Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Nawozy, nawożenie - czyli co dobrego jedzą nasze roślinki 10:00, 01 mar 2017

Do góry
Najważniejsze jest jak aplikujesz nawóz, czy granulki mieszasz z glebą i podlewasz aby się rozpuścił i dotarł do korzeni czy nie. Bo jeśli masz szmatę, to nawóz za chiny ludowe nie dojdzie do korzeni i zwietrzeje oraz wyparuje w kosmos.

Jeśli nie masz szmaty pod korą, to posyp garstkę pod każdą tuję wokół korzeni w obrębie korony, nie przy samym pniu. Nie syp kopców pod pieniek, bo zmarnujesz nawóz.

Co się zaś tyczy nawozu dolistego działa szybciej, od razu roślina pobiera, ale czy lepsze są efekty od jednego czy od drugiego, to takich badań nie robiono.

Napisz co i jak masz ze szmatą to wtedy powiem co masz robić,a najlepiej pokaż zdjęcie tych tui.
Trawnik, ogród, a pies i kot 09:52, 01 mar 2017

Do góry
Żadne. Trzeba obserwować suczkę, gdy widzisz gdzie sikała, obficie polej wodą aby rozcieńczyć mocz. Wtedy nie wypali trawy, ale w tych miejscach będzie bardzo bujnie rosła i trawnik będzie w łaty.

Najlepiej wyprowadzać na spacer a ogród mieć ładny.
Turzyca po zimie 09:48, 01 mar 2017

Do góry
skakankaa napisał(a)

Wygląda jak wpna zdjęciu. Zmarzła? Zabrakło jej podlewania? Wyczytałam gdzieś, że zimą podlewać w okresach kiedy nie ma mrozów, więc podlałam dopiero jakiś czas temu. Gdzie popełniłam błąd? Czy ona się "wskrzesi", czy mam ją przyciąć ?
Pozdrawiam i z góry dziękuję za podpowiedzi doświadczonych ogrodników .

Tak, wygląda, że zmarzła, powinna zimować w gruncie w zacisznym miejscu, nawet zakopana z doniczkami.

Gdzie jest błąd? Ano turzyce są wrażliwe na większe mrozy jakie są w naszym kraju, Holandia to co innego i tam zimują. Tutaj, poza tym, że była nie ochroniona bo w skrzyneczkach, narażona na wysuszający wiatr, to jeszcze miała sucho. Więc katastrofa na 100%.
Stroiki i wianki różne nie tylko świąteczne 23:33, 28 lut 2017

Do góry
No to płot fajny
Cel: podrasować własny ogród! 23:30, 28 lut 2017

Do góry
A co będzie w pieńkach tui? Odsłonił się płot i gorzej to wygląda, chociaż tuje przycięte bardzo ładnie, ale widok jest smutny.
Mini Kubusiowo 23:06, 28 lut 2017

Do góry
kaisog1 napisał(a)
Szefowo... ponieważ wiesz z czym przyjedzie mi się zmierzyć ogrodowo to mam prośbę... dużąąąąą Znasz te ogrody angielskie niemal jak własną kieszeń.... podpowiedz, którymi mogłabym się zainspirować przy robieniu tego naszego ogródka w Wawie? Styl formalny jest mi obcy.... tu trzeba przemyśleć i wiedzieć co i jak...
Sugerowałaś by zachować jeden kolor w ogrodzie.... biel, ale ja bym chciała wyjść do ogrodu i móc ściąć kwiaty do wazonu Czy da się w ten styl wpleść jednak moje ukochane pastele? Róże, niebieskości, fiolety?
I najważniejsze dla mnie teraz.... czy przy tym stylu jest jakaś lista drzew, które są temu stylowi przypisane? Pytam bo chciałabym w tym roku nasadzić drzewa w miejscach "malo twarzowych"

Wg mnie pasują piękne donice na nogach (wazy), doskonałe dopracowane nawierzchnie, kuliste drzewa formowane (wiśnie moje chociażby), różaneczniki, bukszpany koniecznie, wielkie kule w kluczowych miejscach a nie naćkane dużo małych. Róże na murach (płocie) zakrywające płaszczem kwiatów wszystko. Pod nimi byliny typu jarzmianki, orliki, niskie trawy, astilbe burgundowe.
Mini Kubusiowo 22:46, 28 lut 2017

Do góry
kaisog1 napisał(a)
Danuś koza to był mój pomysł. Tam nigdy nie było ani kominka ani kozy. Musieliśmy poprawiać komin i przewody kominowe żeby można ją było zainstalować. Obudowę robiłam sama

Matko, Gosiak mus ciem wynająć do kominka
Stroiki i wianki różne nie tylko świąteczne 22:44, 28 lut 2017

Do góry
Fajne drzwi. I wianek też, ale drzwi fajniejsze
Równanie terenu pod trawnik - nierówny trawnik 22:43, 28 lut 2017

Do góry
Poproszę o zdjęcia. Inaczej się nie da. Trzeba byłoby artykuł napisać na wszelkie możliwe kombincje.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 22:41, 28 lut 2017

Do góry
Za mało miejsca, rośliny za małe są w tym kącie, a większych nie ma jak posadzić. Sytuacja bez wyjścia W dodatku rynienki, rurki, podpórki rynienek, druty siatki

Trzeba zrobić instalację odprowadzającą deszcz z rynien, założyć kosze spustowe i wywalić wszystko co zbędne, czyli metalowo-plastikowy arsenał.

Pokaż z daleka to miejsce bo nic nie widać co tam jest
Nawożenie, zasilanie trawnika 22:34, 28 lut 2017

Do góry
1. Nie stosuję na trawnik nawozów przedsiewnie, chyba że kompost przesiany
2. W już istniejącym trawniku stosuję na start saletrę wapniową, nie siarczan. Siarczan amonowy do obniżenia pH się stosuje, ja nie mam takiej potrzeby.
A dla podwyższenia pH sypiesz późną jesienią lub wczesną wiosną dolomit lub kredę nawozową. Trawnik jeszcze nie rośnie lub już nie rośnie.
3.Nie sypiesz wiosną saletry wapniowej czy amonowej dla pobudzenia, tylko dla dostarczenia w początkowej fazie więcej azotu. Trawnik pobudza się sam na podstawie wysokiej temperatury.
4.Zasadową ziemię obniżasz pH siarczanem amonu a nawet saletrą amonową.
Linia kroplująca podziemna pod trawnikiem 22:30, 28 lut 2017

Do góry
Tylko się montuje na wąskich paskach, gdy nie ma możliwości dobrać zraszaczy wynurzalnych.

To co chcesz robić jest skomplikowane, musi być linia z treflanem, musi być dość płytk,o a to wyklucza późniejsze zabiegi na trawniku, czyli nakłuwanie, wertykulację itd. Czyli kicha

No bo jak zakopiesz głębiej, to nie podleje płytko ukorzenionego trawnika i woda wsiąknie i się zmarnuje po prostu
.
Z psem na spacery po lesie, a ogród dla ludzi.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:45, 28 lut 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/13-co-robimy-w-ogrodzie-w-marcu

super artykuł Danusiu,obejdzie się bez zbędnych pytań jak dla mnie bomba dziekuję
Cis - Taxus 19:38, 28 lut 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Tło do nasadzeń powiadasz, ale w takim razie z przodu te nasadzenia między żywopłotem a krawężnikiem?? Tutaj bardziej bukszpan się nadaje albo trzmielina.

Gdzie mają być nasadzenia??? No ja nic z tego nie rozumiem

Każdy wie o co pyta, ale pytania to tak zadajecie że czarna magia.(

Przepraszam,to co dla mnie oczywiste to czarna magia dla innych
Danusiu proszę spójrz na zdjęcia jak na czystą kartkę na której jest tylko budynek,rośliny zostaną usunięte i w ich miejsce ma powstać obwódka z cisa.Coś takiego:

Proszę wybaczyć moje mazgaje,ale komputer to dla mnie prawdziwa czarna magia
Moje pytanie to w jakiej odległości od krawężnika posadzić cis?jakiej odmiany aby był wąski i nie przytłaczał?a może bukszpan sprawdzi się tu lepiej?
Katalpa - Catalpa 15:01, 28 lut 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Radykalnie na żółto

Danusiu, teraz już można ciąć katalpe czy jeszcze czekać?
Grab - Carpinus 09:31, 28 lut 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Nie, za wcześnie, ziemia zlewna, mokra, zimna, nie ogrzana, błoto i masakra. Będziesz miała czas w kwietniu.

Ale wyjaśnij pojęcie "kilka sadzonek" - sadzonki są ukorzenione? Czy sama będziesz robić sadzonki i sadzić?

Danusiu dziekuje za radę. W ubiegłym roku kupiłam 50cm sadzonki ale okazało się że za gęsto je posadziłam (co 30 cm) i 40 szt chcę przesadzić
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:36, 28 lut 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)

U nas i wieje i sypie, znaczy sypało, dziś jest biało. Ale nie najgorzej jeśli chodzi o temperaturę

Kreseczka dobrze, dostała moc zabawek, sama nie wie czy bawić się z kotkiem, czy ze świnką, czy może z piłeczką

Zaczyna aportować i kiwać się z Witkiem. Jako piłka nożna służy gumowa, różowa świnka

Super wieści
Wiosna odpala, teraz juz tylko czekam na twoje porzadki, to dla nas wszystkich sygnal, rytual coroczny
Grab - Carpinus 07:49, 28 lut 2017

Do góry
doradora napisał(a)
planuje przesadzić kilka sadzonek grabu. czy mogę to już zrobić?

Nie, za wcześnie, ziemia zlewna, mokra, zimna, nie ogrzana, błoto i masakra. Będziesz miała czas w kwietniu.

Ale wyjaśnij pojęcie "kilka sadzonek" - sadzonki są ukorzenione? Czy sama będziesz robić sadzonki i sadzić?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 07:45, 28 lut 2017

Do góry
Kalendarz Ogrodnika - co robimy teraz w ogrodzie? 07:45, 28 lut 2017

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies