Ta rabata baaaaardzo mi się podoba!
Duża prostokątna rabata z obwódką z bukszpanu, wygląda jakby była tam od zawsze. Teraz tylko poczekać na rozchodniki, róże i efekt Wow : )
Dzięki Gosiu za instrukcję runiankową. Sprawdziłam swoje i niestety tam jest jeden wybujały pęd z liśćmi i nie ma co dzielić od korzenia
Może pęd pociacham na kawałki i wsadzę do ziemi, tak jak rozchodnika sie rozmnaża?
Mirka ja niestety już nie mam siły tyle żebym łopatą czy widłami działała. Jesienią małymi tymi angielskimi widłami- damskimi przekopałam prawie wszystkie grzędy w warzywniku ale troszkę to później czułam. Mój M. jakoś całe szczęście się jeszcze nie buntuje- robi w ogrodzie cięższe prace- ja po prostu bym tego nie zrobiła. Ale robi to raczej z przymusu a nie z zamiłowania. Mirka mam nadzieję że rabaty nowo tworzone faktycznie będą mnie cieszyć.
Kasiu zauważyłam że lubisz robić ogrodowe zakupy tak jak i ja. Tawuły w tym momencie są najpiękniejsze. Niestety juz niedługo stracą blask. Dzisiaj Andrzej pisze matmę rozszerzoną za tydzień fizykę rozszerzoną później ustny polski i angielski i finito- 18 maja powinien być po. A wyniki dopiero 5 lipca będą więc faktycznie troszkę trzeba poczekać.
Skoro ta tawlina taka ekspansywna to muszę nad miejscem pomyśleć - na razie czeka w doniczce. Kasiu muszę zrobić zdjęcie temu dereniowi co kupiłaś mi bo on na pewno nie jest czerwony , raczej biały z delikatnym różem. Jeszcze się kwiat nie otworzył, zrobię fotkę jak to zrobi. Ale raczej to nie ta odmiana którą zamawiałam. Nie wiem czy ewentualnie reklamować można bo nie należał on do tanich. Ale jak sfocę to się zastanowimy.
Ewuś na tej rabacie dużo roślin już jest. Musze teraz posadzić na tej brzegowej części tej dorobionej. I jeszcze mam 14 sztuk liliowców do posadzenia to dam je tam gdzie rosną już te w tamtym roku sadzone- to będzie taka cała większa powierzchnia liliowcowa. A na tej rabacie jest już oprócz kulek bkszpanowych- 3 róże Celebration Time 2 hortensje Limelight na pniu, 2 Anabelki i 3 jakieś inne bukietówki, chyba 5 szt. piwonii, 4 rozchodniki, 7 szt. astrów jesiennych , biała pysznogłowka, bylica piołun, 3 trawy Carex Milk Choclate ( raczej nie przeżyły zimy i do usunięcia ) 3 miscanty Zebrinusy też nie odbijają.,krwawnica, derenie , mięta w donicach 3 różne zakopane do ziemi. Na brzegu posadziłam brgenię którą dostałam od Beatki. Mam do posadzenia orliki, trawy 3 szt. Hacolechloa zielone, carex Ice Dance, i jeszcze mam trochę roslin w przechowalniku to może coś się nada.Buziaczki A jak u Was matura ? Kiedy mogę poluzować kciuki? Karolina chyba super A na jakie studia sie wybiera ?
Beatko jakoś się zbudziłam w nocy więc stwierdziłam że wstawię zdjęcia to przynajmniej szybko mi to pójdzie o takiej godzinie. Faktycznie rabaty duże i jak pomyślę że później ja to będę musiała oplewić to już mina mi się robi nietęga. Ale co się będę przejmować na zapas ? Deszcz porządny przeszedł wczoraj i ciekawe ile mi ziemia będzie wysychała żeby móc plewić dalej. Beatko czy byłaś może w tej szkółce w której kupowałam cisy- pytam bo zabrakło mi 3 szt. i boję się czy będą mieli jeszcze takie same jak ja wzięłam.Buziaki
Moniko cieszę się że moja rabatka przypadła Ci do gustu. Ja ją też lubię. Podobają mi się teraz takie rabatki wykończone obwódką z bukszpanów ewentualnie może być z jakiś innych roślin ale żeby była taka jednolita obwódka to wtedy jest taki porządek na rabacie.
Moniko co do runianki to wiem że dziewczyny tną kawałki pędów i wkładają bezpośrednio do ziemi i podobno bez problemu sie przyjmują. Właśnie bardzo podobnie do rozchodnika. Buziaczki
Piękniście u Ciebie.Nowa rabata już niedługo będzie zachwycać.Ta poszerzana niewiele potrzebuje żeby być piękna.
A tak na marginesie jak oglądam twoje poczynania od początku i zmiany jakie wprowadziłaś i ich efekt to jeszcze bardziej motywuję się do zmian u siebie.Może i u mnie w przyszłym roku będzie już ładnie.
Pozdrawiam.
Gosia - jak pięknie potworzone rabaty, znam poszerzanie i przekopywanie.
Coraz bardziej podobają mi się proste długie rabaty.
Już nie chce mi się zmieniać i tak nie daję rady obrobić sama na czas. Zawsze co rok przydarzy się jakaś przeszkoda.