Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodowe kreacje 21:15, 14 kwi 2020

Do góry
Te kamienie, które widac na zdjęciu, nie leżą tam bez powodu robię odkłady poziome z tawułek japońskich

Ogrodowe kreacje 21:13, 14 kwi 2020

Do góry
Wklejam trochę zdjęć aktualnych Ten sezon, tak jak i obecna sytuacja związana z koronawirusem nie zapowiadają się dobrze.....
Susza straszna..... już powiem szczerze nie mam siły podlewać, stoję codziennie i leje.....
No i te przymrozki co chwilę......

Koniec narzekania !!! Przechodzę do miłych dla oczu fotek ogrodu

Kiedyś będzie tu ogród 21:11, 14 kwi 2020

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
Jak udało Ci się tego gila tak ładnie ufocić
Zoom...

Mam nadzieję, że to nowy lokator budki- robił przegląd...

Wani napisał(a)
Ależ mi się podoba to przenikanie zimy z wiosną Co to jest to kwitnące na żółto?
Aniu to dereń jadalny. Piękne drzewko o każdej porze roku i do tego z pożytkiem dla bzyczków i z przyjemnością dla nas na zimowe wieczory (ach, ta dereniówka... )

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:10, 14 kwi 2020

Do góry
W podwórku też dają czadu

Hortensjowo 21:06, 14 kwi 2020

Do góry
A może tak?
zielone - to miskanty
czarne - to hortensje silver dolar

trzmieliny i hortensja ogrodowa do wyrzucenia lub do zaprzyjaźnionego ogrodu

Edit: zapomniałam, że rośnie tam kilka ciemierników a one bardziej zasadowe. I chyba się pogryzą z hotkami, buuuu.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:05, 14 kwi 2020

Do góry

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 20:58, 14 kwi 2020

Do góry
W łące też kwitną

Hortensjowo 20:52, 14 kwi 2020

Do góry
antracyt napisał(a)
Z tego co rozumiem, to chciałabyś przysłonić ten budynek za magnolią?

Ten budynek ma mi kiedyś przesłonić magnolia podobno Elisabeth.

Tutaj chodzi o ażurową zasłonkę przed osobami, które siedzą u sąsiadów prawie vis a vis naszego siedziska na tarasie.
Gdybym stanęła o metr w lewo, to widzę co sąsiad robi a on widzi co ja robię na tarasie.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 20:46, 14 kwi 2020

Do góry

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 20:46, 14 kwi 2020

Do góry
Przegląd narcyzów( jeszcze nie wszystkich)

Ptasi gaj 20:33, 14 kwi 2020

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Trochę fotek wczoraj zrobiłam przy ciepłej ale bardzo wietrznej pogodzie. Front przeszedł i znów dzisiaj ładnie.
Zacznę od skalniaka

Moje buki tak wyglądają nie ma mowy o zrzuceniu liści

Bardzo ładne ujęcia skalniaka, u mnie też buk nie zrzucił jeszcze liści chociaż zaczyna już śmiecić.
Na ostatniej fotce widać jak dużo masz do koszenia trawy, ale też widać jak ładnie rośnie Twój prywatny lasek.
Pod bosymi stopami 20:29, 14 kwi 2020

Do góry
Wani napisał(a)

Pestka!!! Moje serce skacze z radości
Kominek jest, schody też. Pomalutku własnymi siłami robimy górę, jeszcze trochę i dojdziemy do podłóg więc w sumie najgorsza robota za nami.
Zaraz biegnę do Ogrodu do odnowy popatrzeć, dzięki

No dobra,skoro czekacie to wstawiam zdjęcia ze stanu obecnego. Graby wsadzone, brzozy muszę poczekać jeszcze chwilę bo na rabacie brakuje ziemi...Tak więc trzeba dowieźć, przekopać jeszcze raz (aaaaaaaa) i dopiero sadzić. Nie wiem czy widać linię węża na zdjęciu ale wstępnie sobie kombinowałam obszar do obsadzenia prosem rózgowatym. To znaczy ta część między drzewami do cisów, reszta węża rzucona przypadkiem przez rabatę. Między grabami, lekko z tyły miskanty ML. Ile ich tam trzeba wsadzić?

Widok z tarasu :

Przed cisami chciałabym coś wsadzić jak najszybciej. Klon, magnolia gwiaździsta, dereń ?

Aniu, jak patrzę na tą rabatę (piękne egzemplarze Doorenbosów) jakoś od razu rzuca mi się w oczy rabata Doorenbosowa jednego z ogrodów Danusi, o ten:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/3351-brzoza-doorenbos-betula-utilis-doorenbos?page=10
Zamiast wrzosów, które moim zdaniem są trudne do utrzymania można by jakieś niższe byliny/trawki wsadzić.
Świetne to zwężenie trawnika i wąskie przejście. Chciałabym coś takiego u siebie i właśnie rozmawiamy z eMkiem, żeby kiedyś pokroić trawnik i wyczarować magiczne przejście w ogrodzie

Cisy masz bajeczne, gęściutkie, ładnie przycięte, tfu, tfu. Niech zdrowo rosną
Sezon 2017 u Hanusi 20:22, 14 kwi 2020

Do góry
Kasiu, wolę dalie niż krzewy, Przy nich przez całe lato nie ma roboty. Wkopiesz i już tylko czekasz na kwiatki. I chwastów nie widać. Jesienią po przeschnięciu pakuję do kartonów, i całą zimę w piwnicy, Teraz jest z nimi trochę zachodu, chyba zrobię dla nich samodzielną rabatę, Wtedy to już będzie prawie bez problemowo.

Sezon 2017 u Hanusi 20:21, 14 kwi 2020

Do góry
Kasiu, wolę dalie niż krzewy, Przy nich przez całe lato nie ma roboty. Wkopiesz i już tylko czekasz na kwiatki. I chwastów nie widać. Jesienią po przeschnięciu pakuję do kartonów, i całą zimę w piwnicy, Teraz jest z nimi trochę zachodu, chyba zrobię dla nich samodzielną rabatę, Wtedy to już będzie prawie bez problemowo.

Przerabianie ogródka pod swój gust 20:12, 14 kwi 2020

Do góry
Muscarii to w sumie biale mialy byc i byly.Tylko juz przekwitaja i troche rozowieja
Wlasnie mowia w wiadomosciach, ze nasz okreg ma najwiecej zachorowan na korone w calych Niemczech.

A Eddie chyba powoli wychodzi z kryzysu dojrzewania intensywny trening w ostatnich 3 miesiacach sie oplacil. Obudzil sie insynkt lowiecki i hormony. Ale mamy juz to pod kontrola Zaczelismy bikejöring i tropienie. Super sprawa- pies wymeczony a i dla nas super zabawa. Szczegolnie dzieciom podoba sie chowanie przed psem.Juz potrafi nas na odleglosc kilometra znalezc,i to w lesie, gdzie jest tyle zapachow dzikiej zwierzyny.Niesamowite, ze na skrzyzowaniach, zawsze skreca w tym samym miejscu, w ktorym osoba chowajaca sie skrecala. Idzie jak po niewidzialnym sznurku.

Moja bajka 20:11, 14 kwi 2020

Do góry
BASIA8 napisał(a)
lubię zdjęcie oczka z tej perspektywy. Wygląda wtedy jakbym prawie mogła po nim wiosłować

Piękne widoki

Dzięki Basiu.
Hortensjowo 19:56, 14 kwi 2020

Do góry
Helen napisał(a)
Myślałam o czymś takim - tylko czy usunąć trzmieliny i hortensję czy tylko hortensję czy macie inny pomysł?

Narysowałam małe drzewko - takie do 5m oraz trzy miskanty. Bedzie ok? Pamiętajcie o judaszowcu - rośnie około 1 metra od początku tej rabatki.

Głębokość rabaty - około 1 m - zależy od przycięcia cisa oraz szerokość około 3 m.

Drzewo do 5m nie będzie raczej super wąskie... Albo drzewko albo miskanty wg mnie
Problemy z tujami 19:50, 14 kwi 2020

Do góry
Karol99 napisał(a)

Po wykopaniu pokaz system korzeniowy, może był tez zbyt mały i zostały wykopane byle jak.

Załączam zdjęcie korzenia tej tuji, która na zdjęciu była w najgorszym stanie.
Ta, która była na pierwszym i ostatnim zdjęciu pamiętam, że miała trzy razy większy system korzeniowy.

A co oznaczają te białe łuski? Że tuja usycha, czy to jakaś choroba, efekt przemarznięcia czy jeszcze coś innego? One znajdują się również na tych całych zielonych tujach...

Część naszych tuji na wiosnę (m.in. ta na ostatnim i pierwszym zdjęciu) zimą była cała brunatna a teraz tylko trochę zzieleniała. Czy już powinnam się nastawić, że raczej nic z niej nie będzie, czy jeszcze jest jakaś szansa?

Robiąc zdjęcia systemu korzeniowego, zauważyliśmy, że gałązki od spodniej części nie są brunatne a mają całkiem ładny zielony kolor.

Co to może oznaczać???

Tuje posadzone są na bardzo wyeksponowanym na słońce miejscu. Czy to może mieć coś wspólnego z ich zachowaniem? Czy mogą być jednak jedynie (?) sparzone przez słońce i jeszcze nie jest postawiony na nich krzyżyk?
Hortensjowo 19:44, 14 kwi 2020

Do góry
Myślałam o czymś takim - tylko czy usunąć trzmieliny i hortensję czy tylko hortensję czy macie inny pomysł?

Narysowałam małe drzewko - takie do 5m oraz trzy miskanty. Bedzie ok? Pamiętajcie o judaszowcu - rośnie około 1 metra od początku tej rabatki.

Głębokość rabaty - około 1 m - zależy od przycięcia cisa oraz szerokość około 3 m.
Nowoczesny ogród ze skarpami 19:43, 14 kwi 2020

Do góry
Coś na tej zasadzie...

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies