Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

agniecha973 12:20, 18 mar 2013

U mnie Robertina wyszła, ale nie za gęsto, słaba zdolność kiełkowania
agniecha973 12:24, 18 mar 2013

Jarzmianka Venice bardzo mi się podoba, ma konkretny kolor http://affordablehomeandgardenstore.com/astrantia-venice

Magnolio, a ile róż zastąpić bylinami, 5-10?
magnolia 12:35, 18 mar 2013

piękna, pasuje

Ile róż zastąpić- zaraz, popatrzę na rysunek
magnolia 12:42, 18 mar 2013

chyba ze 6 szt jarzmianki
i coś z przodu można, co lekko wgryzie się w róże i będzie przed kalinami, szczególnie póki małe, a nawet pod magnolię(- choć pod nią to z czasem pewnie coś do cienia bardziej)
agniecha973 12:58, 18 mar 2013

Czyli minus 6 róż, a w te miejsca jarzmianki. Pozostałe rośliny na obrzeża, ale bez zabierania róż.
No właśnie, te kaliny i magnolia, to takie malusie na razie. I tak coś trzeba wokół nich posadzić zanim urosną.
Pszczelarnia 13:11, 18 mar 2013

magnolia napisał(a)
Ten bodziszek Summer Skies wg mnie je st za wysoki i ma kiepski pokrój- nie poduchowaty, tylko wzniesiony i boje się że z czasem będzie się pokładał.
Lepszy byłby geranium magnificum- ma ładny pokrój, tylko nie za długo kwitnie, ale obficie. Jak po kwitnieniu sie go zetnie to szybko pusci nowe liście i jest cudny z lisci, jesienią czerwonych i pomarańczowych
Trawa- może imperata , zielona, albo nawet Red Baron.
Albo możesz próbowac ze stipą, tylko nie pod magnolią, żeby w cieniu nie była
Albo z seslerią jesienną- tylko ta znam z opisów, ale wydaje mi się świetna- TomGroch ją robi.
Jarzmiankę jaką- ciemna może?
Ale kopry też świetne, tylko czy do tej róży nie za wysokie?- bywają czasem niższe odmiany kopru chyba.

można troszkę pomieszać- coś ażurowego pomiedzy- jak jarzmiankę czy mikołajek, ( tylko który się nie wywali- Hobbit, ale taki mały to na przód) i coś z przodu- czyli co którąś róże czymś zastąpić

Ja się wypowiem o seslerii jesiennej, bo mam dużo i długo.
To jest bardzo okazała trawa, sztywna w szerokiej koronie. Kolor przepiękny świeża groszkowa zieleń, jesienią taka słomkowa. Koło niej dobrze byłoby ustawić coś wzniesionego na baczność, takie patyki. Do rózy nie pasuje mi nijak, bo to szeroka trawa. Na poniższym zdjęciu są sadzonki od Tomka właśnie, bardzo młode. Po 2-3 latach to się robi taka masa.
agniecha973 13:12, 18 mar 2013

Magnolio, jak się tak naoglądam zdjęć róż u Ani DS na wątku i na blogu, to nachodzi mnie taka myśl, że to straszne marnowanie miejsca - 20 szt tej samej odmiany, a tyle innych odstawionych w kąt. Sama bym nigdy tego nie zrobiła. Nie gniewaj się na mnie za sposób rozumowania, wiem, że robimy dobrze, ale serce mi mówi, że chciałabym jeszcze taką i taką i taką...
Pszczelarnia 13:14, 18 mar 2013

Agnieszka, słuchaj innych.
Ja mam tak samo i jak cierpię!
magnolia 13:15, 18 mar 2013

ja hoduje seslerie hauflera- pokrój mają podobny.
Nie chce jej mieszać z różą, tylko jako wypełnienie rabaty
popcorn 13:16, 18 mar 2013

Aga zazdroszczę Ci że umiesz się zdecydować! Ja mam po jednym-dwa krzaczku, chyba z 9 odmian w życiu bym się nie zdecydowała choć taka masa pięknie wygląda, takich samych... ech...

ładniutka ta trawa, Pszczółko!!