Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wymarzony sielankowy ogród.....

Wymarzony sielankowy ogród.....

Monia81 20:40, 22 lut 2025

LIDKA napisał(a)
Tez powinnam wytrzepac tuje bo keszcze nigdy tego nie robilam.

Monika ręcznie to robisz?

Czy dmuchawa ogrodowa się sprawdzi?

Lidziu ja w pierwszych latach robiłam ręcznie, trzepałam a to co na ziemi zbierałam odkurzaczem do liści i fajnie miałam to tak rozdrobnione, a 3 lata temu mężaty pożyczył mi odkurzacz przemysłowy i susz ze środka thuj wssysałam do odkurzacza, jeszcze lepsze rozwiązanie, szybsze i mniej męczące i oczywiście robię to w maseczce, bo dychać przy tym trudno
Monia81 20:42, 22 lut 2025

mrokasia napisał(a)
Ooooo, widzę że derenie cięłaś. Też mam w planach, może jutro choć część przytnę . Wypróbuję sekator akumulatorowy nabyty zimą. A miskanty czekają na eMa .

Kasia ciełam, ciełam z sekatora będziesz bardzo zadowolona, ja jestem mega ręka się tak nie męczy i szybko robota idzie
sylwia_slomc... 21:05, 22 lut 2025

Monia81 napisał(a)
Mężaty powycinał miskanty a ja wypróbowałam sekator akumulatorowy i posiekałam te trawy oczywiście nie wszystkie, super by było mieć sieczkarnię, no ale to kolejny sprzęt a miejsca na przechowywanie coraz mniej, więc radzić se trzeba takie ścinki mi wyszły

Monia my drobniejsze miscanty i rozplenice siekamy do kurnika gilotyną do papieru, trzeba męskiego ramienia, ale to masz i idzie fajnie
nicol21 21:58, 22 lut 2025

no i pięknie, są posiekane. Może dłużej ale i tak się rozłożą.
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Margo2 23:24, 27 lut 2025

Z przyjemnością obejrzałam porównanie. Ale wszystko zgęstniało przez tak krótki czas.
Uwielbiam tę Twoją gaurową rabatkę
Zakupiłam w zeszłym roku kilka gaur i jestem bardzo ciekawa, czy przetrwają zimę i czy tak ładnie się rozrosną jak u Ciebie.
Czy mogę zmałpowac Twoją rozchodnikową?
TAR 09:21, 28 lut 2025

Moniu, ścineczki jak z rozdrabniarki, dobre na podsypanie w rabaty. Jestem ciekawa czy odbiją moje gaury, ktore zmasakrowalam jesiennym przesadzaniem
Gruszka_na_w... 12:31, 28 lut 2025

Monia81 napisał(a)
Mężaty powycinał miskanty a ja wypróbowałam sekator akumulatorowy i posiekałam te trawy oczywiście nie wszystkie, super by było mieć sieczkarnię, no ale to kolejny sprzęt a miejsca na przechowywanie coraz mniej, więc radzić se trzeba takie ścinki mi wyszły

Skorzystałam z opinii forumek i też nabyłam akumulatorowy sekatorek. Dotychczas cięłam miskantową słomę jednoręcznym sekatorkiem. Liczę, że teraz nie będzie mnie tak bolał nadgarstek.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Ulina 13:53, 28 lut 2025

Monia81 napisał(a)

Madzia przepuszcza trawy przez rozdrabniacz. Mi rozdrabniacza brakuje, ale z drugiej strony nie mam takich ilości żeby się opłacało go kupować, więc trawy tnę maszyną do żywopłotu na dłuższe niż Ty kawałki a gałęzie ręcznym sekatorem. Potem rozsypuję po rabatach. Gorsze są włosy rozplenic, może nadawałyby się do zaplatania, ale nie mam weny
Ty masz całkiem fajne te ścinki. Z czasem wszystko się skompostuje a tej suchej materii potrzeba bo za niedługo zielone odpady ruszą
DariaB 14:33, 28 lut 2025

Super te porównania rabat, uświadamiają, że jednak nie trwa to tak długo, żeby ogród zarósł. Bardzo klimatycznie wyszło, dokładnie jak w tytule wątku - sielankowo
Monia81 17:22, 09 mar 2025

sylwia_slomczewska napisał(a)

Monia my drobniejsze miscanty i rozplenice siekamy do kurnika gilotyną do papieru, trzeba męskiego ramienia, ale to masz i idzie fajnie

No patrz o gilotynie nie pomyślałam, to też dobre rozwiązanie