Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Hortensjowo

Hortensjowo

antracyt 19:46, 14 kwi 2020

A jakie chcesz dać tutaj miskanty? Trzy mogą Ci się nie zmieścić.
Anda 19:56, 14 kwi 2020

Helen napisał(a)
Myślałam o czymś takim - tylko czy usunąć trzmieliny i hortensję czy tylko hortensję czy macie inny pomysł?

Narysowałam małe drzewko - takie do 5m oraz trzy miskanty. Bedzie ok? Pamiętajcie o judaszowcu - rośnie około 1 metra od początku tej rabatki.

Głębokość rabaty - około 1 m - zależy od przycięcia cisa oraz szerokość około 3 m.

Drzewo do 5m nie będzie raczej super wąskie... Albo drzewko albo miskanty wg mnie
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Helen 20:01, 14 kwi 2020

antracyt napisał(a)
A jakie chcesz dać tutaj miskanty? Trzy mogą Ci się nie zmieścić.

Muszę robić tego co mam - albo ML albo Kleine Fontane.
Tylko chciałbym żeby wiosną nie było łyso.
Helen 20:06, 14 kwi 2020

Anda napisał(a)

Drzewo do 5m nie będzie raczej super wąskie... Albo drzewko albo miskanty wg mnie

Ażurowe drzewko lub duży krzew byłby dodatkową zasłoną gdy siedzimy na tarasie. Z kolei miskanty dodałyby lekkości przy dużych cisach. Tak mi się wydaje. I nie wiem co lepsze.

A jakie małe drzewko, Ewa, byś tam widziała? Może bardziej kolumnowe? I trochę niższe trawki takie do 70 - 80 cm?

A może hortensję na pniu?
Anda 20:17, 14 kwi 2020

Helen napisał(a)

Ażurowe drzewko lub duży krzew byłby dodatkową zasłoną gdy siedzimy na tarasie. Z kolei miskanty dodałyby lekkości przy dużych cisach. Tak mi się wydaje. I nie wiem co lepsze.

A jakie małe drzewko, Ewa, byś tam widziała? Może bardziej kolumnowe? I trochę niższe trawki takie do 70 - 80 cm?

A może hortensję na pniu?

Wg mnie tam jest za wąsko na drzewko. W pobliżu masz już judaszka. To chyba będzie za dużo drzew w tym miejscu.
Może zamiast drzewka Filipendula albo Cimicifuga? Albo Thalictrum? Jakaś większa bylina?

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Helen 20:26, 14 kwi 2020

Te brałam pod uwagę do części cienistych - chociaż znałam polskie nazwy: Cimicifuga (świecznica) albo Thalictrum (rutewka). Tylko jak one wyglądają zimą i wczesną wiosną?
A większa bylina to co? A może klon palmowy jakiś jasnozielony lub może magnolia mała, kwitnąca na biało. Wiem, to bardziej drzewko.
Lub może dereń jakiś, np. cherokee chief lub inny biały. Lub jaśminowiec?
antracyt 20:38, 14 kwi 2020

Świecznice oraz rutewki zimą i wczesną wiosną nie wyglądają - nie ma ich
antracyt 20:44, 14 kwi 2020

Z tego co rozumiem, to chciałabyś przysłonić ten budynek za magnolią?
Helen 20:47, 14 kwi 2020

antracyt napisał(a)
Świecznice oraz rutewki zimą i wczesną wiosną nie wyglądają - nie ma ich

To kiepsko. Tego chyba nie chcę.
antracyt 20:51, 14 kwi 2020

A może w ramach drzewka dasz jakieś owocowe wąskokolumnowe?