Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ice dance"

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 11:39, 27 kwi 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

Poli czyli w sumie ta plastikowa osłonka mogłaby tam zostać w środku?
miskanty to ty masz juz wypasione! a powiedz mi carex silver s. tez taki rozłażący jak ice dance?

Silvery są jeszcze bardziej rozchodzące niż ID. W kamieniach mi to nie przeszkadza bo takie jest założenie aby całą powierzchnię zarosły ale na rabacie z berberysem i ML będę wyrywać te rozłogi.

Plastikowa osłonka może zostać, jeśli nie potzrebujesz jej użyć ponownie do kolejnj formy.
Borówcowy raj 08:56, 27 kwi 2016

Do góry
Było -2 przy gruncie. Wczoraj odłamałam kawałek gałązki tego judaszowca i jest w środku zielona. Żyje chyba . Bardzo chciałam mieć takie małe, bordowe drzewko przy kaskadzie zasłaniającej studnię. Kaskada ciągle niegotowa, ale może w tym roku wreszcie skończę ten etap. Biegałam po szkółkach i jakoś nic mi nie wpadło w łapy i nagle "on" się pojawił. Stał jedyny, taki biedny w rządku, to go wzięłam. Wiele judaszowców ma pokraczne gałęzie, a ten jest fajnie uformowany.

Jak sadziłam żywopłot i sad, to mi się wydawało, że wszystko jest takie oddalone od siebie i malutkie. Gdy żywopłot stał się potworem, a drzewa owocowe zbudowały korony, wizualnie jedno wchodzi w drugie. Wszystkie przylegające do żywopłotu gałęzie drzew owocowych są obcięte i jest w miarę ok. Nie wiem ile to metrów, bo nie jestem w stanie odnaleźć pni roślin żywopłotowych. Gęsto tam.

Kwiaty w sadzie wyglądają tak smutno, jakby oklapnięte były. Chyba przez ten mróz. Teraz siedzę sobie w "garażu", to wszystko widzę .

Napiszę Wam jeszcze, że cebule kupowane w B. są oszukane. Duża większość, dwuletnia, nie ma w ogóle kwiatów, same liście są. I w dodatku chyba nie ma sensu utykać bylin i cebul pomiędzy wielkie, stare rośliny. Te małe nie dają rady. Mało tego, posadzony serb obok starego żywopłotu też mi marnieje. A to już drugi.

I jeszcze Moni napiszę, że te trawki to carex Ice Dance. Rośnie rozłogami, więc nadaje się idealnie pod drzewa. Wypuszcza wszędzie młode pędy, a rośnie u mnie w półcieniu.
Tu ma być ogród :) 22:34, 26 kwi 2016

Do góry
Marta napisał(a)
Szkoda Marikena i grujecznika, oby się pozbierały. Jak wszystko podrośnie na przedpłociu to dopiero ludziska zobaczą czego tam szukałaś na kolanach
Jak będziesz chciała te carexy Ice Dance to krzycz

no szkoda, ale trzeba przejść nad tym do porządku dziennego - wierzę, że i Marikeny i grujecznik zbiorą się po tym mrozie i za jakiś czas po uszkodzeniach nie będzie śladu.

Chciałam troszkę ID, ale zanim miejsce dla niej będę mieć to ze dwa tygodnie zleci.
Tu ma być ogród :) 21:40, 26 kwi 2016

Do góry
Szkoda Marikena i grujecznika, oby się pozbierały. Jak wszystko podrośnie na przedpłociu to dopiero ludziska zobaczą czego tam szukałaś na kolanach
Jak będziesz chciała te carexy Ice Dance to krzycz
Hirutkowy raj:)) 20:13, 26 kwi 2016

Do góry
AgataP napisał(a)

Aaaaaaaa a ja myślałam że już zaklepane masz wszystko no wiesz, bilet, ewentualny nocleg itd...
Orlik od Ciebie wsadzony, przeżył bez uszczerbku i zamierza kwitnąć tak mu dobrze u mnie. Iryski wsadzone, ale nie wiem czy zakwitną, zobaczymy. Kocimiętka rośnie przy różach, rozchodnik już w 12 doniczkach, tylko ice dance czeka na lokalizację.. buziaczki

Agata ciesze sie,że wszytko pieknie zagospodarowałas i jestes zadowolona
Hirutkowy raj:)) 09:20, 26 kwi 2016

Do góry
Krys napisał(a)

Agata nie potrafię powiedziec kiedy,planuje co roku i na planach się konczy .

Aaaaaaaa a ja myślałam że już zaklepane masz wszystko no wiesz, bilet, ewentualny nocleg itd...
Orlik od Ciebie wsadzony, przeżył bez uszczerbku i zamierza kwitnąć tak mu dobrze u mnie. Iryski wsadzone, ale nie wiem czy zakwitną, zobaczymy. Kocimiętka rośnie przy różach, rozchodnik już w 12 doniczkach, tylko ice dance czeka na lokalizację.. buziaczki
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 11:05, 24 kwi 2016

Do góry
polinka napisał(a)

Aniu w środku jest plastikowa osłonka w która wkładam doniczka z ziemią. Forma to ta plastikowa osłonka. Wcześniej ja nacieram olejem i na drugi dzień po zabetonowaniu wyciągam tą wewnętrzną formę aby za mocno nie przywraca.

Poli czyli w sumie ta plastikowa osłonka mogłaby tam zostać w środku?
miskanty to ty masz juz wypasione! a powiedz mi carex silver s. tez taki rozłażący jak ice dance?
Moja bajka 22:06, 23 kwi 2016

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Kasiu napisz co byś chciała ? Może żurawek jakichś ci uskubię i zrobisz sadzonki? Może rojników? Albo ice dance ?

Gosia Ice dance mi się rozrosły, żyrawki też, ale jakiegoś malusiego rojniczka przytulę. Gosiaczek tylko naprawdę odrobinkę, bo ja je w donicach mam i swietnie w nich zimuja. Ty mi powiedz co oprócz serduszki chcesz,śmiało .
Moja bajka 22:01, 23 kwi 2016

Do góry
Kasiu napisz co byś chciała ? Może żurawek jakichś ci uskubię i zrobisz sadzonki? Może rojników? Albo ice dance ?
Ogród Ani :) 07:55, 23 kwi 2016

Do góry
Aniu moich nie ma co pokazywać, bo są małe posadzone w zeszłym roku.

Aniu opinie na O się bardzo często zmieniają. W zeszłym roku jak zaczynałam zmieniać mój ogród to wszyscy mi polecali Carex Ice Dance, a i odnośnie The Beatles nie spotkałam się z złymi opiniami. Na trawach kompletnie wówczas się nie znałam.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 06:33, 22 kwi 2016

Do góry
Zachwyt nad Twoim ogrodem to dla mnie dzień powszedni kazda porcja zdjęc budzi we mnie emocje !

Ps. Podzielam zdanie co do carex morrowi Variegata - jest bezproblemowa i w przeciwienstwie do Ice Dance sie nie rozlazi. Mam ja od 5 lat i to chyba jedyny carex , ktory mnie do tej pory nie zawiódł.
Ogród Ani :) 19:20, 21 kwi 2016

Do góry
I pytanie o wypełniacze. Bo muszę zacząć wypełniać te moje rabaty bo mnie zaraz chwasty zarosną

Skopiowane z mojej listy roślin:

Trzmielina Fortune'a Emerald 'n Gold
Irga Major
Runianka japońska
Hakonechloa macra All Gold
Hakonechloa macra Aureola
Carex morrowii Ice Dance
Carex comans Frosted Curls
Carex elata Aurea
Carex oshimensis Evergold
Carex ornithopoda Variegata
Carex caryophyllea The Beatles
Doszedł Kopytnik po inspirce od Toszki

Napiszcie mi proszę czy jak daję np z prawej strony jakieś roślinki zadarniające, załóżmy kopytnik w najwyższej kaskadzie to powinnam też dać go po lewej stronie? Czy musi tu być symetria?

Czy powierzchnię na rabacie powinnam dzielić np. na na trzy lub dwa obszary i dawać po dwa lub trzy gatunki? Czy to będzie już za dużo?

Rabata z wiśniami. Mam ogromną ochotę na Carex caryophyllea The Beatles. Czy powinnam dac po całości czy podzielić ta rabatę i dać coś innego jeszcze? Nie umiem objąć całej tej rabaty.

A jak dam na każdą rabatę po jednym ale innym gatunku, to nie będzie jak na targowisku na każdym straganie coś innego? Powinno to być chyba spójne jakoś?

Nie wiem Liczę na Wasza pomoc...
Makowo na Kociewiu 23:56, 19 kwi 2016

Do góry
Juzia napisał(a)
I jak tam działania?

Nareszcie posadziłam, wydałam, wywaliłam, rośliny, które wykopałam z wierzbowej, tylko kwitnące szafirki i narcyzy upchałam w donice = niech poczekają do jesieni.
Ziemię uraczyłam przerobionym kurzeńcem i kompostem, i poukładałem zakupione rośliny. Okazało się, ze mam ich za mało. Ja nie wiem co sobie myślałam ...i dzisiaj zamówiłam następną partię. Na prezentacje wierzbowej po liftingu jeszcze nie czas
A przy okazji podzieliłam żurawki, wykopałam ice dance z rabaty z hortkami, wykopałam zgniłe cebule, skosiłam trawnik, obsiałam ubytki w trawniku....i jeszcze pewnie inne działania, o których już nie pamiętam
także normalka ...
Ogród z pergolą 13:59, 19 kwi 2016

Do góry
czy ten ice dance żyje??
Ogród niby nowoczesny ale... 20:44, 18 kwi 2016

Do góry
Kilka wczorajszych fotek. Dziś nic nie zrbiłam bo zimno i wietrznie...

Kwitnące ice dance, tulipki w pakach...będzie git

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:41, 18 kwi 2016

Do góry
kasja83 napisał(a)
Hej Danusiu.
Chciałam Cię troszkę dopytać w temacie carexa-wstępnie planowałam nasadzenia na dwóch rabatach ICE Dance-ale jakoś tak jeszcze się waham i bazuję też na opiniach bardziej doświadczonych ogrodników-rozważam jeszcze Everesta, Morrowi Variegatę,albo Silver Scepre-sadziłaś u siebie tyle gatunków-co byś poleciła?

U mnie wszystkie wymarzają, oprócz morrowii Variegata (ten ma się dobrze) sadzę co roku inne. Miałam już wszystkie w ogrodzie.
Beskidzkie marzenie 17:20, 18 kwi 2016

Do góry
W której szkółce taki wybór? U Cierniaka wszystkie trawy po 18. Nawet stipa i ice dance małe sadzonki. Zdębiałam na ten widok.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:41, 18 kwi 2016

Do góry
Hej Danusiu.
Chciałam Cię troszkę dopytać w temacie carexa-wstępnie planowałam nasadzenia na dwóch rabatach ICE Dance-ale jakoś tak jeszcze się waham i bazuję też na opiniach bardziej doświadczonych ogrodników-rozważam jeszcze Everesta, Morrowi Variegatę,albo Silver Scepre-sadziłaś u siebie tyle gatunków-co byś poleciła?
Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-) 11:27, 18 kwi 2016

Do góry
mirellka, anbu, dominiko i agatko-jeszcze raz dzięki-to ta łatwiejsza strona była

No i trochę mam klops...
okazało się, że jeszcze moje zamówienie z trawami nie wyszło, więc mam okazję do miotania się w temacie tego carexa na rabatę zieloną i tą w bruku.
Zamiast Ice Dance-rozważam jeszcze Morrowi Variegatę(nie za ciepła kolorystycznie?) Everesta, albo Siver Sceptre.

Co myślicie??Uwagi, sugestie, przemyślenia??
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 22:13, 17 kwi 2016

Do góry
Witam Czy ma ktoś może pomysł jaką rośliną (chcę tylko jeden gatunek na całości) można obsadzić rabatę prostokątną 2x3m w ogrodzie minimalistycznym, żeby to fajnie wyglądało? Chciałabym uzyskać efekt takiej poduchy, której wysokość nie będzie przekraczać 60cm. Na razie przychodzi mi do głowy bambus okrywowy (tylko cena kapkę wysoka), Kłosówka wełnista 'Variegata', jakąś Turzycę (japońska 'Ice Dance' lub rzędowa 'Variegata') albo Hakonechloa macra 'Aureola' albo Runianka Variegata Pachysandrac. Co o tym sądzicie?

Pytanie nr 2. Czy może lepiej podzielić tą rabatę na dwie/trzy mniejsze części prostokątne i obsadzić je różnymi roślinami? Może ten mój "minimalistyczny" zamysł jest zbyt minimalistyczny?

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies