Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Grzebiuszka ziemna 21:58, 06 lis 2024

Do góry
Podziękuję zbiorowo za Waszą obecność w moim wątku i zadedykuję Wam, już na pewno ostatni bukiet tego roku:

A poniżej 4 rodzaje mieczyków i kalie. Kalie to te moje hodowane 3 lata od nasionka, wykopuję na zimę, podsuszam i mam wypróbowany sposób przechowywania, trochę popiołu drzewnego z kominka i w papierową torebeczkę, i w pudło po butach. Jeszcze nigdy mi nic nie zgniło. Jeszcze dalia do wykopania na jutro została i inne cięcia

Dzisiaj odebrałam przesyłkę z:
jeden wiesiołek różowy na rozmnażanie (jest z czego, ma nowe odrosty)
jeden biały Rozchodnik okazały 'Stardust' Sedum spectabile z młodymi rozetkami (będę rozmnażać)
oraz 8 x Cyklamen Cilicicum za 9 zeta sztuka
Cyklamenkami jestem zachwycona, mnóstwo pączków, rozrośnięte:

Ogród z zegarem 20:10, 06 lis 2024

Do góry
Byłam dziś na działce, ale dosłownie 2 minuty, bo było strasznie zimno.

Na razie działka jest czyszczona z drzew przeznaczonych do wycinki i krzaków.

Te drobne gałązki pójdą na przemiał

Widać coraz więcej

Lubię tą sosnę ❤️

I mam już opał na pierwszą zimę
Małymi krokami-Ogród Wioli 19:38, 06 lis 2024

Do góry
Alija napisał(a)

Wiolu, ależ Ty masz widoki, jak jeszcze słońce zaświeci, to wszystko "płonie", przepiękna jesień.

Tak widoki piękne szkoda , że ostatnie przymrozki trochę tych kolorów zabrały.

Graby jeszcze zdążyły się przebarwić

Dzięki!
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 19:12, 06 lis 2024

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Ale piękna. Gdzie by ją tu posadzić w moim ogrodzie…
Znowu na wsi 18:43, 06 lis 2024

Do góry
Basiu (Basieksp), jak twoja trzmielina? Ma owocki? Bo moja na bogato .

Gosiu, lubię zielone odcienie, ale kolorowo też musi być . Cały ogród w zielonej tonacji wydaje mi się nudny. Mojego za bardzo nie lubię w okresach kiedy nic nie kwitnie.

Alu, paprociowa kompozycja to głównie dzieło przypadku. Ale może być.

Basiu3012, u mnie trzmielina w tym roku dość długo miała kolorowe liście, chyba ze 3 tygodnie. Ostatnie jeszcze wiszą na gałązkach. Ale kolor nadają liczne czerwone owocki. Wiosną czeka mnie walka z siewkami.

Aniu Anabuko, nie wiem co to za trawka. Wiosną znalazłam małą siewkę, wtedy była zielona. W miarę wzrostu robiła się miedziana. Miałam kiedyś trawkę Anemanthele lessoniana o miedzianym zabarwieniu ale ona jest wrażliwa na mróz, przetrwała jedną łagodną zimę. Wydaje mi się że są nieco podobne do siebie. Ale pewności nie mam. Nie wiem też czy przetrwa zimę. Ten czerwony krzew z tyłu to trzmielina oskrzydlona compactus. Tak wygląda dzisiaj.

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 18:39, 06 lis 2024

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Piękne kolory jesieni.
Na ostatnim zdjęciu jest może rajska jabłoń ?
Co to za odmiana ?
A jak kwitnie na wiosnę ?

Aniu tak to jabłonka rajska Prof. Sprenger

Małymi krokami-Ogród Wioli 18:34, 06 lis 2024

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)

Czekam na słoneczko i mam plan posadzić w końcu cebulowe. Nie chcę potem tego robić w zimnicę

Miłego dnia!

Wiolu, ależ Ty masz widoki, jak jeszcze słońce zaświeci, to wszystko "płonie", przepiękna jesień.
Miskantowa pustynia, w przyszłości tarasowy ogród na skarpie 17:12, 06 lis 2024

Do góry
Miskantowo napisał(a)
...

Super ten Twój ogród wygląda, skarpy to jednak nadają ciekawy wygląd ogrodowi niż na płaski.
Muhlenbekie wrzuciłam do dużej donicy i pójdą na strych nieogrzewany. Na przyszły rok znajdę im zachęcona Twoim sposobem jakieś zaciszne miejsce
Pióropusze cudnie wyglądają. Na kręgosłup rozgrzanie w gorącej wodzie i wannie z dodatkiem chlorku magnezu, kupiłam wiaderko i używam od czasu do czasu
Miskantowa pustynia, w przyszłości tarasowy ogród na skarpie 16:55, 06 lis 2024

Do góry

Skarpa w jesiennej kiecce.

Miskant Memory. Jak juz pisalam, nie jest z niego jakis potwór. Ma co prawda ponad 2,5 metra ale nie robi się z niego jakas ogromna kępa.

Na ostatnim zdjeciu moja muhlenbekia.
Jedna sadzonka posadzona trzy lata temu.
Co roku wydaje mi sie, ze przemarzła ale po obcięciu suchej sterty gałązek, ukazują się młode przyrosty.
Gdańsk to nie Podhale, warunki tu mam przyzwoite.

A tak w ogole to wyprodukowalam od wczoraj 12 worów do bio. Takich 120l kazdy.
Macie jakieś domowe metody na bolący kręgoslup?

W Kruklandii 15:31, 06 lis 2024

Do góry
I jeżówki zaczynają pączkować!

Jak to w listopadzie
W Kruklandii 15:29, 06 lis 2024

Do góry
Eksperymentuję ze słomą Jak na prawdziwego wieśniaka przystało

Nie zdążyłam posiać poplonu.
Zresztą... za dużo jeszcze zieloności w tych moich trumienkach było
Za drzwiami do ogrodu... 15:22, 06 lis 2024

Do góry
Alicjo, to smukłe drzewo to Grab Frans Fontaine. Jest taki szczupły ,bo jeszcze młody( u mnie drugi sezon) i tnę go od początku, bo chcę by był w określonych wymiarach!
Co do koloru, to nie mogłam się doczekać aż przebarwi się na taki cytrynowo żółty kolor jaki widziałam na fotkach u innych. Widzę go przez okno kuchenne, więc codziennie i o różnych porach dnia. Ale on cały czas zielono-pomarańczowy

Ale w poniedziałek poszłam robić zdjęcia ogrodu i myślę zrobię też tej rabaty z grabem i buczkiem...podeszłam od strony wschodniej by ująć razem oba drzewka i berberysy, patrzę na rabatę ( w stronę zachodnią) a grab żółciutki taki jak chciałam! Słońce go tak podświetliło! Może to była jakaś złota godzina! Nawet widać na tamtym zdjęciu taką łunę światła na trawniku
Teraz nie wiem czy on jeszcze ma szansę na taką żółć liści bardziej rzeczywistą? Czy ten efekt jest tylko za sprawą światła? Bo liście są raczej tego koloru jak na tym dzisiejszym zdjęciu
Buczek jak widać zrzucił większość liści, ale one nadal rudo brązowe.

Zacisze Alicji 14:15, 06 lis 2024

Do góry
Alija napisał(a)
A jeszcze kilka dni temu przed domem było tak

A u mnie to nawet kilka dni temu nie było tak zielono w ogrodzie jak u ciebie Alicja, tylko w barwach żółto-brązowo
Kraina spełnionych marzeń 13:01, 06 lis 2024

Do góry
MagdaLenka napisał(a)
Niestety wiertło nie do końca się sprawdziło. Nie dawało rady wykopać tak głębokich dołków, jak chciałam, więc końcówkę musiałam i tak rzeźbić łopatką. W każdym razie około setki tulipanów i 50 żonkili posadzone.

A teraz nowa rabata.

Ładna rabata.
Bardzo uporządkowana.
Ilość wiosennych cebulowych imponującą.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 12:51, 06 lis 2024

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Piękne kolory jesieni.
Na ostatnim zdjęciu jest może rajska jabłoń ?
Co to za odmiana ?
A jak kwitnie na wiosnę ?
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 12:48, 06 lis 2024

Do góry
Makao napisał(a)
A to kwitnienie szparagów gdzie takie są

To dobrze czy źle? Co z tym?

W połowie czerwca przestajesz zbierać szparagi i wtedy one sobie rosną w zwysz. Masz asparagusy, ktore możesz traktować jak roślinę ozdobną. Przed zimą się je ścna, a karpy można nadsypać dobrą ziemią/kompostem i czekamy do maja na nowe zbiory.
Anna i Ogród 2 12:47, 06 lis 2024

Do góry
Makao napisał(a)
Dotarła żarówka do doświetlania sadzonek pomidorów. Dość droga ale teraz już wiem dlaczego. Wielka kwoka z niej. Może jeszcze jedną dokupię ale najpierw zobaczymy ile wysiewów będę miała. Wyliczyłam że ta jedna mi wystarczy bo jedna oświetla 1m2 powierzchni - się okaże w lutym

No proszę tak wyglądają nowoczesne kwoki.
I już myślisz o sadzonkach pomidorów.
Ja jeszcze z jesiennych porządków nie wyszłam.
Znowu na wsi 12:45, 06 lis 2024

Do góry
Joku napisał(a)
Dziewczyny, kolorową mamy jesień tego roku. Przebarwienia też długo się utrzymują, szczególnie na mojej trzmielinie.
Hosta to jakaś późna odmiana, wiosną pokazuje się najpóźniej, zakwita dopiero we wrześniu. Najpóźniej też zasypia przed zimą. Gdzieś miałam jej nazwę ale nie mogę znaleźć. Zawciągowiec po raz pierwszy dostał takich rumieńców, a mam go już dość długo.

Kolorowo nadal . Wysiała mi się taka trawka o miedzianym odcieniu, nie wiem co to za jedna, kolor ma niesamowity. Ciekawa jestem czy przetrwa zimę. Na razie stoi na tarasie, na zimę zadołuję ją w jakimś zacisznym miejscu.

Jeszcze kwitną cyklameny

i po raz trzeci zakwitła Burgundy Ice, kwiaty ma już nieco skromniejsze, chyba jej nieco zimno .

Hortensja Vanile fraise już w jesiennych barwach

Bardzo podoba mi się ta trawka.
Wiecie może jak się nazyw ?
A z tyłu za nią to z różowymi liśćmi to co to jest ?
Zacisze Alicji 12:33, 06 lis 2024

Do góry
Alija napisał(a)
Jeszcze parę zdjęć kolorowej jesieni, bo liści już coraz mniej.

Piękne kolory jesieni.
Dobrze, że prace z powiększeniem stawu już masz za sobą.
Znam ten temat z własnego doświadczenia.
U nas komplikowało się to okropnie i ciągnęło ale etapami przez całe lato.
Ogród prawie wymarzony … 12:29, 06 lis 2024

Do góry
olciamanolcia napisał(a)
Miłego dnia ❤️♥️
U mnie od rana mygła

Czy w słońcu czy we mgle trawy w Twoim ogrodzie wyglądają oszałamiająco.
Co do miskanta cukrowego (widocznie go nie rozpoznałam , skoro pytałam o niego, czy to rzeczywiście on na tym zdjęciu?), to akurat mam w ogrodzie i to moje przekleństwo z dawnych lat. Dostałam maleńką sadzoneczkę od sąsiadki, nie powiem ostrzegała mnie żeby go pilnować, ale cóż, chciałam mieć dużo, dmuchałam i chuchałam, a on rósł. Walczę z nim do dziś, jest bardzo ekspansywny chociaż rzeczywiście piękny.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies