góry
ma, i to fajna odmianę- kolor jak u gatunki, ale pokrój bardziej zwarty- max Frei

Jeżówki tez straszzzznie lubię.

Pa, pa
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 22:54, 28 sty 2013

Do góry
no chyba trzeba iść spać jednak.

fajne rzeczy ma ten Marek z allegro, tylko nieopisane dobrze, trzeba szukać opisu odmiany, wysokości itp.
jarzmianki niedrogie, bodziszki super- ma biokovo, jestem nimi zachwycona, i tawułki też.
To napisz jutro co wymyśliłaś. Ja wpadnę ale jestem z chorym synem, więc nie będę od rana.
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 22:45, 28 sty 2013

Do góry
no to ja tez mówię fala jednak.
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 22:43, 28 sty 2013

Do góry
poszłam wziąć prysznic, wciełam kawał ciasta ( po co ja je piekłam?!) i załapałam.

Cały czas myslałam że linie czerwona wyznacza rabatę między sobą a siatką. A tu jest odwrotnie.
Nie, no to teraz łuk- zywopłot nie jest bez sensu, robi nawiązanie i....idę patrzeć na foty wstecz.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 22:37, 28 sty 2013

Do góry
Urszulla napisał(a)
Piękna fota...wszystkie jesteście cudowne
Dobrze że nie startowałaś w konkursie piękności.....albo na fotomodelkę....bo nie byłoby Ciebie tu z nami
Pozdrowionka ślę.....rabata do rozpracowania......wspaniałe plamki Magnolia narysowała i między tym stożki......miodzio!
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1528-ogrod-nie-tylko-bukszpanowy-czesc-ii?page=1005
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/336-chelsea-flower-show-2012-wybrane-show-garden-czesc-v/photos

Ula, dzięki, to zdjęcie to dla mnie pamiątka
Magnolia pięknie mi to wyrysowała, jak bym pokazała jak ja namlowałam, miałybyście niezły ubaw

dzięki za te linki, ostatnio własnie to ogladałam
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 22:29, 28 sty 2013

Do góry
magnolia napisał(a)

nie chce się przyczyniać do przemocy domowej.
Może ja czegoś nie 'łapię'- jak to miało być- taki żywopłot w trawniku?-po obu jego stronach trawa?

Oj widzę, że Magnolio nie łapiesz ... kurcze, jak ci to wytłumaczyc...

Cała rabata miała być falą, o szerokosci bodajże 2m.
I zaplanowałam tam sobie taki łuczek z bukszpanu, niski żywopłocik, taki do połowy łydki (zależy jakie kto ma łydki...)
I tak sobie rysowałam na kartce to mi sie spodobał ten łuczek, że bedzie się"przebijał" przez tę rabate

mam jeszcze taki rysunek - ta rabata jest ne górze rysunku - tak, żebys wiedziała jak się ona ma do położenia domu.
Tylko tu ten łuk inaczej wyrysowałam

Marzenia i plany vs. rzeczywistość 22:18, 28 sty 2013

Do góry
butterfly napisał(a)
Ale Magnolio - czy to bedzie łuk, czy prosta linia to ten kąt prosty jednak zostanie.... niestety...

Czyli co? poprzesadzać jakos te bukszpany?

M. mnie zabije.....

nie chce się przyczyniać do przemocy domowej.
Może ja czegoś nie 'łapię'- jak to miało być- taki żywopłot w trawniku?-po obu jego stronach trawa?

Czas na zmiany.... 22:10, 28 sty 2013

Do góry
Agatko, ty sie oddołuj, Oooo, widzisz, Magnolia juz do ciebie zagląda Zrób tak jak mówi!
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 22:07, 28 sty 2013

Do góry
ja też jakoś nie 'czuję' tego łuku.
Jej- głupio mi że tak piszę.

no i zbieg rabat- dużej i z funkiami w kąt ostry- mało wygodne
Czas na zmiany.... 22:00, 28 sty 2013

Do góry
wpadam na moment
bardzo ważne jest żebyś wzieła kartke i narysowała plan ogrodu- może mapa geodezyjna Ci w tym pomoże- zwykle jest w skali 1:500. Możesz ja powiększyć w xero do np 1:200, albo 1:250, będziesz miała gotowy zarys działki, z domem. Wrysuj podjazd, drzewa, co jest.

narysuj skąd wieje wiatr, gdzie są spadki.

Jak głęboko masz wodę- wybija jak się wbije łopatę?
Jak dużą jest działka?
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 21:52, 28 sty 2013

Do góry
magnolia napisał(a)
obie linie są fajne, az trudno wybrać.
Ta prosta to prostota, znów falista bardzo dynamiczna.
Może zrób głosowanie, bo ja tez nie wiem sama.

Tylko nie rozumiem - ta linia bukszpanów będzie taka linia w trawie?
A jak rabata połączy się z funkiami- powstanie kąt ostry?

Rabata będzie tu gdzie żywopłocik...o ile dobrze zrozumiałam.
Między kostką a linią...?
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 21:28, 28 sty 2013

Do góry
obie linie są fajne, az trudno wybrać.
Ta prosta to prostota, znów falista bardzo dynamiczna.
Może zrób głosowanie, bo ja tez nie wiem sama.

Tylko nie rozumiem - ta linia bukszpanów będzie taka linia w trawie?
A jak rabata połączy się z funkiami- powstanie kąt ostry?
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 21:11, 28 sty 2013

Do góry
Magnolia ! Dla Ciebie wszystko !!

http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=12320305

rabata ma być od czerwonej lini do kostki - to co jest tam wszystko znika - poza żywopłocikiem z bukszanu i tych funki.
Reszta out .

Ps. Dzięki, że tkwisz na posterunku

EDIT - nie wiem co robie źle, że link mi nie działa...
Zaraz cos pokombinuję...

EDIT 2 - szukaj na allegro tego pana - podstolecmarek
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 21:03, 28 sty 2013

Do góry
cześć kobietko

Podziel się namiarem na tego pana Marka- jakoś nie mogę go namierzyć.

Te linie rabaty- one maja wyznaczać rabatę, tzn to co przed nimi, te nasadzenia które są znikną?
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 18:59, 28 sty 2013

Do góry
Piękna fota...wszystkie jesteście cudowne
Dobrze że nie startowałaś w konkursie piękności.....albo na fotomodelkę....bo nie byłoby Ciebie tu z nami
Pozdrowionka ślę.....rabata do rozpracowania......wspaniałe plamki Magnolia narysowała i między tym stożki......miodzio!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies