Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Hortensjowo

Hortensjowo

Anda 22:01, 13 kwi 2020

Usunąć trzmieliny i hortkę Jest tam półcień? Ile tam jest miejsca?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Helen 22:06, 13 kwi 2020

Ewa, słońce od rana do godz. około 14.00. Od cisów do trawnika około 1-1,2 m, szerokość około 3 m. Dokładnie muszę zmierzyć jutro.
W nóżkach dużo ciemierników, 2 kule buksowe, 1 zawilec japoński, trochę turzyc, iryski i inne drobiazgi.
Anda 22:23, 13 kwi 2020

Te trzmieliny fajnie rozjaśniają to miejsce... Przydałoby sie coś jasnego przy tych cisach. Są takie małe pierisy o paskowanych liściach, White Rim , może takiego?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Helen 22:48, 13 kwi 2020

Trzmieliny rozjaśniają, ale kształt muszę im nadać inny. Teraz coś mnie drażni przy nich. Ale boję, że jak zacznę ciąć, to je wytnę w całości. Pierisy raczej za niskie mi się wydają. Bardziej myślałam o drzewku małym ażurowym, jutro zrobię zdjęcia dokładniejsze i rozrysuję co chcę zostawić a co powinno wylecieć.
Anda 08:13, 14 kwi 2020

Ten pieris dorasta tak do ok. 80 cm lub 1m.
Helen 19:15, 14 kwi 2020

Anda napisał(a)
Ten pieris dorasta tak do ok. 80 cm lub 1m.

Ewa, wydaje mi się, że ten pieris da opdobny efekt jaki teraz dają trzmieliny, więc chyba szkoda mi wydawać kasę. Myślałam o innym efekcie, zaraz spróbuję to narysować.
Helen 19:18, 14 kwi 2020

Jak schodzę z tarasu na trawnik po prawej stronie mam taki widok. Ten patyk, to posadzony w ubiegłym roku judaszowiec.
Helen 19:21, 14 kwi 2020

Taki widok mam gdy siedzimy na tarasie - na wprost:

z szerszej perspektywy

Helen 19:26, 14 kwi 2020

A tu chciałam pokazać co widać w głębi jak się stoi na tarasie. W narożniku przed żywopłotem cisowym rośnie magnolia (być może Elisabeth lub pomylona Honey Tulip). Hortensje i miskanty dopiero odbijają i tam też są potrzebne tetrisy. Ale to później.
Helen 19:44, 14 kwi 2020

Myślałam o czymś takim - tylko czy usunąć trzmieliny i hortensję czy tylko hortensję czy macie inny pomysł?

Narysowałam małe drzewko - takie do 5m oraz trzy miskanty. Bedzie ok? Pamiętajcie o judaszowcu - rośnie około 1 metra od początku tej rabatki.

Głębokość rabaty - około 1 m - zależy od przycięcia cisa oraz szerokość około 3 m.