Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 19:22, 19 kwi 2020

Do góry
grzebałam i grzebałam kiedy my ten placyk z basenem zaczęliśmy i wychodzi lipiec-sierpień 2015

i w końcu po kilku latach - placyk skończony w 100%

zeszło nam trochu

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 19:19, 19 kwi 2020

Do góry
Magleska napisał(a)
Ewa

zachwyt zostawiam taka ilość tulipanów wygląda niesamowicie
tylko nie wiem czemu ,ale nie lubię sadzić cebulek ….

na tej pierwszej fotce...super widać kształty rabat i trawnika -jest pięknie
trawniczek ideał ….może kiedyś ,jak już w końcu pokończę co zaplanowałam to postaram się o trawnik bardziej
brawo stworzyłaś przepiękny ogród ….i najbardziej spodobało mi się zdanie ,że już nie zwracasz uwagi tak bardzo na powtórzenia -sadzisz co chcesz
też tak robię
Buziaczki

Orzymuje zachwyty i się z nim cieszę. Miło jak komuś się podoba, nie tylko sobie samemu.
Cebulek nie lubię sadzić, bo najczęściej już jest zimno i łapki marzną. Mimo wszystko się poświęcimy i zaszalejmy jeszcze bardziej jesienią.

Korci mnie bardzo mocniej powycinać trawnik na rzecz nowych rabat-wysepek, podoba mi się taki efekt. Nawet eMek się wstępnie zgadza ale chcę wg jego koncepcji. Musimy dojść do wspólnego pomysłu, co nie będzie łatwe

Powtórzenia nasadzen na pewno spajają ogród jako jedna całość ale takie pojedyncze nowe nasadzenia moim zdaniem ożywiają go i sprawiają, że jest ciekawszy Już nie mige się doczekać mojej mini rabatki bylinowo-łąkowej między Doorenbosami na wjazdowej. Mam wobec niej mega oczekiwania

A tu kolorowe samosiejki na rzeczonej wjazdowej dla Ciebie

Życie w wiejskim ogrodzie 19:18, 19 kwi 2020

Do góry
deszczowymaj napisał(a)

Hej Przemo ..tulipany Ci zwiędły wiesz ?

a tak na serio bardzo ciekawa odmiana ..pierwszy raz takie widzę

ps.Pięknie u Ciebie

... muszę podlać

Na zdjęciu Fritillaria Uva Vulips, bardzo ciekawa odmiana drobnej szachownicy.

Ogród bez reguł 19:15, 19 kwi 2020

Do góry
Dziś było nieco chłodniej niż wczoraj, wiał dosyć zimny wiatr, ale i tak było cudnie . Ponieważ przeważnie działałam w tunelu, gdzie temperatura oscylowała w granicach 30C, to z przyjemnością wychodziłam na zewnątrz, żeby się ochłodzić . Szykowałam grządki pod pomidory, bo może się okazać, że już czas na nie . Przy takich temperaturach zakładam, że na majówkę będzie można sadzić w tunelu

Poza tym, podlałam ogród, bo prognozy długoterminowe nie przewidują opadów deszczu przez co najmniej 2 - 3 tyg. Oby się myliły...

Osiedlowy ogródek 19:13, 19 kwi 2020

Do góry
Rabata pod modrzewiem, przed miskantami i hortensjami, żeby wiosną nie było łyso?

Kiepsko widać ale po lewej stronie od pnia są trzy porzeczki szczepione na pniu, jak ligustr się zazieleni to będzie taka zielona ściana

Kopczyki/odchody na trawniku 19:12, 19 kwi 2020

Do góry
TomaszZ napisał(a)

Raczej u mnie to nie wchodzi w grę. Kopczyki mają kilka centymetrów średnicy i pod stopą są mocno wyczuwalne nierówności (nie tylko w miejscu samego kopczyka, ale tak jakby ktoś ładną sieć tuneli wydrążył) Czy u Ciebie to wygląda podobnie? Mam trawnik z rolki, który z daleka wygląda dobrze, ale jak się jednak przyjrzeć już bliżej, to widać niedoskonałości niestety nikt tak naprawdę nie wie co to może być pomysłów jest wiele: turkuć, pszczoły, mrówki, dżdżownice. Dodam, że mam siatkę jakieś 10cm pod trawą, więc kreciki i norniczki raczej odpadają

Rabata przed domem -raczkująca w ogrodzie 19:11, 19 kwi 2020

Do góry

Przypalone i polakierowane czekają na kwiatuszki. Co wsadzić do takich donic ? Macie jakieś pomysły?
Wymiary donic 50×50 I 30×75
Życie w wiejskim ogrodzie 19:11, 19 kwi 2020

Do góry
Gardener27 napisał(a)

Jest trochę pracy z daliami bo to rośliny egzotyczne ale warto je mieć w ogrodzie. Ja w tym roku z racji dużej ilości tych roślin muszę opracować nowy sposób palikowani. Ostatnio oglądałem fajny program z farmy dalii, koniecznie muszę wykorzystać ich patent.

Ewo a te znasz ? W następnym roku chcę posadzić do donic, będą fajnie wyglądały.

Ale ładnie moje ulubione szachownice zestawiłeś
Życie w wiejskim ogrodzie 19:10, 19 kwi 2020

Do góry
nicol21 napisał(a)
Oj znów zachwyt i zazdrość donicowa mnie ogarnęła. Podziwiam siłę i zapał do donic- a wyglądają fenomenalnie. No i konsekwencja w stylistyce też Ci na plus idzie!

Exotic emperor u mnie już przekwitły... szybko wszystko w tym roku idzie w górę!
Piękne są, nawet jak przekwitają.
Klony...ahhh jak ich nie kochać, niektórych to nawet przez wszystkie 4 pory roku [Sango Kaku].

Wszystko pięknie już masz przygotowane, oj bardzo chciałabym mieć tak wypielęgnowany ogródek i ogród! Może kiedyś....

a dalie - no cudnie będzie! Brawo za opis i staranność!
Czy one Ci się namnażają też czy tylko te same egzemplarze co sadziłeś na następny rok masz?

Karpy dalii rozrastają się z upływem lat, u mnie w dobrej ziemi rosną a do tego są podlewane regularnie, lepiej nie mogły trafić. Wiele zależy też od odmiany, jedne szybciej przyrastają inne zaś wolniej.

Exotików u mnie już bardzo mało, gryzonie zrobiły sobie z nich przysmak. W ubiegłym roku ciężko było je dostać a i cena odstraszała, być może na jesień uda się je gdzieś dostać.

Donice uwielbiam, experymentuję z nasadzeniami, latem będę miał dużo krzewów ozdobnych i oczywiście roślin sezonowych w nich.

Powoli zaczynają kwitnąć tulipany, przedstawiam Cartouche.

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 19:07, 19 kwi 2020

Do góry
New Dawn się pnie, ma piękne błyszczące listki

Na różance jeszcz pusto, po przymrozkach wiele róż dopiero startuje

I tył różanki

Zszywkowy ogród marzeń :) 19:06, 19 kwi 2020

Do góry
Kłącza jeszcze się budzą

Kokoryczka również i nawet ostatni krokus się załapał

Życie w wiejskim ogrodzie 19:03, 19 kwi 2020

Do góry
Gardener27 napisał(a)

Hej Przemo ..tulipany Ci zwiędły wiesz ?

a tak na serio bardzo ciekawa odmiana ..pierwszy raz takie widzę

ps.Pięknie u Ciebie
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 19:00, 19 kwi 2020

Do góry
Wiązowe listeczki

Doorenbosy takie

I takie

Ogród bez reguł 18:58, 19 kwi 2020

Do góry
Kasya napisał(a)
Fantastyczna i magnolia i księżyc

deszczowymaj napisał(a)

A to dlatemu bo moja posadzona całkiem niedawno ..i to panna z gołym korzeniem była ...hmmm

A to cierpliwie poczekaj Za rok o tej porze...

Gosiek33 napisał(a)
Nie masz litości...
Ojoj, to mam już nie wklejać zdjęć...?
Ale chociaż jedno, co...?

dla Gosiek
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 18:56, 19 kwi 2020

Do góry
Bloodgood

Śliwy Pissardi

Wiśnia Kiku że swoimi kwietnymi baletnicami

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 18:55, 19 kwi 2020

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Agatko, nowa ławka przepiękna, ale zdjęcia z Twojego ogrodu są cudne, bardzo mi się podobają Twoje zestawienia drzew i krzewów

Aga dziękuję, tak lubię drzewostany w każdej postaci, przy moim ogrodzie
tworzę dalsze widoki aż po horyzont...tak to widziałam i kontynuuję

a kiedyś było tu zapuszczone pustkowie...
Wzgórze chaosu 18:54, 19 kwi 2020

Do góry
Iwonka napisał(a)
Magnolie mają teraz swój czas, nie ma deszczu więc długo będą cieszyć oczy

Prymulki posadzone przy trzech brzozach, tam gdzie najczęściej przesiaduję Dziękuję Będę je miała na oku Mam nadzieję, że dadzą radę w tej mojej brylastej ziemi.

Pierwiosnki to u mnie podstawa wiosny dają radę w glinie, na pewno u Ciebie będą cieszyły.
Życie w wiejskim ogrodzie 18:54, 19 kwi 2020

Do góry
Ewa777 napisał(a)
A mi tak podobają się u Ciebie te szafirki w donicach, że obsadzę nimi donice z hortensjami. Teraz mam w nich tak pusto.

Bardzo dobry pomysł ale nie wiem czy szafirki przetrwają w tych donicach bez wykopywania, nigdy nie sprawdzałem.

Polecam gorąco hiacynty, tych nie trzeba wykopywać i latami mogą rosnąć z innymi roślinami.

W ocynku rośnie hosta a wraz z nią niebieskie hiacynty od 5 lat.

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 18:52, 19 kwi 2020

Do góry
Buksy złapały ćmę, dziś zauważyłam te brzydale i od razu dostały po łbie Lepinoxem l, zeszło 10 l.

Mój ogrodowy pamiętnik 18:52, 19 kwi 2020

Do góry
Róże posadzone do donic na razie żyją.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies