Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 17:53, 26 lut 2017

Do góry
kami napisał(a)
Posadzone mam 3 wiśnie umbry na jesieni 2016, zaraz później przyszła zima więc pobojowisko pozostało po starych nasadzeniach.
Na zdjęciu widoczna jest też ,,cienka,, wiśnia umbra pozostała po tych co mi uschły ale ona jest do przesadzenia.
Podjazd ma szerokość 3m.
Na lewo widać część ogrodzenia stanowiącego kojec dla psa.
Na lewo przy kojcu jest kilka drzewek owocowych, co właśnie przez nie mogę się do wiśni umbra przyzwyczaić bo kwitnąć i przebarwiać będą się w tym samym czasie. Po za tym przyszły rozmiar wiśni mnie przeraża
Wiśnie mają 1,70m ale posadzone są na wzniesieniu więc można im 1,80m do poziomu 0 podjazdu podwyższyć. Od siebie posadzone są w odległości 3,80m.
W jesiennym założeniu chciałam obsadzić wiśnię całkowicie wypełnioną kostką z bukszpanu 1m/1m.
W wiosennym założeniu pomyślałam o ambrowcu kolumnowym a może ja za bardzo kombinuje

Za bardzo kombinujesz i za bardzo cie przeraża, wiśnia Umbraculifera to nie dąb. To karłowe drzewo doskonałe na to miejsce. Tylko mam obiekcje co do jakości i wyglądu tego drzewa, ja tu go w ogóle nie widzę. Gdzie ma koronę, gdzie ma prosty pieniek? Są jakieś kije powbijane, ale gdzie drzewa takie jakie powinny być? Nie widzę.

Raczej trzeba jakoś wysłonić brzydki kojec i psie odchody, a nie martwić się i przerażać z powodu drzewa. To dobrze że wyroś nie i zasłoni cokolwiek.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 17:50, 26 lut 2017

Do góry
Adzia napisał(a)

niestety działka jest nierówna, zwęża się bardzo w stronę domu sąsiada , ale nie szło się dogadać by tą linią płotów wyrównać z jego murem .

Posadź drzewa o koronach nad płotem, zasłonię brzydkie budowle za płotem.

Tulipanowca, śliwę wiśniową lub inne dowolne. Nie gatunek się liczy a pokrój drzewa. Musi mieć pieniek i wysoko koronę.

Cis - Taxus 17:41, 26 lut 2017

Do góry
Od strony maty jest cieplej i nie przebarwiły się na skutek mroźnego wiatru. Zmiana koloru może być związana ze spadkiem temperatury zimą. Na wiosnę wróci do normy.
Dereń biały - Cornus alba 11:38, 26 lut 2017

Do góry
malgol napisał(a)

Myślisz Danusiu ,że mogą się nie wybudzić u mnie z zimowego snu? Gałązek mają dużo i sa wysokie

Nic im nie grozi, chyba że kupiłaś przemrożone, o to chodzi. O wybudzenie mi nie chodzi.
System automatycznego nawadniania 11:36, 26 lut 2017

Do góry
To jest elektrozawór z regulacją przepływu, tego się nie używa przy normalnym systemie. Używa się przy podlewaniu doniczek, gdy musisz zmniejszyć przepływ. Np. przy podlewaniu skrzynek z pelargoniami

Pytanie kolejne:

Z cewki bierzesz po jednym kablu (nieważne który) i łączysz je jako wspólny i podpinasz do sterownika pod wejście "COM".

Pozostałe przewody idą w kolejności pod numery od 1 do 7. Po sprawdzeniu możesz sobie poprzepinać kable, żeby sekcje w ogrodzie odpalały się po kolei a nie chaotycznie. Czyli np. sekcje trawnika (duże zraszacze, potem małe) a n końcu linie kroplujące.

Ładnie zmontowałeś.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:30, 26 lut 2017

Do góry
Żółte też lubię
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:02, 26 lut 2017

Do góry
kami napisał(a)
Czy zamiast 3 wiśni umbry szczepionej na 1,70/1,80cm, posadzonej 1,5m od krawędzi podjazdu lepiej będzie wyglądał ambrowiec kolumnowy?
Trzy ambrowce kolumnowe posadzone byłyby w kwadracie z obwódki bukszpanowej.
Czy sadzenie ambrowca kolumnowego przy podjeździe to dobry pomysł?

Pokaż to miejsce, bo tak to pasuje jedno i drugie
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:38, 26 lut 2017

Do góry
Napia napisał(a)
Bukiet tulipanowy cudny,a Kreska urocza i bystra Tylko pogoda za oknem byle jaka.

Dziękuję, teraz już zmiana - wszędzie mam białe tulipany Zwykłe, ale jakże urocze. Uwielbiam zmiany.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:37, 26 lut 2017

Do góry
kaisog1 napisał(a)
Szefowo... ponieważ wiesz z czym przyjedzie mi się zmierzyć ogrodowo to mam prośbę... dużąąąąą Znasz te ogrody angielskie niemal jak własną kieszeń.... podpowiedz, którymi mogłabym się zainspirować przy robieniu tego naszego ogródka w Wawie? Styl formalny jest mi obcy.... tu trzeba przemyśleć i wiedzieć co i jak...
Sugerowałaś by zachować jeden kolor w ogrodzie.... biel, ale ja bym chciała wyjść do ogrodu i móc ściąć kwiaty do wazonu Czy da się w ten styl wpleść jednak moje ukochane pastele? Róże, niebieskości, fiolety?
I najważniejsze dla mnie teraz.... czy przy tym stylu jest jakaś lista drzew, które są temu stylowi przypisane? Pytam bo chciałabym w tym roku nasadzić drzewa w miejscach "malo twarzowych"

Wg mnie pasują piękne donice na nogach (wazy), doskonałe dopracowane nawierzchnie, kuliste drzewa formowane (wiśnie moje chociażby), różaneczniki, bukszpany koniecznie, wielkie kule w kluczowych miejscach a nie naćkane dużo małych. Róże na murach (płocie) zakrywające płaszczem kwiatów wszystko. Pod nimi byliny typu jarzmianki, orliki, niskie trawy, astilbe burgundowe.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:36, 26 lut 2017

Do góry
Milka napisał(a)
Danusiu, czy u was też tak wieje??? Jak Kreseczka???

U nas i wieje i sypie, znaczy sypało, dziś jest biało. Ale nie najgorzej jeśli chodzi o temperaturę

Kreseczka dobrze, dostała moc zabawek, sama nie wie czy bawić się z kotkiem, czy ze świnką, czy może z piłeczką

Zaczyna aportować i kiwać się z Witkiem. Jako piłka nożna służy gumowa, różowa świnka
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 02:05, 26 lut 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Układ na dole wygląda dobrze, ale lepiej to pokazywać na rzucie z góry a nie na zdjęciu. Zdjęcie nie daje pełnego obrazu jak jest naprawdę.

Układ na przemian tej obwódki na zdjęciu pierwszym nie wygląda dobrze i tak nie powinno być, bo wprowadza chaos.

Dziękuję Pani za opinię
Załączam amatorski rzut z góry tego, co wcześniej zaprezentowałem na zdjęciach. Uwzględniłem uwagi i już naprzemiennie nie będzie Tak to wygląda - na chwilę obecną w tym miejscu jest jedynie klomb z różami, zaznaczony czerwonym okręgiem. Reszta to trawnik. Taki układ rabat daje ścieżkę z trawy idącą od dołu, gdzie jest furtka (lewy, dolny róg). Przyglądając się temu stwierdzam że to co zaproponowałem to dość mało biorąc pod uwagę metraż rabat. Będzie chyba pusto. No i nadal nie mam planu na rabatę pod domem (szary prostokąt - ściana domu). Może jakieś trawy i iglaki, co by zimą nudno nie było?
Pora na sadzenie i przesadzanie bylin i krzewów 22:15, 25 lut 2017

Do góry
Jeśli ziemia rozmarznięta to można przesadzać drzewa.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/358-jak-przesadzic-drzewo

Usuwanie siewek drzew i starych karp - przygotowanie działki 22:14, 25 lut 2017

Do góry
Mozna też wynająć firmę, która nacina i usuwa. Ja bym podkopała i usunęła karpy.

Tego nie stosowałam, bo uważam, że takie coś usuwa się od razu.
Callistemon cytrynowy - kuflik 12:28, 24 lut 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Czy to czasem nie jest Photinia?

Moim zdaniem ewidentnie kuflik. Młode liście maja taki czerwonawy kolor. Głogownik ma szersze liście.

SebastianOgrodnik
Callistemon cytrynowy - kuflik 12:20, 24 lut 2017

Do góry
Agnes napisał(a)
A tak na obecną chwilę wygląda jeden z moich kuflików.
Po przycięciu przekwitłych kwiatostanów wypuścił nowe przyrosty.

Czy to czasem nie jest Photinia?
Pieris japoński - Pieris japonica 12:19, 24 lut 2017

Do góry
Kwiaty raczej nie wyglądają na zmrożone. Liście być może opadną. Potem weź nożyce szpalerowe i opitol w kulę.
Klon przycinanie 12:16, 24 lut 2017

Do góry
Klon będzie mocno puszczał silne gałęzie. Co mam radzić. Tnij w tę kulę, ale czy ona będzie kulą? niekoniecznie.

Tnij w marcu. Na początku, nie gorączkuj się.
Jak mocno? tak jak potrzeba żeby wyszła kula. Niekoniecznie nad oczkiem, bo może wyjść koczkodan zamiast kuli Czarno to widzę.
Usuwanie siewek drzew i starych karp - przygotowanie działki 12:14, 24 lut 2017

Do góry
Może ziemia się zapaść, gdy karpa spróchnieje. Zalęgną się szkodniki/grzyby martwego drewna. Nie będzie można tam nic posadzić przez co najmniej 20 lat. Będzie brzydko.

To tyle mi się nasuwa.
Szklarnia w ogrodzie 12:08, 24 lut 2017

Do góry
Ta szklarnia jest świetna, nigdy takiej nie widziałam na żywo.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:13, 24 lut 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Taki bukiet nabyłam

Cudowne Danusiu, moje ulubione, kiedyś dostałam takie od męża i niesamowicie długo się trzymały w wazonie czego i Tobie życzę... wspaniale mieć troszkę wiosny w domu gdy za oknem jeszcze buro...
i dlaczego tak wieje!??!!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies