Ja akurat lubie trzcinniki, a poza tym ten trzcinnik nie wygląda za bardzo jak trzcinnik.
Jak wejdziesz na strony angielskie, holenderskie to tam jest go dużo.
te tuje sa sadzone dość rzadko- co 2 metry? Może można je zagęścić- niech zrobią taki żywopłot z kul stykających się ze sobą, nawet tłoczących się, wychodzących ciut na boki.
A pod modrzewiami i przed rozplenica hameln, lub hakonechloa. Fajnie by było żeby trawa była pasem , może podwójnym.Potem dywan niski aż do samego podjazdu z niskiego bardzo jałowca- np Prince of Wales. A w jałowcu jeszcze ich troszkę, 'sypniętych' kępkami- wtedy byłoby takie naturalistyczne przejście od traw w dywan.
Można tam jeszcze sypnąć (- tak ze 250 szt) tulipany Tarda, albo Czosnki ostrowskiego
Jałowiec- ciemnozielony- Prince of Wales,jasny- Golden Carpet, albo niebieskawy o takiej leciuteńko wzniesionej formie-Blue Chip.
Zamiast jałowca może być tez dywan z żurawki- bordowej, ale tu musiałabyś dokładnie dowiedzieć się o odmiany znoszące duże słońce ( ja zwykle unikam żurawek na słońce)
I trzecia rzecz jako dywan- irga 'Major'- bardzo fajna.
Cała rabata wysypana żwirem do irgi i jałowca szczególnie.
Ze żwierem ciekawie wyglądaja takie niskie, płożące rośliny nawet jak sie ich nie dosadzi na całą rabatę, zostawi się trochę tego tła= żwiru po brzegach.
wiesz, nie znam tego szarobródka.
jak go oglądam to ten trzcinnik i proso bardziej do mnie przemawiają.
Trzcinnik bo ma duże , jasne wiechy, a proso bo daje takie fajne chmury kwaiatostanów. szczególnie odmiany które wcześnie się przebarwiają- np Rehbarun
Jak jest cień tam to sama nie wiem- coś co by było widoczne, nie za niskie, ale tez samoobsługowe, żeby tam nie było roboty.
Może jakieś spore hosty.
Piękny byłby trzcinnik krótkowłosy, ale nie chcę Cie naciągać- on lubi cień i jest dośc wysoki, ale wolno rosnie. Proso rózgowate, ale tez chyba nie masz go.
super, naprawdę- bardzo.
Z tyłu pod sumakiem nasadź jakąś wysoką/średnią trawę która masz- może miskant chiński, proso rózgowate, molinia arundinacea- spora plamna która załatwi Ci pielenie tam i da tło dla rabaty z przodu
wtawię zdjecie Tom Stuarta Smita bo widac tu efekty o których piszemy- futro z traw, w nich kule 'sypnię te' i kule ciete na 'siedząco'- widać że one one odstają od ziemi , że sa bardziej poduchami:
Jeszssssssss tak to nigdy nie będę mieć ....no ale cuuuudooooo teraz już dokładnie wiem o co chodziło ci z tym sypnięciem......bardzo fajna realizacja .....myślisz że z berberysami też będzie tak fajnie ....no to już zapisałam i realizacja w toku..
ładne by jeszcze były carex Frosted curls, albo carex bronze form, ale nie wiadomo jak z ich zimowaniem, no i drogie są. Wiosną będzie wiadomo jak z nimi, bo u wielu rosną
carex Frosted curls mam sporo, kupiłam u kobietki która mieszka odemnie ze 3km powiedziala, że u niej zimowały bez problemu. Skoro u niej przezimowały w donicach przykryte włókniną na placu to tymbardziej u mnie w gruncie... przynajmniej taką mam nadzieję
Ja miałam Amazon mist, niby prawie to samo co Frosted c i wymarzły. U siostry Frosted przezyły. W tym roku tez mam Frosted Curls, może wytrzymają
U Ciebie te montany chyba lepiej się mają. Moze na cięższych glebach wolą.
Chociaż liczę że po zimie nabiorą rozpędu wszystkie. Do jesieni jedne były ładne inne paskudne
ładne by jeszcze były carex Frosted curls, albo carex bronze form, ale nie wiadomo jak z ich zimowaniem, no i drogie są. Wiosną będzie wiadomo jak z nimi, bo u wielu rosną
carex Frosted curls mam sporo, kupiłam u kobietki która mieszka odemnie ze 3km powiedziala, że u niej zimowały bez problemu. Skoro u niej przezimowały w donicach przykryte włókniną na placu to tymbardziej u mnie w gruncie... przynajmniej taką mam nadzieję