I na koniec dzisiaj ogród Polaka, który razem z mamą wyjechał z Polski w wieku 9 lat jakieś 30 lat temu. Okazało się, że są spod Gostynina, czyli moje okolice.
Opowiadał, że nie mieli deszczu od ponad miesiąca, a nie maja wody do podlewania Ratują tylko niektóre rośliny
Ale klimat miał fajny.
Klimat miał, ale fak trochę zaniedbany, szkoda, bo widać, że rośliny nawet ciekawe, takie trochę w moim stylu, cieniste. Tak mówię ale w moim też jest teraz bałagan
Zostawiłam właśnie na takie zimowe wieczory pokaz letnich ogrodów.
Lidzia, nie robiłam zdjęć tych zaniedbanych miejsc. Chodzi mi o to, że w większości nie przykładają wagi do tego, żeby było wypucowane na przyjazd zwiedzających. W ogóle nie przykładają wagi do wyglądu ogrodu. Chyba chcą po prostu się nim cieszyć.
Te ogrody sa bardziej takie jak nasze kiedyś. Tylko ten ostatni i może ten z biała bramą był bardziej nowoczesny. Tylko, że ten z bramą był naprawdę w złym stanie, tak jakby tam nikt nie pracował co najmniej od miesiąca. Chwasty, niewycięte kwiaty, gałęzie.
Polecam takie wyprawy, szczególnie z koleżankami. Było rewelacyjnie. Szczególnie, że uwielbiam zwiedzanie ogrodów. W Polsce odwiedziłam już ich masę. To była moja pierwsza zagraniczna wyprawa. Rok wcześniej dziewczyny były w Holandii. W ostatniej chwili zrezygnowałam z wyjazdu ze względów zdrowotnych. Jak oglądałam zdjęcia to mnie skręcało.
Tam to dopiero sa ogrody. Mam nadzieje, że jeszcze tam pojadę
Basiu, u mnie też jest często nie wypielone, bałagan, ale w tym ogrodzie miałam wrażenie, że rośliny posadzone sa już kilkanaście lat temu i nic nowego nie zmieniano, anio przy nich nie robiono. Chyba wiesz o co mi chodzi? Rośliny zostawione samopas zaczynają dziczeć. I tak to odbierałam jak jakiś zdziczały, z lekko opuszczony ogród.
Tarciu, już odpowiedziałam Lidce i Basi.
Mam wrażenie, że oni mają wywalone na wygląd ogrodu. My przed taka wizytacją obcych osób pewnie byśmy z tydzień tyrały w ogrodzie, żeby ścieżki nawet wypastować.
Oni mają totalny luz.
No właśnie tu na zdjęciu trochę tak jest, ale nie trzeba dużo, bo ogólnie nie wygląda to źle. Małe uzupełnienia i byłoby całkiem fajnie, chyba, że ktoś tak chciał.