Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród 2

Anna i Ogród 2

Makao 12:13, 22 lut 2025

Makao 12:15, 22 lut 2025

Na tarasie pełno donic a nad wszystkim górują prosa Northwind jeszcze nie przecięte bo fajnie się złoci
TAR 12:17, 22 lut 2025

A u mnie snieg zalega i bialo.

Wiec dzis oporzadze dom a mam nadzieje od przyszlego tygodnia juz cos w ogrodzie dzialac. O ile to biale stopnieje
Rojodziejowa 12:19, 22 lut 2025

Te prosta super wyglądają w tym miejscu!
Makao 12:24, 22 lut 2025

Rojodziejowa napisał(a)
Te prosta super wyglądają w tym miejscu!

No, całą zimę tak stałe. Zobaczymy czy się wybudzą
ElzbietaFranka 16:39, 22 lut 2025

Makao napisał(a)
Na tarasie pełno donic a nad wszystkim górują prosa Northwind jeszcze nie przecięte bo fajnie się złoci

Aniu jakie one sterczące nawet w zimie ładnie wyglądają.
Też mam na oku te prosa. W jak dużych donicach są u ciebie posadzone większe od wiadra 29 litrów.
No właśnie czy się wybudzi.
Makao 18:05, 22 lut 2025

ElzbietaFranka napisał(a)

Aniu jakie one sterczące nawet w zimie ładnie wyglądają.
Też mam na oku te prosa. W jak dużych donicach są u ciebie posadzone większe od wiadra 29 litrów.
No właśnie czy się wybudzi.

Rok temu zimowały w piwnicy tym razem chciałam sprawdzić czy w tych donicach dadzą radę. To plastikowe doniczki 30cm średnicy i tyle samo wysokości. Nie wiem ile mają litrów. Lubię je w donicach na tarasie mieć ale powinny być w większych bo szybko ziemia przesycha latem i trzeba latać często ale mało wody.
Od ubiegłego sezonu zastanawiam się gdzie by je wsadzić na stałe
Kordina 20:18, 22 lut 2025

Qrczę! Aśku rozwaliłaś system tymi informacjami, chyba przestanę oddychać, że względu na dużą zawartość związków siarki w powietrzu, metanu, wodoru, podtlenku azotu, amoniaku i caaałą resztę
nicol21 22:10, 22 lut 2025

Dobrze poczytać i robić wszystko z rozsąkiem.
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Gruszka_na_w... 13:06, 23 lut 2025

Prosa śliczne. Znakomicie się prezentują pod koniec zimy. Widać utrafiłaś z doborem gleby w donicy i miejscówką.

Co do użycia tektury w ogrodzie- sama z pewnością nie zaprzestanę jej kompostowania. Dżdżownice uwielbiają celulozę, a w pryzmie kompostowej musi być odpowiedni stosunek azotu (zieleniny) do węgla (brązowe odpady- tektura, gałęzie). W obecnych czasach nie jesteśmy w stanie zapewnić w swoim otoczeniu idealnie czystego powietrza, gleby i wody. To wszystko od wielu lat jest zanieczyszczone. Podejrzewam, że w glebie na terenie Polski wciąż są skażenia promieniotwórczymi pierwiastkami z 1986 roku (wybuch w elektrowni jądrowej w Czarnobylu). Po drogach w pobliżu naszych ogrodów wciąż jeżdżą samochody z silnikiem benzynowym czy gazowym.
Sądzę, że trzeba po prostu zachować zdrowy rozsądek i nie popadać w panikę.
Pod krzaczki pomidorów wkładamy skórki bananów i pokrzywy rosnące w rowach. Strach pomyśleć, ile w nich szkodliwych substancji.
W polecanym przez Juzię filmie, ziemia pod przyszły warzywnik ściółkowana jest gazetami (farba drukarska zawiera ołów), używane zrębki też mogą pochodzić z niekoniecznie uzdrowiskowych terenów. Nie dajmy się zwariować.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies