Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 10:36, 25 cze 2024

Do góry
Judith napisał(a)
Dzisiaj ponownie przystąpiłam do porządkowania skutków nawałnic, tym razem już uzbrojona w dwa wory kory.
Całkiem miło mi się pracowało, jakoś nie miałam wkur..u, że robię to drugi raz .
I okazało się, że nie ma tego złego, bo przy okazji ponawałnicowych porządków porobiłam inne porządki. Na razie na 3 rabatach, ale czy mi się gdzieś spieszy? Pozbierałam z rzeczonych rabat liście (leca obficie z dębów, jeśli ktoś myśli, że brzozy to śmieciuchy, to ja Wam mówię, że brzozy to pikuś ), grabnęłam tu i ówdzie i dosypałam kory od serca. Jutro mus kupić kolejne wory na kolejne rabaty .
A teraz cziluję bombę na tarasie

Skarpety w czerwcu?
Widoki na tę odległą rabatę świetny Pięknie ♥️
Za drzwiami do ogrodu... 10:33, 25 cze 2024

Do góry
Ach! Ta ostatnia niedziela...!
Powinnam pewnie zacząć od początku, czyli od spotkania w Ogrodowych skarbach Beatki Ale, że jestem przy telefonie a tu mam fotki z ostatnich naszych wojaży ogrodowych do Nałęczowa i okolic, to będzie od końca
Cały dzień pełen wrażeń wzrokowych , zapachowych, smakowych i oczywiście rozmowy i śmiechy bez końca.
Dziewczyny, dzięki, że jestście. Że można na Was liczyć! Jako jedyna z Was nieprowadząca pojazdów czterokołowych (oprócz kosiarki), a tylko trzy-( wózek), dwu-( rower) i jedno kołowych( taczka) zostałam odebrana z porannego pociągu Chełm - Nałęczów ( dzięki Magda za opiekę całodniową) i odwieziona do domu samochodem ciut przed zachodem słońca ( choć wcale to nie po drodze Agnieszce było)
Jako, że ja również pisać barwnie nie porafię i czas mnie goni do pracy to liczę, że któraś z koleżanek jakieś komentarze do fotek wstawi Powiem tylko, bardzo barwnie było!
Degustacja różanych i nie tylko specjałów.

Ogrodowe wariacje 09:54, 25 cze 2024

Do góry
Wiaan napisał(a)
Róże szaleją

Przepiękne szaleństwo ♥️❤️
Ogród prawie wymarzony … 09:32, 25 cze 2024

Do góry
LIDKA napisał(a)
Rzeczywiście gęsto masz. Tej werbeny nie ogarniam. Bede sadzić na nowej rabacie w części bez kartonów. Moze tu bedzie sie siać.

Marcin u mnie krwawnica rośnie bez podlewania. Ale to glina , rządzi sie swoimi prawami.

Tam są luki jak cholera ale nic nie mogę tam wciskać bo czosnki i tulipany mam
To za sprawą traw i werbeny jest taki gąszcz
Pousuwam siewki bo i tak wszystkie nie zakwitną
Moja werbeną nieustanie rozsiewa się od chyba czterech lat albo i lepiej
A krwawnica piękna jest i ta dzika i ta odmianowa

Marcin ja mam przetacznika różowego
Ma bardzo gęste kwiatostany

Ogród prawie wymarzony … 07:45, 25 cze 2024

Do góry
Patrzcie jak zarosła rabata
Werbeny biliony muszę ograniczyć do tysiąca

Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 06:19, 25 cze 2024

Do góry
I dojrzewa jarzębina
Blaski i cienie nowego życia 05:47, 25 cze 2024

Do góry
ewsyg napisał(a)
Ula, razem z mężem bardzo dziękujemy za mile spędzony czas w Twoich włościach Kochana, masz bardzo duży ogród i żadne zdjęcie nie oddaje jego powierzchni. Faktycznie musisz mieć nasadzenia z dużych roślin, bo inne by zginęły. Wykonałaś kawał wspaniałej i ciężkiej pracy. Wszystkie rabaty i ich rozmieszczenie robią wrażenie. Masz piękny ogród i sporo ciekawych roślin. Nas zauroczył ten wąski dąb błotny i prosimy o jego nazwę. Chyba sobie takie posadzimy. Poproszę jeszcze o nazwę jabłoni ozdobnej, której zdjęcie u mnie wstawiłaś.
Dziękujemy za miłe przyjęcie, wspaniałe łakocie i miłe towarzystwo. Wspaniale czuliśmy się u Ciebie i u Madzi.Jeszce raz dziękujemy i do następnego spotkania

Było mi bardzo miło Was gościć

Dąb błotny green pillar, o którego pytasz rośnie i zagęszcza się w oczach. Długo stał w miejscu.Rabatę liliowcową robiłam w 2020, więc chyba wtedy go kupiłam jako małą sadzonkę. Do 2022 był mało zauważalny, w tym roku wreszcie wybił się nad rabatę. Pięknie przebarwia się na jesień i wtedy przyciąga uwagę.
2021 jesienią, był jeszcze malutki.

Kolejne zdjęcie 2022, wystaje już ponad liliowce.

Teraz już mi się podoba, ale najpiękniejszy będzie w październiku.

Jabłoń rajska ozdobna ROYALTY jest cudowna, planuję ją ostro ciąć.
Za drzwiami do ogrodu... 02:26, 25 cze 2024

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Witam Aniu

O takim pięknym poletku ostróżek marzę. Już w tym roku mam ich więcej. Wysiałam nasiona ostróżek tydzień temu i czekam aż wzejdą. Uwielbiam ostróżki.

Jeżeli chodzi o kocimiętki aby się nie pokładały trzeba je w połowie maja przyciąć o 1/3 wtedy skrócą się tylko główne górne pędy, ale boczne odrosty na łodydze zostają i rozrastają wtedy pęknie kwitną.
Ja tajne nie od kilku lat. Mówiła o tym Mają w ogrodzie.

Hej Elu! Miło, że zaglądasz i się odzywasz. Ja może w urlopie nadrobię trochę odpisywanie, bo zaglądam z telefonu, ale z pisaniem źle

Ostróżeczki same sieją mi się na potęgę, mimo, że sporo siewek rozdaję, likwiduję, to jest ich moc.
Z kocimiętką muszę tak popróbować, ale trzeba dobry czas uchwycić! W tym sezonie szczególnie z niczym nie nadążam i wiele rzeczy mam nie porobionych. Tych zaplanowanych i tych koniecznych bieżących Ale próbuję zaakceptować fakt, że plany swoją drogą, a rzeczywistość swoją...! Ostatnio mamy maraton ogrodowo- spotkaniowy( już trzecia niedziela z rzędu!), więc chwilę pożalimy się sobie ( z wzajemnym zrozumieniem) na na wszelkie ogrodowe plagi i niedociągnięcia czasowe w swoich ogrodach i nie tylko, a potem wrzucamy na luz, stosujemy śmiechoterapię i w pięknych okolicznościach przyrody, przy pysznym jedzonku wspaniale spędzamy czas odstresowując się maksymalnie
Relacje z tych spotkań też postaram się wrzucić jakoś. Szczególnie, że ostatnio poszlałyśmy zakupowo w nałęczowskiej szkółce
Magary Dramaty z Rabaty 00:32, 25 cze 2024

Do góry
Żeby powiało optymizmem - zostawiam różyczkę
Burgundy Iceberg - moja pierwsza, mam do niej wielki sentyment

Przy okazji mi się skojarzyło, że powinna być już krzewem o szerokości prawie metra. Kupiona bowiem w czerwcu 2020 Nie jest. W tym roku ma dwa, może trzy pędy. Cześć pędów zmarzła w zimie, częśc wycięłam ja w ramach wiosennego cięcia róż, a resztę przymrozek wiosenny załatwił. Myślę o tym fakcie w kontekście planowania nasadzeń na rabatach
Ogród Beti 00:08, 25 cze 2024

Do góry
Ogród Beti 00:03, 25 cze 2024

Do góry
Ogród Beti 00:01, 25 cze 2024

Do góry

Przed cieciemp
Ogród Beti 23:59, 24 cze 2024

Do góry

Ogród Beti 23:58, 24 cze 2024

Do góry
A z ćma walczę cały czas i póki co ja gora

Ogród Beti 23:56, 24 cze 2024

Do góry

Najnowsze dzielo
Nasz przydomowy ogródek 23:49, 24 cze 2024

Do góry
Tak jest Jolu - róże mają 5 minut. Nasze róże to głównie "historyczne" stare odmiany ale co tam też są urocze. Pod świerkiem panuje zadowolenie - tak mi się wydaje bo dostały już 2 razy gnojówkę z pokrzyw i nawóz wulkaniczny - bazaltowy ale to wszystko robi robotę. Pilnuję wodą szczególnie Żurawki bo zostały odłączone od macierzy i wsadzone prosto do gruntu. wygląda na to że wszystkie żyją a niektóre już kwitną. Kącik wypoczynkowy nas okres upałów został zabrany z tarasu bo pod perukowcem po południu jest cień i można wypocząć. Tak pod perukowcem rosną Żurawki te najpospolitsze brązowe. Zrobiłem mini rabatkę obok parkingu i jutra pokażę. Pozdrawiam Jolu i trzymaj się zdrowo bo idą upały.

Glina i zielsko 23:33, 24 cze 2024

Do góry
Dobry wieczór Moi Mili.

Dzis korowałam. Zrobiłam chyba połowe. Brakło i Kora dojedzie w tym tygodniu.
Łącznie nasypiemy ok 100 worków.

Klaruje mi sie plan na układ i nasadzenia.
Rabata jest podzielona na mniej więcej połowe.
Jeszcze sie zastanawiam z czego ścieżka itd.

Jedna cześć naprzeciw wiaty
A druga naprzeciw basenowej.

Tu na zdjęciu ta ruda kora to część na 3 buki i na róże z bylinami. Kora na kartonach i grubo jej dałam.

Obwódki zacznę po niedzieli i będzie to sesleria. U mnie to roślina która łączy rabaty.

W oddali gdzie widac plamy ciemnej kory są drzewka. Tu bedzie na gęsto z trawami jeżówkami , werbeną i horkami. I innymi bylinami.

Od jutra powoli zaczynam sadzenie.

Wszystkim Wam dziękuję za dobre słowa. Jesteście moją motywacją i wsparciem

Dziękuję !!!

Ogrodowe marzenie Mrokasi 23:26, 24 cze 2024

Do góry
mrokasia napisał(a)

Zauroczyło mnie to zdjęcie Soczyste i pulchne tak, że do schrupania
Co tam masz takiego jaśniejszego za hakone, która jest na środku???

P.S. A ta bampton to u Was w centrum zimuje???
Ogrodowe wariacje 22:57, 24 cze 2024

Do góry
Róże szaleją
Ogród vs budowa- czyli trudne początki ogrodniczki. 22:42, 24 cze 2024

Do góry
Północna strona domu zyskała opaskę dzięki temu mogę poszerzyć i urozmaicić rabatę z funkiami ,
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies