Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Magnolia"

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:38, 22 sty 2013

Do góry
Tym razem ona mnie poddusiła.

Leć dziewczynko- juz masz ferie?
Roztoczańskie klimaty 11:36, 22 sty 2013

Do góry
magnolia napisał(a)
wtawię zdjecie Tom Stuarta Smita bo widac tu efekty o których piszemy- futro z traw, w nich kule 'sypnię te' i kule ciete na 'siedząco'- widać że one one odstają od ziemi , że sa bardziej poduchami:

Miłe dla oka .
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:26, 22 sty 2013

Do góry
Ja akurat lubie trzcinniki, a poza tym ten trzcinnik nie wygląda za bardzo jak trzcinnik.
Jak wejdziesz na strony angielskie, holenderskie to tam jest go dużo.

Pomyśl, sobie na spokojnie
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:20, 22 sty 2013

Do góry
teraz doczytałam że masz już tego szarobródka.
To tez może być
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:16, 22 sty 2013

Do góry
Trzcinnik krótkowałosy pojawia się pod róznymi nazwami. To ten:

http://trawki.pl/?252,stipa-brachytricha&PHPSESSID=bbbaa738a4619e6f13c2f0b077bcbc6c
Ogród niby nowoczesny ale... 11:14, 22 sty 2013

Do góry
te tuje sa sadzone dość rzadko- co 2 metry? Może można je zagęścić- niech zrobią taki żywopłot z kul stykających się ze sobą, nawet tłoczących się, wychodzących ciut na boki.

A pod modrzewiami i przed rozplenica hameln, lub hakonechloa. Fajnie by było żeby trawa była pasem , może podwójnym.Potem dywan niski aż do samego podjazdu z niskiego bardzo jałowca- np Prince of Wales. A w jałowcu jeszcze ich troszkę, 'sypniętych' kępkami- wtedy byłoby takie naturalistyczne przejście od traw w dywan.
Można tam jeszcze sypnąć (- tak ze 250 szt) tulipany Tarda, albo Czosnki ostrowskiego

Jałowiec- ciemnozielony- Prince of Wales,jasny- Golden Carpet, albo niebieskawy o takiej leciuteńko wzniesionej formie-Blue Chip.
Zamiast jałowca może być tez dywan z żurawki- bordowej, ale tu musiałabyś dokładnie dowiedzieć się o odmiany znoszące duże słońce ( ja zwykle unikam żurawek na słońce)
I trzecia rzecz jako dywan- irga 'Major'- bardzo fajna.
Cała rabata wysypana żwirem do irgi i jałowca szczególnie.
Ze żwierem ciekawie wyglądaja takie niskie, płożące rośliny nawet jak sie ich nie dosadzi na całą rabatę, zostawi się trochę tego tła= żwiru po brzegach.

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:10, 22 sty 2013

Do góry
wiesz, nie znam tego szarobródka.
jak go oglądam to ten trzcinnik i proso bardziej do mnie przemawiają.
Trzcinnik bo ma duże , jasne wiechy, a proso bo daje takie fajne chmury kwaiatostanów. szczególnie odmiany które wcześnie się przebarwiają- np Rehbarun
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 10:51, 22 sty 2013

Do góry
tak, wisienka w dobrym miejscu.

Jak jest cień tam to sama nie wiem- coś co by było widoczne, nie za niskie, ale tez samoobsługowe, żeby tam nie było roboty.
Może jakieś spore hosty.
Piękny byłby trzcinnik krótkowłosy, ale nie chcę Cie naciągać- on lubi cień i jest dośc wysoki, ale wolno rosnie. Proso rózgowate, ale tez chyba nie masz go.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 10:38, 22 sty 2013

Do góry
magnolia napisał(a)
chociaż tam w głębi pewnie jest cieniście i będzie bardziej jak urośnie wiśnia, tak?

Tak, masz rację. Brzoza już daje sporo cienia.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 10:35, 22 sty 2013

Do góry
chociaż tam w głębi pewnie jest cieniście i będzie bardziej jak urośnie wiśnia, tak?
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 10:33, 22 sty 2013

Do góry
super, naprawdę- bardzo.
Z tyłu pod sumakiem nasadź jakąś wysoką/średnią trawę która masz- może miskant chiński, proso rózgowate, molinia arundinacea- spora plamna która załatwi Ci pielenie tam i da tło dla rabaty z przodu
Roztoczańskie klimaty 10:26, 22 sty 2013

Do góry
magnolia napisał(a)

ładne by jeszcze były carex Frosted curls, albo carex bronze form, ale nie wiadomo jak z ich zimowaniem, no i drogie są. Wiosną będzie wiadomo jak z nimi, bo u wielu rosną

carex Frosted curls mam sporo, kupiłam u kobietki która mieszka odemnie ze 3km powiedziala, że u niej zimowały bez problemu. Skoro u niej przezimowały w donicach przykryte włókniną na placu to tymbardziej u mnie w gruncie... przynajmniej taką mam nadzieję

Ja miałam Amazon mist, niby prawie to samo co Frosted c i wymarzły. U siostry Frosted przezyły. W tym roku tez mam Frosted Curls, może wytrzymają

Ja też mam frosted curls na innej rabacie ....no zobacze czy przeżyją zimę
Roztoczańskie klimaty 10:25, 22 sty 2013

Do góry
magnolia napisał(a)
wtawię zdjecie Tom Stuarta Smita bo widac tu efekty o których piszemy- futro z traw, w nich kule 'sypnię te' i kule ciete na 'siedząco'- widać że one one odstają od ziemi , że sa bardziej poduchami:

Jeszssssssss tak to nigdy nie będę mieć ....no ale cuuuudooooo teraz już dokładnie wiem o co chodziło ci z tym sypnięciem......bardzo fajna realizacja .....myślisz że z berberysami też będzie tak fajnie ....no to już zapisałam i realizacja w toku..
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 10:23, 22 sty 2013

Do góry
czyli tak w poprzek podzielić tę rabatę, nie wzdłuż linii?
Ogród niby nowoczesny ale... 10:21, 22 sty 2013

Do góry
narazie wejdę na poprzednie strony, popatrzeć co masz i co lubisz
Roztoczańskie klimaty 10:20, 22 sty 2013

Do góry
ana_art napisał(a)

ładne by jeszcze były carex Frosted curls, albo carex bronze form, ale nie wiadomo jak z ich zimowaniem, no i drogie są. Wiosną będzie wiadomo jak z nimi, bo u wielu rosną

carex Frosted curls mam sporo, kupiłam u kobietki która mieszka odemnie ze 3km powiedziala, że u niej zimowały bez problemu. Skoro u niej przezimowały w donicach przykryte włókniną na placu to tymbardziej u mnie w gruncie... przynajmniej taką mam nadzieję

Ja miałam Amazon mist, niby prawie to samo co Frosted c i wymarzły. U siostry Frosted przezyły. W tym roku tez mam Frosted Curls, może wytrzymają
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 10:18, 22 sty 2013

Do góry
U Ciebie te montany chyba lepiej się mają. Moze na cięższych glebach wolą.
Chociaż liczę że po zimie nabiorą rozpędu wszystkie. Do jesieni jedne były ładne inne paskudne
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 10:17, 22 sty 2013

Do góry
nie, dlaczego- pomysł dobry.
Tylko nie bardzo wiem gdzie te carexy- na granicy z rzeką, takie poletko?
Rozplenice i róże wzdłuż lini fioletowej?
Roztoczańskie klimaty 10:15, 22 sty 2013

Do góry
magnolia napisał(a)

Ogród niby nowoczesny ale... 10:13, 22 sty 2013

Do góry
muszą zostać te jałowce? Czy można bez nich coś zaplanować?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies