Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Sezon 2017 u Hanusi

Sezon 2017 u Hanusi

Basieksp 15:52, 05 maj 2025

Haniu, trzymam kciuki za udany wyjazd na działkę Napewno jest wszystko ok, narazie jakiś dużych przymrozków nie było, powinno być ok
zbigniew_gazda 16:44, 05 maj 2025

Zdaj relację co tam na działce słychać a przymrozki niech zostaną za granicą.
eda 00:00, 06 maj 2025

Oj tak każdy majówkę zaliczył jak chciał i szybko po już ...teraz wracamy do codzienności i życzę miłego spokojnego ogrodobuszowania

Śliczne stokrotki
hankaandrus_44 08:08, 06 maj 2025

Edo, Zbyszku, Basiu, byłam w ogrodzie, zapaliłam znicz pod włókniną, i czekam do następnego wyjazdu.

W ogrodzie, niby coś się rusza, ale przymrozki były ostre. Straty będą w owocach zapewne.
Rododendrony po słonecznej stronie już oberwały, a w dzień znowu solarium.

Co nie wypali, to wymrozi. Włóknina się sprawdza, minimalne ogrzanie utrzymuje rośliny w kondycji.
Zobaczymy co będzie jeszcze przez tydzień, bo huśtawka pogodowa trwa. Szklarniowe donice podlałam, otuliłam i czekam.

hankaandrus_44 08:15, 06 maj 2025

Eliso, u Was chyba było najzimniej na Pomorzu, stąd opóźnienia w wegetacji, moje w cieniu tak też mają. Mam porównanie z truskawkami, u sąsiadki w słońcu kwitną, moje w cieniu, ledwie pokazują żywotność, A gdzie kwiaty? Z drugiej strony, Takie kwitnące, dostaną w kość, i kwiaty są, ale owoców nie będzie.

Na pogodę nie mamy wpływu, co ma być to będzie. Zdrowia życzę.
eda 09:53, 06 maj 2025

Tak Hanusia przymroziło zobaczymy co będzie ...czytam ,że trochę zabezpieczyłaś może nie będzie tak źle ...
szkoda by było nie zjeść swojej truskawki
dobrze o tyle że przed tym troszkę podlało trzymajmy się buziaczki
hankaandrus_44 11:48, 06 maj 2025

Ogród to moja odskocznia od mieszkaniowej nudy. Tu się wyżywam w miarę potrzeb, a zyski? Każde hobby wymaga wsadu, więc nie narzekam na coroczne wydatki na opłaty, nawozy, dojazdy, i inne chciejstwa ogrodowe. Zyskiem jest mój pobyt na świeższym powietrzu, kontakt z pasjonatami i regularny ruch. To wszystko przekłada się na moje zdrowie. Chodzę, schylam się, kucam albo ze stołka coś przycinam. śpię bez wstawania w nocy, na apetyt nie narzekam, żołądek pracuje w normalnym trybie. Czego chcieć więcej?

zbigniew_gazda 15:37, 06 maj 2025

Dzięki Haniu za relację z ogrodu. Straszą że chłód będzie do Zośki albo i dłużej. Tradycja musi być. U Ciebie Cannigham w rozkwicie a u mnie przekwita.
Joku 15:57, 06 maj 2025

Gdzie takie straszne rzeczy wyczytałeś? Miałam nadzieję że kilka najbliższych dni będzie zimnych a potem zrobi się ciepło.
Haniu, moje podejście do ogrodu jest podobne jak twoje. Doceniam możliwość ruchu, spalenia trochę kalorii, posiedzenia i popatrzenia na kwiatki. Nie wiem co bym robiła na emeryturze nie mając tego kawałka ziemi.
Truskawki już kwitną, u mnie też zaczynają. A pamiętam z czasów młodości że kwitnąć zaczynały na początku czerwca, owoce można było zbierać pod koniec miesiąca. Przyroda wariuje.
hankaandrus_44 20:21, 06 maj 2025

Jolu, ten mój kawałek świata umiejscowiony w cieniu Chełmskiej Góry, Wiosna przychodzi do mnie z opóźnieniem, bo bryza od morza zalega długo o poranku, i nie idzie w głąb lądu. Jak przychodzą przymrozki , to też tu się zakotwiczają. Stąd i pogoda różni się od Słupska czy Kołobrzegu , U na nawet jak gdzie indziej upał u nas chłodny wietrzyk.

Stąd pomidorów w gruncie sadzić nie mogę, każdy powiew wilgotnego powietrza znad morza kończy się u mnie chorobą owoców.

Wam wszystkim życzę udanego sezonu.